PROGNOZA: PIJANO

Na tržištu je Vakulin single barrel whiskey iz slavonske bačve. Vakula kušao: Dooobar!

Viski iz posebne edicije "Vakula je rek‘o" napravljen je od žitarica, leži 3 godine u hrastovim bačvama i sadrži 40 posto alkohola
vakula viski

Dooooobaaaar! - kaže Zoran Vakula ispijajući gutljaj hrvatskog viskija „Pepel®-Co“ iz posebne edicije "Vakula je rek'o".

Otkud Vakulin viski, pitamo vlasnika Prve hrvatske bačvarije i destilerije Hrvoja Pepelka, koji je popularnom meteorologu, dobitniku europske nagrade za izvanredna postignuća na području meteorologije i medija, posvetio i poklonio izvorni domaći proizvod - single barrel whiskey, vrhunsko piće iz slavonske bačve.

image
vakula viski

- Posljednjih godina bio sam partner na premijerama filmova ili događanjima na kojima se nalaze mnoga poznata lica iz javnog života. Među njima je bio i Zoran Vakula koji već otprije poznaje inovativnu proizvodnu i tržišnu koncepciju bačvarije i destilerije „Pepel®-Co“ jer smo rodbinski povezani. On je doista svestran, znatiželjan i sposoban. Rekao bih čak sveprisutan i pritom još veliki promotor hrvatskih proizvoda pa sam još prije nekoliko godina odlučio da ima i vlastiti prvi hrvatski viski. Trebalo je dakle pričekati tri godine sazrijevanja viskija. U tom razdoblju susretali smo se na različitim događanjima gdje smo kušali različite edicije našeg viskija i razmjenjivali iskustva. Konačno je ove godine došao trenutak da kušamo ono što je tri godine stajalo u bačvi - kaže Vakulin bratić, Hrvoje Pepelko, koji je prije deset godina došao na ideju da u Slavoniji napravi viski.

image
vakula viski

- Prije desetak godina dobio sam narudžbe za izradu hrastovih bačava od nekoliko destilerija viskija iz Irske i Škotske. Bačve za odležavanje viskija traže specifično ispaljivanje koje znatno utječe na kvalitetu pića. Kako su kupci bili zadovoljni kvalitetom pića iz mojih bačava, rodila se ideja da pokušam napraviti naš domaći viski. To je specifično piće koje mora zadovoljiti nekoliko osnovnih uvjeta da bi se moglo deklarirati kao viski: mora biti napravljeno isključivo od žitarica, treba odležati najmanje tri godine u hrastovim bačvama i sadržavati najmanje 40 posto alkohola.

Žitne rakije u Slavoniji proizvode već nekoliko stoljeća. Svaki kraj ima nekakav svoj omjer žitarica i testiranjem sam došao do omjera od kojih pravim svoj viski. Priprema se odvija na tradicionalan način tako da se izdvoji dio smjese za klijanje, od kojeg se proizvede zeleni slad, a od ostalog se dijela peku zagoreni kruhovi. To su dvije komponente koje se miješaju i u tom procesu škrob se pretvara u šećer. Dio kruha koristi se kao kvasac u procesu fermentacije. Nakon fermentacije slijedi destiliranje koje se odvija u modificiranom rakijskom kotlu, čime se postiže dvostruka destilacija i rektifikacija. Dobiveni destilat stavlja se u nove hrastove bačve i tako odležava najmanje tri godine.

image
vakula viski

Prednost mi je bila što sam proizvodim bačve, registrirao sam destileriju i tako je nastala prva hrvatska bačvarija i destilerija u kojoj je na tradicionalan način proizveden prvi hrvatski viski „Pepel®N01“. Posebnost je mog viskija u tome što odležava isključivo u novim hrastovim bačvama u kojima se za tri godine postiže najbolje sažimanje destilata s aromama hrastovog drveta. Zato je to vrijedan i zanimljiv proizvod ljubiteljima dobre kapljice, a nadasve kolekcionarima viskija - objašnjava Pepelko.

Što je Vakula rekao nakon što je kušao viski iz te edicije?

- Njegove su reakcije bile pozitivne. Usuđujem se čak reći da je bio oduševljen i aromom i okusom, iako nije bio na otvaranju same bačve, što je poseban doživljaj. Svako iščekivanje je zanimljivo i nepredvidivo - baš poput vremenske prognoze jer se kao i u oblacima toliko toga može dogoditi u bačvi. Inače, Vakulin jedinstven single barrel whiskey nećemo filtrirati kako bismo zadržali sve arome destilata i bačve. Vakula je rek'o da mu to odgovara i da je jako zadovoljan s novim viskijem Pepel N1. Stoga se od ovoga ljeta, osim s "EMS Broadcast Meteorologist Award 2020" - nagradom za izvanredna postignuća u spajanju meteorologije i medija glavni meteorolog HRT-a može hvaliti i sa svojom edicijom prvog hrvatskog viskija. U duhu njegove meteopoezije promovirat ću ga pod sloganom “Vakula je rek'o... Pepel-Co“.

image
vakula viski

Tko zna, možda će svoju ediciju jednoga dana poželjeti i drugi dobitnici ove ugledne meteorološke nagrade, kao što su José Antonio Maldonado iz Španjolske, Bill Giles iz Velike Britanije, Károly Vissy iz Mađarske, Bengt Lindström iz Švedske, Dieter Walch iz Njemačke, Dimitris Ziakopoulos iz Grčke, Guido Guidi iz Italije te Evelyn Cusack iz Irske. Ako je ime znak, onda i kvaliteta te žestoke „vode života“ mora biti prepoznatljiva. U njoj su sjedinjene čari svih četiriju godišnjih doba: od sjetve do berbe, zrenja i leda, a njegova je destilacija kap po kap pravo proizvodno umijeće - ističe Pepelko, dok Vakula dodaje:

image
Zagreb, 300719. HRT. Zoran Vakula, voditelj vremenske prognoze na HRT. Na fotografiji: Zoran Vakula. Foto: Tomislav Kristo/CROPIX
Tomislav Kristo/Cropix

- Bio sam ugodno iznenađen kada mi je obitelj Pepelko predložila da jednu ediciju viskija nazovu po meni. Znao sam da već godinama imaju bačvariju i destileriju, i da su počeli proizvoditi prvi hrvatski viski, te da su zadovoljni s poslovanjem, ali nisam očekivao da će jedan posvetiti meni. Uostalom, nisam čuo za takav primjer u svijetu, a redovito komuniciram s mnogobrojnim kolegicama i kolegama meteorolozima i prezenterima vremenske prognoze s televizija s gotovo svih kontinenata. Zamolio sam ih da dobro promisle o isplativosti tog čina... - kroz smijeh kaže prognostičar koji 'svoj' viski najčešće pijucka u trenucima opuštanja nakon cjelodnevnih aktivnosti i tijekom planiranja budućih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:42