INTERVJU ZA SN

Damir Mišković oduševljen i pobjedom i novim predsjednikom Hajduka: ‘Nikad ovako nismo bili primljeni!‘

‘Ponosan sam! Pobijedili smo Hajduk s 11 hrvatskih igrača, od kojih 4 mogu igrati za mlade Vatrene‘
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 08. prosinac 2020. 12:31

Glas Rijekinog vlasnika i predsjednika Damira Miškovića odavao je čovjeka koji je uživa.
- Uvijek je užitak pobijediti na Poljudu, posebno kada odigraš dobru utakmicu na jako teškom terenu - kazao je Mišković te odmah nastavio:

- Posebno sam ponosan što smo pobijedili s udarnom postavom u kojoj je bilo 11 hrvatskih igrača, od kojih četvorica mogu igrati za mladu reprezentaciju. Također, ovo nam je bila četvrta iznimno teška utakmica u ritmu nedjelja - četvrtak (Napoli, Osijek, Real Sociedad i Hajduk), a mi smo je još jednom odigrali na visokoj razini. Sve su to segmenti koje oduševljavaju, jer imamo mladu momčad i puno problema da je sastavimo između utakmica.

Jedini put

Razgovarali smo uoči početka skupine u Europskoj ligi i mogli smo lagano osjetiti vaš strah od snage suparnika?
- Nisam nikada sumnjao da ćemo dati sve od sebe po pitanju želje, srca, borbenosti i trke, ali - bit ću potpuno iskren - nisam vjerovao da na tako dobar način možemo parirati momčadima poput Napolija, Real Sociedada i Alkmaara. Bojao sam se da bi nas mogli “nakantati”, a mi samo u Nizozemskoj nismo igrom bili blizu barem jednog boda. Da imamo još češće priliku igrati takve utakmice, momčad bi nam bila još na višoj razini. To je fenomenalno.

To je i potvrda da je Rijeka pogodila s vizijom da gura na pogon mladih igrača?
- Mladi i kvalitetni igrači plus trener koji vjeruje u takav projekt. Negdje ćemo zbog takvog stila izgubiti poneku utakmicu ili poneki bod, ali to je jedini put za nas.

Sve više mladih igrača želi igrati u Rijeci?
- Kaže mi i Mance da je mnogo upita mladih koji bi htjeli doći. Vide da kod prostor imaju svi koji ga zasluže, neovisno o godinama. Znate, ne igraju kod nas igrači samo zato što su mladi, nego igraju oni koji to radom na treningu zasluže. Nemamo mi nekakav nerealan pritisak na mlade igrače, ali pritisak zahtjeva itekako postoji. Oni koji mogu odgovoriti takvom pritisku, ti igraju, a mi smo svjesni da u tom slučaju moramo primiti i poneki gol ili istrpjeti loš dan, istrpjeti sazrijevanje.

Neki su se talenti u takvom ritmu malo i zagubili?
- Ciljate vjerojatno na Lepinjicu? Prije godinu dana bio je senzacija, sada je malo u drugom planu, ali ne vidim nikakav razlog za dramu. Tu je, trudi se, čekamo ga, gledamo kako se razvija. Oscilacije su normalne za svakog mladog igrača, u klubu ne sumnjamo da će se vratiti.

Kvaliteta se ne gubi

Prije nekoliko mjeseci mnogi su sumnjali i u kvalitete trenera Rožmana, ali vi ste i tada čvrsto stali iza njega?
- Rožmana smo najprije doveli zato što smo znali da ima kvalitetu. Na isti smo način doveli i Keka, a i on je imao razdoblja kada rezultatski nije išlo. Međutim, Kek je uvijek imao žar u očima i maksimalno profesionalan pristup poslu. Imao ga je i Bišćan, koji je radio u jako teškim okolnostima, da ih sada ne ponavljam. Žar u očima ima i Rožman, a kvalitetu nitko ne može izgubiti preko noći. Rožman je k tome i mlad trener, koji napreduje, sazrijeva i koji će jednom iz Rijeke sigurno otići kao bolji trener. Bolji su otišli i Kek i Bišćan. Ne može status trenera odrediti nekoliko lošijih utakmica. To je stav od kojeg nikad neću odstupiti, a i rezultati mi apsolutno daju za pravo.

Derbi se igrao u gotovo vaterpolskim uvjetima, nadamo se posljednji put, jer bi u siječnju na Poljud trebao doći novi travnjak?
- Bojim se da ovo ipak nije zadnji susret Hajduka i Rijeke na ovakvom travnjaku. Naime, dopredsjednik sam HNS-a i dobro znam kako idu stvari s novim terenima. Postoje dva problema, “papirnati” i tehnički. “Papirnati” je procedura koja traje dva do tri mjeseca. Izvršni odbor mora raspisati natječaj i pronaći izvođača, ne samo za teren na Poljudu, nego i za terene u Šibeniku, Gorici i Varaždinu, iako će Poljud imati prioritet. Zatim moramo sjesti HNS, Hajduk i Grad Split te postići dogovor jer Grad mora isfinancirati pripremu terena za postavljanje travnjaka. Zatim i samo postavljanje travnjaka iziskuje mjesec dana posla. Tehnički, pak, mislim da nije mudro da se travnjak radi u siječnju, kada je vegetacija daleko od dobre, a i to je vrlo bitan segment. Uglavnom, realnije mi se čini da će teren biti postavljen u svibnju, a ne u siječnju.

Nekoliko ponuda

Kako god, dobro je da HNS i Hajduk normalno komuniciraju?
- Teren je Hajduku bio nuđen i prije nekoliko godina, pa ponovno prije godinu i pol, uoči utakmice s Mađarskom na Poljudu. Izvršni odbor HNS-a bio je jednoglasno za to, a izvršni direktor Marijan Kustić se osobno najviše zalagao za suradnju s Hajdukom. Hajduku, odnosno njegovoj matičnoj Županiji, smo i tada već nudili uključenje u rad HNS-a, u Izvršni odbor, te nekoliko Komisija - podvukao je Rijekin predsjednik Damir Mišković.

image
PAUN PAUNOVIC/CROPIX

Nikada do sada na Poljudu nismo bili primljeni na takav način

U nedjelju su na Poljudu uoči utakmice između Hajduka i Rijeke poslovni ručak imali Damir Mišković i Lukša Jakobušić.
- U ovih osam godina koliko sam u Rijeci, moji najbliži suradnici i ja nikada na Poljudu nismo bili na takav način primljeni. Razgovarali smo otvoreno i konstruktivno, kao pravi sportski radnici i partneri. Mi ne moramo imati isti pogled na sve stvari, ali moramo razgovarati i tražiti rješenja koja će nam svima donijeti bolje sutra. Osobno sam pozitivno ljubomoran na navijače koji prate Hajduk, na podršku koju ima u Splitu i Dalmaciji i velikom dijelu Hrvatske. Nama u Rijeci Hajduk je uzor po tom pitanju. S druge strane i oni su pozitivno ljubomorni na naše rezultate, jer smo sedam ili osam godina ispred Hajduka. To je sve normalno i sportski. Budite sigurni da ćemo na isti način uzvratiti Hajduku kada dođe na Rujevicu.

U Ligi 10 Riječani samo u jadranskim derbijima Hajduku pobjegli za 42 boda

Rijeka je pobjedom na Poljudu protiv Hajduka nastavila svoju dominaciju protiv Splićana. Otkako je u sezoni 2013./14. u Hrvatskoj krenula Liga 10, Rijeka je s Hajdukom odigrala 29 ligaških utakmica i ima 16 pobjeda, 11 remija i tek dva poraza, što znači da je u tom razdoblju samo u izravnim dvobojima osvojila 42 boda više od svog splitskog rivala. Gol-razlika u tim utakmicama je 54:28 za Rijeku. Samo je protiv Istre 1961 i Lokomotive u tom razdoblju Rijeka osvojila više bodova u prvenstvu, s time da je protiv Lokosa uzela bod manje, ali ima i utakmicu manje nego sa Splićanima.


Hrvatski dragovoljac bio je dosad najdraži suparnik Rijeke u Ligi 10, dobila je Crne iz Sigeta u sva četiri međusobna ogleda, a najteži je Gorica, s kojom je riječka momčad u osam odigranih utakmica uzela tek četiri boda.
D. Dobrinić
Osvojeni bodovi Rijeke u Ligi 10 od sezone 2013./14.
Istra 1961 77 bodova u 29 utakmica
Lokomotiva 60 bodova u 30 utakmica
Hajduk 59 bodova u 29 utakmica
S. Belupo 58 bodova u 29 utakmica
Osijek 54 boda u 30 utakmica
Inter 48 bodova u 20 utakmica
Split 35 bodova u 16 utakmica
Dinamo 27 bodova u 28 utakmica
Zadar 22 boda u 8 utakmica
Zagreb 22 boda u 8 utakmica
Rudeš 21 bod u 8 utakmica
Cibalia 20 bodova u 8 utakmica
Varaždin 13 bodova u 5 utakmica
H. dragovoljac 12 bodova u 4 utakmice
Gorica 4 boda u 8 utakmica
Šibenik 3 boda u 2 utakmice

Imam obećanje Davora Šukera da će novi poljudski travnjak biti spreman već u siječnju

Predsjednik Hajduka, Lukša Jakobušić, nakon sastanka s čelnim čovjekom Rijeke, Damirom Miškovićem, ponudio je svoje viđenje trenutne situacije glede postavljanja novog travnjaka na Poljudu.
- S gospodinom Miškovićem sam se sastao jednako kao što se sastajem s predsjednicima svih klubova s kojima igramo u Splitu. Predsjednik Rijeke, a ujedno i dopredsjednik HNS-a, između ostalog me je u razgovoru upoznao s činjenicom da prema njegovim saznanjima travnjak neće biti spreman za siječanj, već za svibanj. Ponovio sam mu da imam javno i osobno obećanje predsjednika HNS-a Davora Šukera da će zbog reprezentacije isti biti spreman već u siječnju. Bez obzira na prijašanja loša iskustva na relaciji Hajduk - HNS, držim se dogovora s predsjednikom, dok se eventualno ne pokaže drugačije. Kao što sam nekoliko puta istaknuo, Hajduk ne želi biti problem, već nudi rješenje. Nadam se da će u Savezu međusobno uskladiti termin postavljanja travnjaka na obostrano zadovoljstvo - kazao je Jakobušić. (jr)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 16:46