BORIS KOVACEV/CROPIX
POGLED PREMA BUDIMPEŠTI

Dinamo ih je htio izbjeći, no ništa od toga! ‘Čvrsto vjerujem u prolaz uz manje stresa nego protiv Cluja‘

Modri u 3. pretkolu Lige prvaka gostuju kod suparnika iz prošle sezone kojeg je tada uspješno riješio
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 01. rujan 2020. 12:26

Opet Ferencvaros! Kao i prošle godine, Dinamo će europsku jesen, za plasman u skupine Europske lige te u play-off Lige prvaka, morati pokoriti Budimpeštu. Naravno, uz drugačije okolnosti, prošle godine su se igrale dvije utakmice, nakon zagrebačkih 1:1 i strepnje uoči uzvrata, Modri su, na krilima sjajne podrške svojih navijača i kapetana Arijana Ademija, protutnjali Groupama Arenom i s velikih 0:4 najavili još jednu odličnu vrhunsku sezonu.

Bio je Ferencvaros, recimo, negdje u sredini na listi (ne)poželjnih protivnika, radije Mađari nego Skandinavci, ali ipak radije Dinamo Brest i Omonia nego Ferencvaros. Pogotovo u Budimpešti! Jer, s jedne strane Dinamo u novijoj povijesti nikad nije stradao od mađarskih klubova, izbacivali su Modri više puta MTK, ZTE, Györ, lani Ferencvaros. Bilo je neugodnih utakmica, čak i jedan poraz, no kad je bilo za prolaz, kad je bilo ‘sad ili nikad’, Modri su tu bili mađarskim klubovima neuhvatljivi. No, hoće li sve to u zbroju s lanjskih 0:4 kod Ferencvarosa izazvati kompleks ili biti dodatan motiv u želji za revanšem?

- Treba biti ponizan, dati maksimalan respekt protivniku, pripremiti se i proći dalje. Ferencvaros je ozbiljan klub koji se diže iz godine u godinu, ali mi smo Dinamo. Čvrsto vjerujem u prolaz uz manje stresa nego protiv Cluja - prva je reakcija na ždrijeb Lovre Majera.

Ciljevi su poznati

Da, Ferencvaros se diže iz godine u godinu, to je najveći razlog da ne bude poželjan u ždrijebu. Prošle godine, nakon poraza od Dinama, Ferencvaros je ugrabio Europsku ligu, za jedan bod promašio europsko proljeće, na Groupami je slavio jedino Ludogorec, a Espanyol i CSKA izvukli su samo bod. Momčad je gotovo ista kao lani, uz poneku promjenu, isti je i trener,

Ukrajinac Serhij Rebrov. Osim Ludogoreca (0:3) nitko otad više nije slavio u Budimpešti, a da momčad raste dokaz su i rezultati na startu ove europske sezone - prvo domaćih 2:0 sa švedskim Djurgardenom, a onda 1:2 usred Glasgowa, protiv Celtica.
- Mogli smo puno bolje proći na ždrijebu, ali nema smisla sada žaliti. Ferencvaros je ozbiljna momčad, igraju kod kuće i svakako će biti teško. No, i lani je bilo tako pa smo prošli dalje, pogotovo pamtimo tu utakmicu u Budimpešti. Vjerujem u prolaz Dinama i optimist sam - jasan je Dominik Livaković. Bilo bi dobro da ne bude najbolji igrač Modrih i u Budimpešti...

- Dobar protivnik, poznajemo se od lani. Idemo se što bolje pripremiti i otići u Budimpeštu po play-off Lige prvaka. Neće biti lako, ali vjerujem u snagu Dinama. Idemo dalje! - odlučan je Bruno Petković, koji je prošle godine u tom dvoboju promašio kazneni udarac.

Svi u Dinamu, uglavnom, razmišljaju isto. Nisu željeli ponovno dobiti zadatak koji su već jednom odradili, ali morat će ponovno. Međutim, ta lanjska utakmica svima je dokaz da je Dinamo bolji, kvalitetniji, da se ima pravo nadati još jednom ‘maršu na Dunav’.
- Nije lagan protivnik, ali u ovoj fazi natjecanja nema lakih. Igra se u Budimpesti što ide u prilog domaćinu, ali igralo se i lani pa znamo kako je završilo - poručio je Amer Gojak, dok je Petar Stojanović dodao:

- Ferencvaros je jedan od klubova koje smo htjeli izbjeći. Dižu se svake godine i svakako će imati motiv više zbog lanjskog rezultata. No, svjesni smo svoje snage. Uz oprez, dobru pripremu i samopouzdanje, mislim da ćemo ostvariti sve preduvjete za prolaz u play-off gdje nam je i mjesto!
Nije niti Zoran Mamić bio sasvim sretan što je ždrijeb Dinamo opet odveo u Budimpeštu.
- Ponovno teško gostovanje, stari poznanik, ni ovaj put nismo bili sretne ruke da igramo domaću utakmicu. Ali, kako svima, tako i nama, moramo se prilagođavati situaciji. Rekli smo i prije utakmice s Clujem koji su nam ciljevi, dakle, respektiramo ih, radi se o vrlo dobroj momčadi, izbacili su Celtic i u velikom su naletu. Ali, naši ciljevi su poznati, želimo u play-off za Ligu prvaka, znači da moramo pobijediti u Mađarskoj - kazao je Dinamov trener te dodao:

- Uza sav respekt prema njima, prema njihovim ulaganjima i ambicijama, ipak je kvaliteta na našoj strani. No, ne vrijedi što se govori, već što se pokazuje na terenu, a ja vjerujem da ćemo to na terenu i pokazati.
Da se igraju dvije utakmice Dinamo bi bio opet veliki favorit, ovako je ipak omjer bliži onome 50:50. Je li Ferencvaros bolji od Cluja, to i nije bitno, sigurno je bolji i opasniji nego lani. Tako i treba razmišljati, zaboraviti tih 0:4 i odigrati maksimalno, na vrhunskoj razini!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 17:53