RONALD GORSIC/CROPIX
BIT ĆE POJAČANJE

Dinamo u svojim redovima ima dragulja, ali još treba raditi: ‘Odmah se vidjelo da ima nešto posebno‘

Negdašnji vatreni reprezentativac vjeruje u potencijale Dinamovog brzanca
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 03. prosinac 2020. 16:46

Kad je dolazio iz Lokomotive u Dinamo, kao jedan od najpotentnijih igrača HNL-a, mnogi su se u hrvatskom nogometnom okruženju pitali može li Lirim Kastrati biti pojačanje za Modre. Kako će se igrač koji “živi od prostora” snaći u momčadi koja rijetko kad ima dovoljno prostora jer su suparnici obično izrazito zgusnuti, brane se...

Kastrati je zabio gol u Cluju, gol koji je u tom trenutku donio vodstvo, ali nakon toga, treba i to reći, nije puno pokazao kao važna karika, vidi se da se još uvijek privikava na Dinamo i njegove zahtjeve.
- Kad je došao u Lokomotivu, odmah se vidjelo da ima nešto posebno, tu brzinu i dubinu, i nama je od prvog dana bio cilj natjerati ga da to koristi. Ako imaš takve osobine, onda ih moraš iskoristiti, ne moraš drbilati ako imaš neke druge jače strane. Mi smo ga tako maksimalno koristili, moj je zadatak i cilj bio da mu kažem da na tome inzistira - priča Jerko Leko, koji je prvi dočekao Kastratija u Lokomotivi, dok je došao u juniorsku momčad kluba s Kajzerice.

Nekoliko godina kasnije Leko prati razvoj Kastratija i u Dinamu i nije jedan od onih koji misli da je Kastrati trebao dati više i da se nije pokazao.
- Ja nisam očekivao da će on sad doći u Dinamo i odmah biti najbolji igrač i prevaga. On ima svoje vrline i prednosti, ali ima i nedostatke koje još treba ispravljati. Bio je kad je došao tehnički skroman, pa je sve radio nekako u brzini, morali smo mu govoriti da malo uspori, da ne može sve na brzinu, na silu. Mi smo gradili igru na njemu, na taj način da ima prostor, u Dinamu je drugačije i treba mu vremena, nedostaje mu iskustva. No, on je svakako igrač koji želi učiti i napredovati, znam da je usvajao ono što smo mu govorili tada i ispravljao. On je veliki radnik i to je svakako pozitivno. A još uvijek je u godinama kad se svi nedostaci mogu ispraviti.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

Mogao bi pobjeći

Dominik Livaković istaknuo je Kastratija kao možda i najbržeg igrača Europske lige, vjerojatno postoji način da se ta brzina iskoristi, bez obzira na nedostatke.
- Otpočetka je bilo očito da će sadašnji Kastrati više biti od pomoći u europskim, nego u HNL-dvobojima. I možda je baš dvoboj s Feyenoordom taj u kojemu bi mogao doći do izražaja. Zna on jako dobro doći i iz drugog plana, ući u prazan prostor, tada ga nijedan stoper ne može zaustaviti. Nije tako dobar kad mu se daje lopta u noge, na tome treba raditi i može napredovati jer ima igračku inteligenciju. No, ako ima tu prednost brzine, dok ne bude tehnički bolji, iskusniji, zreliji, zašto ne iskoristiti tu brzinu? Vjerujem da bi u Rotterdamu moglo biti više prostora i da bi on mogao pobjeći.


Objasnio je Leko i kako je Kastratiju govorio da ne mora svaki put centrirati kad dođe do crte, već da je bolje odigrati povratnu loptu.
- Ako mu centaršut nije jača strana, onda ga treba vježbati, na treningu, nakon treninga, koristiti ga kad dođe na bolju razinu. A do tada u utakmici raditi ono u čemu je bolji. Dakle, kad prođe po krilu, onda - povratna lopta. I shvatio je to, upijao. Tako je i sad. Mislim da je to pravi put, da je bolje da još uvijek nije u Dinamu veliko pojačanje, da još nije na vrhuncu, nego da i sam shvaća da može u puno stvari napredovati. I dok ne napreduje, ne treba od njega očekivati da će predriblati tri igrača i zabiti gol, već treba koristiti njegovu brzinu i prostor. Dinamo je, pogotovo u Europi, nešto drugo od Lokomotive, svim tim igračima, pa i Kastratiju, treba samopouzdanja, vremena, kroz godinu-dvije on će dobiti sigurnost. No, kažem, i do tada on može biti vrlo koristan u nekim utakmicama, recimo, poput ove u Rotterdamu - zaključio je Jerko Leko.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 08:45