značajan projekt

Na proljeće prvo reciklažno dvorište za građevni otpad u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Obuhvatit će površinu od 6,300 m2, a u gradnju i opremanje CEMEX će u prvoj fazi uložiti oko tri milijuna kuna

Započela je gradnja reciklažnog dvorišta za građevni otpad, projekt koji su pokrenuli CEMEX Hrvatska i Grad Kaštela. Bit će to prva lokacija za zbrinjavanje građevnog otpada u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja će osigurati da građani otpad od gradnje mogu zbrinuti legalno i na okolišno prihvatljiv način.

Za projekt su tijekom ove godine ishođene sve potrebne dozvole, odabran je izvođač Takom te je započela gradnja koja bi trebala biti završena na proljeće iduće godine.

- Za CEMEX je ovaj projekt značajan jer pomažemo riješiti dugogodišnji problem lokalne zajednice. Otvaranjem ove nove mogućnosti za građane zadovoljit će se sve potrebe za uspostavom sustava za gospodarenje građevnim otpadom prema zahtjevima kružnog gospodarstva. Projekt je u partnerstvu s Gradom Kaštela osmišljen u skladu s konceptom održivog razvoja koji je integralni dio našeg pristupa poslovanju, kako globalno, tako i u Hrvatskoj - istaknuo je Velimir Vilović, direktor CEMEX Hrvatska.

Kapaciteta 100 tona po danu, što je na godišnjoj razini 30.000 tona, novo reciklažno dvorište smješteno je na zapadnom dijelu postojećeg eksploatacijskog polja Sveti Juraj - Sveti Kajo, na kojem se ranije odvijala eksploatacija mineralnih sirovina. Obuhvatit će površinu od 6,300 m2, a u gradnju i opremanje CEMEX će u prvoj fazi uložiti oko tri milijuna kuna. Dodatnih 1,5 milijun kuna uložit će se naknadno u povećanje kapaciteta i daljnje unaprjeđenje učinkovitosti, ukoliko to to bude zahtijevalo tržište, odnosno potrebe građana.

- Kad je u pitanju otpad u Kaštelima, zaista smo uveli reda, počevši od otvaranja reciklažnog dvorišta za različite vrste otpada, preuzimanja otpada s kućnog praga pa do sudjelovanja u izgradnji ovog reciklažnog dvorišta. Još smo u fazi dogovora o zajedničkom osnivanju društva koje će njime upravljati, a radi se o tehničkim pitanjima za koja vjerujemo da ćemo ih dogovoriti u skorom roku. planiramo izgraditi još jedno gradsko reciklažno dvorište za koje smo u proračunu za iduću godinu planirali oko 1,5 milijuna kuna. Tako će, uz reciklažno dvorište u Rudinama, Kaštelani određene vrste otpada moći odlagati i u Kaštel Sućurcu, što će smanjiti troškove prijevoza i uštedjeti vrijeme - izjavio je gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:26