RONALD GORSIC/CROPIX
TKO TO PRIJETI MODRIMA

Bjeličin Dinamo ih je pregazio usred Budimpešte, ali danas su puno jači! Kupovali su od Dinama, Lokosa..

Modri nikad nisu izgubili od Ferencvaroša, ali lice momčadi dosta se promijenilo od prošle godine
Piše: Nikola Lipovac/Jutarnji listObjavljeno: 31. kolovoz 2020. 15:16

Nije bjeloruski imenjak iz Bresta što su u Maksimiru priželjkivali, ali nije ni danski Midtjylland ili norveški Molde koje se željelo izbjeći, nego stari znanac Ferencváros, kojeg su "modri" lani u 3. pretkolu Lige prvaka izbacili onom pobjedom 4-0 u Budimpešti, nakon zagrebačkih 1:1.


Uefin ždrijeb je, dakle, Dinamu podario suparnika srednje jačine, što bismo napisali i da se izvukla ciparska Omonia, a to što se igra samo jedna utakmica, k tome još u gostima, za "modre" uopće nije loša vijest jer su već 24 utakmice u europskim pretkolima neporaženi kao gosti!

image
MARKO TODOROV/CROPIX


Međutim, mađarski prvak, nadimka Fradi, jači je nego lani. Otišao nije nitko bitan, a ovo ljeto su kupljeni Myrto Uzuni s Kajzerice za 1,8 milijuna eura, Roko Baturina baš od Dinama za milijun u dvije rate te Alžirac s francuskim državljanstvom Aïssa Laïdouni za 600.000 eura iz rumunjskog Voluntarija, dok je bez odštete došao Adnan Kovačević iz poljske Korone Kielce. Otkupljen je za milijun aura od Šahtara prošle sezone posuđeni ukrajinski krilni napadač Zubkov. Prodan je samo talijanski napadač Lanzafame, za 700.000 eura Honvedu, gdje je prošle sezone bio na posudbi, nakon što je u Maksimiru upao s klupe.


Trener 31-strukog mađarskog prvaka je, dakako, isti, danas 46-godišnja ukrajinska igračka legenda kijevskog Dinama Serhij Rebrov. Nije, pak, ista Groupama Arena sa 20.000 navijača ili prazna, kao što će biti sada, ako se u međuvremenu ne odluči da se igra na neutralnom terenu.


Fradi je u prva dva kola prošao švedski Djurgarden doma (2-0) i škotski Celtic u Glasgowu (2-1), Rebrov je doma postavio 4-2-3-1, a u gostima 4-1-4-1, kao i u lanjska dva sraza s Dinamom. No, novost je što je Botka desni bek umjesto Lovrencsicsa, Kovačević na stoperu s Blažičem, dok je umjesto ozlijeđenog Zubkova na lijevom krilu Uzuni, a na desnom Isael ili Nguen, kao i lani.

Osim Haratina i Sigera, u vezi je zimus dovedeni 31-godišnji Brazilac Somália. Dinamo, pak, nema Olma i More te Hajrovića, koji je lani oba puta bio starter.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Dinamo nikad nije izgubio protiv Ferencvaroša

U dosadašnja četiri dvoboja Dinamo je triput pobijedio, a jedan je dvoboj završio bez pobjednika

Nogometaši Dinama će po peti put u povijesti igrati protiv Ferencvarosa u europskim klupskim natjecanjima, a drugu godinu zaredom mađarski prvak je jedna od momčadi koja se zagrebačkom klubu našla na putu u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

U dosadašnja četiri dvoboja Dinamo je triput pobijedio, a jedan je dvoboj završio bez pobjednika.

Na putu prema grupnoj fazi Lige prvaka u prošloj sezoni, Dinamo je u 3. kolu kvalifikacija igrao protiv Ferencvarosa. U prvoj utakmici na Maksimiru rezulat je bio 1-1. Strijelac za Dinamo bio je Dani Olmo, a za Mađare David Siger.

U uzvratu na Groupama Areni bilo je 4-0 za momčad pod vodstvom Nenada Bjelice, a golove su postigli Arijan Ademi, Bruno Petković, Dani Olmo i Amer Gojak.

Prije tih obračuna Dinamo i Ferencvaros su se borili za ulazak u finale Kupa velesajamskih gradova u sezoni 1962./63. U Budimpešti je bilo 1-0 za Dinamo, a u uzvratu 2-1. Zagrepčani su u finalu u dvije utakmice poraženi od Valencije.

Linker
29. travanj 2024 21:11