SRDJAN VRANCIC/CROPIX
SUDAR NA SAN PAOLU

Riječanima inspiracija mora biti nastup s Rujevice! Jedna će stvar protiv Napolija biti najvažnija

Nema dvojbe da je Napoli snažniji, ali postoje i određeni problemi koje Rijeka može iskoristiti
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 26. studeni 2020. 11:42

Realno gledajući odnose kvalitete momčadi, i kada su kompletne, Napoli je druga dimenzija za Rijeku. Realno analizirajući zdravstveno stanje u momčadi Simona Rožmana, Rijeka je desetkovana. Po svim prognozama koje se čitaju i čuju u eteru trebalo bi se dogoditi čudo pa da riječki Bijeli napuste San Paolo s pozitivnim rezultatom.

Tim prije što je u Napoliju lagana frka oko odnosa igrača i trenera Gattusa, nakon što su i u trećem uzastopnom susretu na svom stadionu, protiv Milana, upisali poraz. Je li to trenutna napetost između trenera i igrača ili je u pitanju dublje neslaganje oko načina igre i vrednovanja pojedinačnih učinaka, trebala bi smjernice odati upravo utakmica s Rijekom. Ukoliko Napoli ne bi upisao pobjedu, i ne samo to, ako ne bude igrao uvjerljivo, onda će Gennaro Gattuso živjeti teške dane do nedjeljne utakmice s Romom, opet u Napulju. Gattuso je pred novinarima u najavi Rijeke demantirao ikakve svađe, ali teško može sakriti da ima problema.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Jedan od takvih je pristup momčadi u prvom poluvremenu, često nedorečen, pa u nervozi zbog rezultata, igrači propuštaju i zicere..

Na stranu diplomatsko uvažavanje suparnika, pogotovo otkako su još mediji naveli da je pola momčadi Rijeke izvan stroja zbog bolesti COVID-19, Rijeka je u očima Napolitanaca otpisana. Štoviše, smatraju je idealnom prilikom da se uvjerljivom pobjedom vrati mir u okruženje kluba.

Što može Rožmanova momčad u oslabljenoj postavi? Govoriti o taktičkim preferencijama, nužnim linijama tranzicije, fokusu u obrani, ali i kad se stvori šansa, djeluje prilično stereotipno. Na San Paolu najvažnija stvar u momčadi koja će istrčati u Bijelim dresovima jest hrabrost!

Upravo temeljem tog faktora Rijeka je nedavno zasjenila sve prognozere eliminiravši Kopenhagen u njihovu domu.
Nema dvojbe da je Napoli snažniji, kompletniji, jako motiviran nakon slabijih rezultata, ali je također točno da određeni problemi postoje i da ih Rijeka može iskoristiti. Gattuso će neke igrače odmoriti, drugi koji su manje igrali dobit će više prostora, pa u toj redefiniciji vrijednosti Rijeka treba nastojati kompenzirati dio tehničke inferiornosti. Budu li razmišljali kako su oslabljeni, a Napoli bauk, onda će loše proći. No, budu li hrabro ušli u borbu, svjesni da nemaju što izgubiti, a svi zajedno mogu silno puno dobiti, odigrati će dobru partiju. To nije nešto apstraktno, jer je već viđeno u nedavnom im dvoboju na Rujevici.

image
NIKSA STIPANICEV/CROPIX

OK, sada su Riječani bez osam važnih igrača, ali igrat će se i drugačijom dinamikom. Kod kuće se moralo više napasti jer to nametne domaćinstvo, publika, ambicija. U Napulju je logičnije da se Rijeka čvrsto zgusne u defenzivnom bloku, da igrači budu blizu jedan drugom u plitkoj formaciji te koncentrirano motre na svakog Gattusova igrača. Jako je važno da Rijeka pregrmi prvih 15-20 minuta sigurno agresivnog pritiska domaćih. Uspije li, rastu šanse za pozitivnije epiloge. Oni su, gledano pragmatično, prije svega vezani za realne dojmove učinka. Rezultatski je poraz realnija opcija, ali ključno je da se Rijeka, unatoč svim problemima, izostancima i snazi suparnika, predstavi kao ozbiljna momčad, koja daje maksimum od sebe i neće se taktički razvodniti ukoliko skor krene po zlu. Inspiracija mora biti njen nastup s Rujevice...

Linker
27. travanj 2024 04:05