Valdas Dambauskas

 VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
VALDAS DAMBRAUSKAS

‘Dinamo je favorit, ali u Hajduku svi, od čistačice do predsjednika, moraju očekivati pobjedu!‘

‘Sretan sam što ne zabija samo Livaja. Messi i Ronaldo imaju podršku suigrača, tako moramo i mi‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 03. prosinac 2021. 14:37

Valdas Dambrauskas družio se s novinarima pred nedjeljni derbi s Dinamom u Maksimiru. Prvo je primio čestitke za prolaz u polufinale u Kupu, a potom se susreo sa pitanjem kako gleda na navijačku podršku?

- Prvi put sam u Kranjčevićevoj osjetio da igram gostujuću utakmicu, a osjećam se kao da sam kod kuće. Ne mogu vjerovati da je rezultat bio 6:3, jedan pogodak su sigurno postigli i navijači. Oni su zaslužni barem za jedan. Zato ne smijemo čekati u Maksimiru, igramo utakmicu za ovaj klub, za grb, za sve te navijače koji nas podržavaju. Navijače koji nam daju golemu podršku - kazao je Dambrauskas.

Očekuje se pobjeda, a Dinamo je ipak jedna od najboljih momčadi u državi?

- Nema ništa lošeg očekivati pobjedu, jer svi za to radimo, zbog toga treniramo. U zadnje četiri utakmice smo također željeli pobjedu. I da smo izgubili neku od tih utakmica, opet bi u sljedećoj očekivali pobjedu. Od naših čistačica do predsjednika, svi moraju očekivati pobjedu. Dinamo? Promijenio je trenera, znam u kakvoj je poziciji novi trener, jer i ja sam bio u toj situaciji prije mjesec dana. Mi moramo biti na zemlji i moramo dati više od 100 %. Jer, i igrači Dinama će dati 100 posto. I moramo očekivati pobjedu, jer to je sport. Uvijek moraš željeti pobjedu.

Ne možete predvidjeti što će napraviti novi trener Dinama, možda se okrenete analizi njegovog rada u Hajduku?

- Nema potrebe analizirati što je Kopić radio sa Hajdukom, jer sada ima sasvim druge igrače. Ostao sam u Zagrebu gledati utakmicu sa Rijekom, u drugom dijelu je Dinamo bio puno bolji. Na kraju nije bolja momčad pobijedila i oni su favoriti na svom terenu, bez obzira s kojim protivnikom igraju. Kada krenemo u nedjelju u derbi, vjerujem da ćemo biti spremni na najbolji način.

Kakvo je stanje s vratarom Kalinićem?

- Kalinić će sutra trenirati, napravit ćemo kasnu opservaciju, ali šanse su 50:50 i ja sam optimist. Odradio je trening u petak ujutro, vjerujem da će sve biti dobro.

image

Ima još nade za nastup Lovre Kalinića...

RONALD GORSIC/CROPIX

Kako gledate na navijačku euforiju pred Maksimir?

- Ako pogledamo s kim smo igrali, kako smo igrali, tri monmčadi su iz donjeg dijela poretka. Dragovoljac, Istra i Lokomotiva, napravili smo ono što smo trebali. Ništa više od toga. Ako smo Hajduk, moramo dobiti te utakmice. Nismo još ništa napravili, nismo osvojili trofej, još smo na četvrtoj poziciji, mjestu koje nam ne jamči ni izlazak u Europu. Razumijem euforiju, ali ne i razloge. Imam iskustva, osvajao sam trofeje, prvenstva, kupove... Mi smo u trenutku kada pokušavamo razviti proces, pokušavamo napraviti rezultat. Kada napravimo pravi rezultat možemo pričati o euforiji, ali mi smo tek na pola puta.

Tko je najopasniji igrač Dinama?

- Znamo sve njihove igrače, nema potrebe ponavljati imena. Novi trener će donijeti neku promjenu, ali i ja sam došao u Hajduk nekoliko dana prije utakmice s Hrvatskim dragovoljcem i nisam mogao puno napraviti. Novi trener se uzda u lidere svlačionice, u igrače koji stvaraju raziliku. Na te će se igrače osloniti.

Koje su prednosti Hajduka, a koji nedostaci Dinama?

- Ako vam kažem nedostatke, pretvorit će ih u prednosti. Generalno, mi pokušavamo svakom igraču dati povjerenje. Kada igrate imate 100 napada u utakmici, prosječno. To znači da 100 puta izgubiš loptu. Ali, problem je ako ne reagiraš kada izgubiš loptu. Ako se bojiš. To je najvažnije, imati povjerenje u sebe i ići naprijed, uzeti rizik igre. Za trenera je to najbolji osjećaj, kada ima igrače s takvim pristupom. Postigli smo puno zgoditaka, ali imao i problema u momčadi. Puno smo u svlačionici pričali kako se poboljšati, ali Hajduk je prije svega napadački nogomet i rizik. Radije bih pobijedio 4:3 nego 1:0, jer to je Hajduk.

Četiri pobjede u nizu i 15 zgoditaka ste postigli, može li to izazivati respekt Dinama, njihov oprezniji pristup?

- To je pitanje za Kopića, ne za mene. Mi imamo svoj plan igre, znamo kako ćemo napadati i kako će se braniti. Ne mogu reći kako će Dinamo igrati. Ako igraš loše 10 utakmica, izgubit ćeš sedam. Ako igraš dobro 10 utakmica u nizu, jednu odigraš neriješeno ili izgubiš. Mi treniramo dobro, igramo dobro i rezultat bi trebao biti posljedica toga.

Atanasov je zaslužio nekoliko rečenica, je li u početnoj momčadi protiv Dinama u nedjelju?

- Nikad ne govorim startnu postavu. Biuk je imao tri asistencije, Sahiti po dva pogotka i asistencije, Ljubičić tri pogotka i asistencija. Ne bih zato pričao o pojedinačnom dosezima, jer ima puno mladih igrača koji pokazuju napredak, ali čvrsto moraju ostati na zemlji. To je za neke jedan od prvih derbija, a igrači Dinama imaju po 100 utakmica na visokoj razini. I međunarodnoj i reprezentativnoj. Sretan sam što nismo ostali samo na Livaji, što razvijamo i druge strijelce. Messi i Ronaldo također dobivaju s jakom podrškom suigrača, tako moramo i mi.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Kakav Dinamo očekujete nakon poraza od Rijeke?

- Dinamo nije dobio dvije velike utakmice u posljednjih 10 dana, ali ne gube takve momčadi dvije-tri utakmice zaredom. Čeka nas teška utakmica, ali kako će oni igrati, ovisi i o nama. Ako Dinamo bude jako dobar, znači da mi nismo bili spremni. Zato gledam kako pripremiti svoju momčad da Dinamo ne pokaže svoju kvalitetu.

Protiv Rijeke ste sigurno vidjeli slabosti Dinama, pa iako o njima ne govorite, znate kako ćete ih iskoristiti.

- Kada vidite slabosti protivnika, vidi to i trener te momčadi. Na tome će sigurno raditi i pokušati eliminirati do sljedeće utakmice. Igramo protiv jakog suparnika, ali to je najveći derbi u Hrvatskoj i ne može biti lagano.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 14:59