GORAN MEHKEK Cropix
SLIJEDE PREGOVORI

Dinamo ima dva plana za igrača kojeg žele gledati na Maksimiru: ‘Čuo sam da ima dvije-tri ponude iz Bundeslige‘

‘Ono što je dosad pokazao ne prelazi niti 70 posto njegovih mogućnosti‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 29. travanj 2024. 18:30

Gabriel Vidović fantastičnim je golom donio Dinamu velike bodove u Varaždinu, podsjetio je na Mislava Oršića i najveće majstore šuta s vanjskih pozicija, a novinari su počeli kombinirati kako bi ga Modri mogli zadržati. Neki koji su prije dva mjeseca bili skeptični treba li ga otkupiti od Bayerna, sad odgovaraju – sto posto!

Vidović je igrač koji ima “ono nešto” s čime se rađate i što vam trener ne može dati, ali dosad se nije razmahao na pravi način. Danas bi možda već igrao u Bayernu ili nekom od najvećih svjetskih klubova da mu se nije dogodio nagao i neočekivan fizički rast. Bio je omalena “desetka” ili “osmica”, brz, okretan i agresivan, dribler, ali i šuter, međutim, kako je u jednom trenutku “svako jutro ustao pola centimetra viši”, uskoro je živio novu realnost - ponešto je izgubio na brzini i agresivnosti, iako je zadržao vrlo dobru koordinaciju tijela. U seniorskom nogometu treneri ga, i u Vitesseu, i sada u Dinamu, guraju na lijevi bok, gdje nije još dovoljno naučio igrati te ne daje najbolje od sebe, a opet, što je duže među Modrima, izvedbe su sve dojmljivije. Zabio je sedam pogodaka u HNL-u i dodatna dva (Kup i Europa), ima tri asistencije.

Moramo biti zadovoljni

Dinamo ovog časa na posudbi u prvoj ekipi osim njega ima i Japance Kaneka i Ogiwaru te Roga i Kačavendu. Od svih je dao najviše, ne računajući Kačavendu, koji nije ni počeo igrati. Kaneko je imao svoju etapu u finišu jeseni, ali nije je potvrdio na proljeće, a Rog i Ogiwara imaju posudbu do zime i stignu se još pokazati. Rog je tek izašao iz ozljede.

Modri su platili Bayernu za Vidovića pola milijuna eura za godinu dana, to im se isplatilo, ne samo zato što je u posljednjih pet ligaških utakmica zabio tri pogotka. Kako bi ga otkupili od Bayerna, moraju položiti na minhenski račun 3,5 milijuna eura. Ako to ne naprave, vraća se u Bavarsku. No, Dinamo želi zadržati Vidovića te ima dva plana - smanjiti visinu odštete ili, što se ovog časa čini izvjesnijim, pokušati dogovoriti s Bayernom posudbu još jednu godinu. Kao i sa Sapporom za Kaneka.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Gabriel je u Dinamu zadovoljan i sretan, rado bi nastavio igrati u plavom dresu. Nazvali smo njegovog oca Zorana Vidovića, koji živi u Augsburgu. Kaže da je bio u Zagrebu ove sezone na desetak utakmica jer vodi brigu o sinovoj karijeri. Rekao nam je:

- Gabriel je lani stigao u Dinamo kad su već prošle pripreme te mu je to možda malo poremetilo prvi dio sezone. Kad sve zbrojim, zadovoljni smo, moramo biti, iako to što pruža nije ni izdaleka njegov maksimum. Trebalo je biti dosta bolje. Gabrielova igra u Dinamo nije ni 70 posto njegovih mogućnosti - jasan je otac Zoran, koji bi ga volio, kao i mnogi, vidjeti na “desetki”.

- Pozicije na lijevoj strani koje igra traže od njega da se daleko vraća u obranu, a kad bi bio bliži suparničkom golu, češće u završnici, bio bi puno učinkovitiji. Njegova prava uloga je iza špica - “desetka” ili “osmica”. Čak bih mu prije dao da igra “šesticu” nego lijevi bok. Ali, tako je, kako je... Budući da je rođen u prosincu, bio je uvijek najmanji u generaciji 2003. godišta. Nakon što je izrastao, uzelo mu je nešto na brzini, prije je bio eksplozivniji, ali bit će sve bolji... Gabriel još nije došao na svoje. Jak je na lopti, lakoćom može napraviti višak, podvaliti loptu, mogao bi biti puno zapaženiji u igri, a ne samo po tome što je dao gol. Nije pokazao sve što može, ali doći će to, vjerujem u to, a najvažnije je što on vjeruje. Razgovaramo svaki dan, vidim da je sretan u Dinamu i to mi je drago, a ako ostane očekujem da u sljedećoj sezoni bude ono što može biti - znatno izražajniji i upečatljiviji. I pozicija koju sada igra će mu dobro doći, da se nauči odgovornosti u igri...

Kao da je odrastao u Zagrebu

Prije nego što je odabrao Dinamo za posudbu mediji su pisali da otac ima određene upitnike. Čega ste se bojali?

- Rodio se u Njemačkoj, u Augsburgu, bojao sam se kako će biti primljen u svlačionici, ali sve je top. Imam osjećaj da se baš našao, još samo da je sezona bila bolja igrački... Gabriel ne bi imao ništa protiv da ostane. Sve mu se svidjelo. Uklopio se kao da je odrastao u Zagrebu, sve je kontra od onoga što sam mislio. Pozitivno sam iznenađen.

Čega ste se točno plašili?

- Našeg hrvatskog mentaliteta. U Njemačkoj je drugačije. Nisam znao hoće li ga stariji igrači u svlačionici zadirkivati, kako bi to moglo na njega utjecati, nisam znao kakva je Dinamova ekipa u tom smislu. Onda sam vidio da je sjajna, da su to fantastični dečki, nakon drugog treninga Gabriel je imao dojam kao da je cijeli život u Dinamu. Oduševljen je sa svime, ima osjećaj da ga svi vole, dečki su svi top.

Dolaskom Hoxhe na lijevo krilo nakratko je pao u drugi plan, ali brzo ga je trener Sergej Jakirović vratio na prvu crtu bojišnice. Dinamo sad ima utakmice u kojima uglavnom dominira, tako je i Vidoviću lakše s lijevog boka ulaziti u završnicu, no kad bi s druge strane bili ozbiljni europski rivali, to vjerojatno ne bi bila uloga za njega. Mora još dobiti na čvrstini i odlučnosti u igri kako bi se doista razigrao do kraja. Ako Dinamo proda Martina Baturinu, možda bude njegova “desetka” u novoj sezoni. Osim Osijeku, zabijao je manjim klubovima, tek čeka svoj veliki gol u nekom od derbija, no sve je to dio priče da još nije demonstrirao koliko točno može.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Jednom smo se pitali je li Gabriel Vidović možda nešto nalik hrvatskom Judeu Bellinghamu? Ovog časa za te usporedbe nema mjesta, a za početak morao bi dobiti sličnu ulogu i slobodu u igri. Tata je siguran:

- Može on duplo bolje. Ili da se vratim onome što sam rekao - to što nudi ne prelazi ni 70 posto njegovih dometa!

Pitali smo oca što on zna u Gabrielovoj budućnosti?

- Ne zna se ništa. Dinamo je na potezu, hoće li ga otkupiti ili produžiti posudbu. Javio mi se menadžer s kojim surađujemo, kazao je da ima dvije-tri ponude za Gabriela iz Bundeslige. Ne brinem se, a vidjet ćemo u kojem će to smjeru otići. Nadam se da će se to brzo riješiti kako ne bi, kao lani, propustio ljetne pripreme s klubom u kojem će igrati.

Varijante za Rijeku

U nedjelju je derbi u Rijeci. Tu je već pitanje hoće li Jakirović startati s Vidovićem ili će ipak na lijevom boku prednost dati defenzivnijoj varijanti poput Pierrea-Gabriela u Splitu s Hajdukom. U sredini terena, po dosadašnjim trenerovim razmišljanjima, teško da će igrati. Malo mu je dao prigode u tim rolama. Osim ako eventualno uđe u susret s jednim napadačem, Petkovićem, pa on i Baturina budu dvojica iza njega...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 18:31