Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX
OČI U OČI

DAN D U MAKSIMIRU: BJELICA STIŽE NA PREGOVORE Dinamo pripremio ponudu za otpremninu, ako on odbije, moguće je i rješenje po receptu Igora Tudora!

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 14. travanj 2020. 12:55

U četvrtak će se oči u oči naći Nenad Bjelica i čelnici Dinama. Razgovarat će se o sporazumnom raskidu ugovora. S obzirom na sve ovo što se događalo u proteklo vrijeme, očekuje se teška i neizvjesna utakmica. Bjelica je spretan pregovarač, ali nisu ni u Maksimiru ‘vesla sisali’. Pregovori bi mogli biti teži od onih kad su na izvanrednom sastanku čelnici Europske unije razgovarali o novom višegodišnjem proračunu.

Preporuke FIFA-e

Najvažnije je, naravno, ono što će biti na stolu, s kojom će ponudom izaći Dinamo, a s kojom Bjelica. Činjenično, stvari stoje ovako. Bjelica ima ugovor s Dinamom koji traje do lipnja 2021. godine, njegova godišnja plaća u bruto iznosu jest milijun i 860 tisuća eura, odnosno 155 tisuća eura mjesečno. Do isteka ugovora, računajući razdoblje od 1. siječnja ove godine, do 31. svibnja 2021. godine, kad mu istječe ugovor, Bjelica bi trebao zaraditi 2 milijuna i 480 tisuća eura.

Kad bi Dinamo jednostrano uručio otkaz Bjelici, onda bi mu ta cifra trebala biti isplaćena u cijelosti. Naravno, u međuvremenu su izašle preporuke FIFA-e, koja odlučno potiče klubove i igrače da zajednički postignu rješenja u ovim izvanrednim okolnostima zbog pandemije koronavirusa.

Ako stranke ne mogu postići dogovor te se posljedično tome nađu pred FIFA-om, sljedeće će stavke biti ispitane: je li klub poduzeo iskrene pokušaje dogovora s igračima, ekonomska situacija kluba, razmjernost mogućih promjena igračkih ugovora, dohodak igrača nakon promjena ugovora, te ujednačenost odnosa prema igračima.

Trenera nema

U konačnici, kako bi se zaštitili klubovi, ostavljena je mogućnost da klubovi mogu igračima jednostrano smanjiti ugovore. Međutim, nigdje se u tim preporukama ne spominju treneri. Pa bi se moglo zaključiti da te upute za njih ne vrijede. Iz tog razloga bi pregovori s trenerima mogli biti podosta komplicirani i naporni...

Vratimo se, dakle, našoj temi, pregovorima Bjelice i Dinama. Još kad je počela priča oko smanjivanja plaća u modrom klubu, te kad se jasno vidjelo da Bjelica više neće ostati trener, napisali smo da će Dinamo vjerojatno Bjelici ponuditi isplatu do predviđenog konca ove sezone, dakle, isplatu cifre koja bi obuhvatila šest mjeseci, od siječnja do konca lipnja ove godine.

S obzirom na to da Bjelica zarađuje 155 tisuća eura mjesečno, to bi značilo da bi modri klub treneru na ime otpremnine uplatio 930.000 eura. Dobro, možda bi klub pristao da se cifra za otpremninu zaokruži na milijun eura. Tako se tada šuškalo u plavom klubu, dakle, eto treneru milijun eura i neka ode s mirom. Ako se dogodi, hoće li Bjelica prihvatiti takvu ponudu? Realno, ona djeluje dosta izdašno, u situaciji kad je daljnja suradnja nemoguća, otići s “mikijem” u džepu ne djeluje loše, zar ne?

Jer, kad se zna - objavio je to Zdravko Mamić na Facebooku - da je Bjelica već do sada u bruto iznosu zaradio više od 24 milijuna kuna na ime plaća, bonusa i premija, onda bi trener s još ovih milijun eura iz Maksimira zaista otišao kao dosta bogat čovjek.

Tudorov poučak

Što Dinamo može napraviti ako Bjelica odbije ponudu od, recimo, tih 930.000 ili milijun eura? Ako zatraži da ga se isplati u cijelosti? Može mu, jasno, dati otkaz i isplatiti mu kompletnu cifru od 2 milijuna i 480 tisuća eura. To, naravno, neće napraviti.

Međutim, modri klub može Bjelici dati otkaz i držati ga na - plaći. Kao što je, recimo, Udinese držao današnjeg trenera Hajduka Igora Tudora. U tom slučaju, kad bi Bjelica dobio ponudu od nekog kluba, došao bi u Maksimir i morao bi raskinuti ugovor na svoj zahtjev. Tako, ako Bjelici dođe, recimo, ponuda početkom iduće sezone, za koju istina ne znamo kad će početi, Dinamo bi ga platio samo do tog trenutka, recimo mjesec, dva, tri... Nadalje, Dinamo ionako Bjelicu plaća na rate, pa mu ne treba odmah isplatiti kompletni iznos. Dakle, kad bi Bjelica i inzistirao na kompletnom iznosu, Dinamo nema nikakvog razloga odmah ga isplatiti.

Rezultati pregovora Bjelice i Dinama u četvrtak bit će od krucijalne važnosti i kad se radi o pregovorima s igračima. Ukoliko se trener i klub dogovore, onda će se vjerojatno vrlo brzo riješiti i priča s igračima.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 08:31