MATS TORBERGSEN Afp
STRUČNJACI SLOŽNI

Dinamo je tek mali korak udaljen od Lige prvaka: ‘Bodo/Glimt teško može bolje od ovoga što je sada ponudio‘

Ivo Šušak, Ilija Lončarević i Mario Cvitanović su ponudili pogled na uzvratni sraz
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. kolovoz 2022. 10:12

Dinamo je poražen u Norveškoj, ali Liga prvaka je pred vratima, Modri moraju doma svladati Bodo/Glimt i ponovno će igrati u eliti. Utakmica je pokazala što smo i znali - Bodo/Glimt je jači u kolektivnoj igri, a Modri imaju kvalitetnije individualce. Domaći teren, europsko iskustvo i činjenica da su opipali bilo protivnika bit će uz igračku vrijednost prednost hrvatskog prvaka, iako se ne treba zanositi da je Bodo/Glimt na gostovanju kao golub na streljani. Evidentno je da su lošiji nego doma i da su ovog ljeta imali skromne rezultate, ali su, primjerice, na proljeće dobili Celtic usred Glasgowa 3:1, a AZ izbacili u Alkmaaru tako što su nakon minimalne domaće pobjede 2:1 vani gubili istim rezultatom, pa u produžetku zabili za 2:2. Strijelci su bili Pellegrino i desni bek Sampsted.

Odustali od presinga

O Dinamu u Norveškoj i uzvratu za SN govore stručnjaci Ivo Šušak, Ilija Lončarević i Mario Cvitanović. Svi predviđaju konačan uspjeh hrvatskog prvaka.

"Dinamo može igrati bolje, očito je na njega trag ostavilo pražnjenje nakon pobjede protiv Hajduka, a i umjetna trava je bila hendikep. Vidjelo se to kod reakcija igrača. Rezultat otvara ozbiljnu mogućnost da prođu dalje. Šteta je što udarac Petkovića nije završio u golu, no 0:1 nije nedostižna prednost. Neovisno o tome što smatram da su Norvežani kao gostujuća ekipa jako opasni s obzirom na njihove sposobnosti, staturu, brzinu, traže duel... Uvjeren sam da je Dinamo u stanju zabiti dva gola, a ako bude koncentriran da ne primi pogodak, ima ozbiljne šanse za ulazak u skupinu Lige prvaka", rekao je Ivo Šušak.

Optimist je, međutim, ne misli da će biti lako.

"Očekujem Dinamovu tečniju igru na Maksimiru, no za prolaz treba imati kvalitetnu obranu. Mislim da će ambijent toliko nositi igrače da će predvesti jednu od svojih najboljih igara do sada. Bio bih zadovoljan da to bude kao protiv Hajduka."

Mnogi se pitaju je li Bodo/Glimt natjerao Dinamo da se dobrim dijelom utakmice brani ili su se Modri zbog velikog respekta, čak i straha, svjesno, pomalo kalkulirajući, postavili defenzivnije....

"Norvežani su svojim načinom igre, a puni su samopouzdanja, zauzeli gard da će sve riješiti doma i zato je Dinamo bio prisiljen na poluobrambeni položaj. Nije se povukao i uvukao, ali nije tečno prenosio igru pred protivnički gol", konstatirao je Ivo Šušak.

Ilija Lončarević je ovako prokomentirao nastup hrvatskog prvaka:

"Rezultat je aktivan, Dinamo je bez dvojbe bolja momčad, trebao bi kod kuće pobijediti i otići dalje. Protiv ekipe koja je fajterska i trkački besprijekorna nikad nije lako. Treba podignuti ritam igre na viši nivo. Mene je Dinamov ulazak u utakmicu zadovoljio, dobra je bila odluka da se ide pritisnuti domaćina na njihovoj polovici i dok je to radio oni nisu mogli doći do riječi. Međutim, Zagrepčani su u jednom času izgubili konce igre zbog nestrpljivosti. Počeli su tražiti rješenja u okomitim loptama prema naprijed, tamo gdje se nije moglo proći. Izgubljeno je pravo stajanje na terenu i poveznica među igračima, nisu imali kompas i počeli su srljati iz pogreške u pogrešku. U drugom poluvremenu je bilo bolje, nije mi jasno zbog Dinama ili Bodo/Glimta, koji je postao bezglav jer mu nije bilo dovoljno 1:0. Dakle, Dinamo je krenuo s presingom, ali je odustao od toga, a čim se to dogodi protiv takve momčadi dozvoliš joj da te kroz pas igru sabije, zato je bio s devet igrača u osamnaest metara. To nije bila svjesna Dinamova odluka, ne vjerujem da je to trener rekao, igrači su ostali bez snage i svježine da bi suparnika onemogućili, te je lako dolazio praktički na šesnaesterac."

Naglasio je:

"Ponovno je došla na vidjelo činjenica da Dinamo ne zna igrati obranu u svojih trideset metara. Nema pravoga stajanja i djelovanja u tome. Mora im biti u glavi da veći dio utakmice trebaju raditi pritisak na protivničkoj polovici jer inače su ranjivi. S druge strane, premalo je bilo napada da bi se napravilo više šansi. Moglo se uzeti malo više rizika."

Trener Ante Čačić djelovao je da nije previše nezadovoljan ishodom. Kako ste ga doživjeli, pitali smo Šuška.

"Osjetio sam Antu na način da je jako optimističan. Imam osjećaj kako se bojao da ne doživi sudbinu Rome, koja je primila šest komada ili Žalgirisa, koji je dobio pet golova. Ante neće ići grlom u jagode, ali mora složiti napadačku igru", odgovorio je Šušak.

Pobjednička energija

Lončarević na istu temu kaže:

"Poraz nikad nije povoljan, ali je ovaj nadoknadiv zbog razlike u klasi koja je na Dinamovoj strani. Možda je pogreška napravljena u Varaždinu, gdje je trebala igrati kompletno druga momčad, to nije učinjeno, ali morali bi to uraditi sada s Osijekom, što će biti Dinamova dvanaesta utakmica u ritmu s dvije u tjednu. To nitko, niti svjetske momčadi, ne može istrpjeti."

Mario Cvitanović ističe da je teren značajno utjecao na prezentaciju Dinama, koji se po njemu malo bojao domaćina.

"Bodo/Glimt je imao igru, ali nije napravio puno šansi. Dinamo je bio dosta spor, mrtav, možda je na to upliva imao stav da su ovu utakmicu došli odraditi sa što manje ogrebotina. Pomalo su kalkulirali. Osim toga, nisu se najbolje snašli na umjetnom terenu. U Maksimiru Modri imaju veće izglede, ako ponove pobjedničku energiju kakva je bila protiv Hajduka, Bodo/Glimt nema šanse. Norvežani su ekipa koja je dobra, tvrda, kompaktna, ali nisam vidio niti jednog pojedinca koji može napraviti razliku. Dinamo ima puno više majstora koji su u stanju jedan na jedan raditi probleme. I derbi je utjecao dosta na prezentaciju, što nije bilo prave energije..."

Sve na kolektivu

Po njemu Dinamo je nadomak eliti...

"Dojam je da će igrati Ligu prvaka. Nisam siguran da Bodo/Glimt može puno više od ovoga što je pružio u prvoj utakmici, a Dinamo je sposoban odigrati daleko bolje od prikazanog u Skandinaviji. Pa, vidjeli ste u nekim situacijama kad su visoko pritisnuli da su im sami dali loptu... Neću reći da su precijenili Norvežane, ali ušli su s većim oprezom nego što je trebalo. Napravila se slika kao da igraju protiv Real Madrida, Manchester Cityja i Liverpoola zajedno - gaze, ne možeš disati, a nisam vidio ni atmosfere, ni takav njihov pritisak..."

Ima li Bodo/Glimt plan B ili će na Maksimiru nastojati igrati jednako kao doma? Tako šablonizirane momčadi obično uvijek djeluju na isti način.

"Po rezultatima kući igraju bolje nego vani, ali ne vidim da imaju prostora igrati bolje nego u prvom susretu. Sve su napravili na kolektivu. Istodobno, Dinamo može puno kvalitetnije u nizu segmenata. No, zna se da Bodo/Glimt može tražiti šansu u prekidima, pa to treba imati u vidu", zaključio je Mario Cvitanović.

Baturinu se moglo sačuvati za zadnjih pola sata

Ilija Lončarević otkrio je koji je potez Ante Čačića očekivao, a nije se dogodio:

- Očekivao sam potajno da Martin Baturina neće početi od prve minute jer smatram da je to za njega previše. Pokazalo se da je imao najviše pogrešaka u odnosu na sve utakmice koje je igrao za Dinamo. Bio je umoran, a to je logično nakon Hajduka i svega što je prije toga prošao. Mora se osjetiti na svim igračima, a pogotovo na njemu kao najmlađem.

Jako ste ga nahvalili nakon Hajduka, on je veliki potencijal, ali itekako ima još na čemu raditi.

- Rekao sam da ima neke stvari u 19. godini koje su jače nego što su ih imali Luka Modrić i Mateo Kovačić kad su bilo toliko stari. Daleko je od toga da je kompletan igrač. Ne može se sada uspoređivati s Lukom i Mateom. Govorio sam u relacijama devetnaestogodišnjaka. No, nisu niti Luka niti Mateo bili na raspolaganju treneru da mogu igrati u takvom tempu svaka tri dana. Nije to Baturini nikakav minus. Mislio sam da bi bilo bolje sačuvati ga za zadnjih pola sata. (da)

Mišićevu suspenziju može se pokriti kupnjom

Dinamo u uzvratu neće biti kompletan, zadnji vezni Josip Mišić izostat će zbog tri žuta kartona. Kako posložiti vezni red bez njega?

- Ne bih sugerirao, ali to je ozbiljan hendikep. Hoće li igrati s Ljubičićem? Vidjet ćemo... - kazao je Ivo Šušak.

- To je isključivo stvar trenera, možda će se morati malo promijeniti način igre i zatvoriti srednji red nešto čvršće jer nijedan igrač kojeg ima na raspolaganju nije Mišićeve klase - rekao je Ilija Lončarević.

Na tu temu Mario Cvitanović je prokomentirao:

- To mora biti igrač koji je jak na lopti i može vrtjeti strane. Zadnjeg veznog su igrali Ademi, Gojak, Ljubičić... Imaju i Baturinu i Ivanušeca. Ljubičić mi se više čini osmica nego šestica. Ademija bi bio grijeh žrtvovati za to, pogotovo što nije profil pozicijskog igrača. Dinamo nema pravu alternativu pa ću reći - možda je kupe do uzvrata! Tko zna, nije isključeno da reagiraju na tržištu jer koliko god da ga plate, ne bi bilo puno s obzirom na ulog.

Vaš savjet Dinamu je da na brzinu angažira zadnjeg veznog?

- To je malo šala, ali treba im takav igrač, a nemaju ga. Bio je tu Franjić, ali više nije. Možda zaista reagiraju jer i za kasnije u sezoni dobro će im doći zamjena za Mišića. Opet, da nekoga uzmeš i odmah igra to mora biti klasa. (da)

Dinamo je u Bodu trčao puno manje, to uopće nije zafrkancija

Dinamo je imao sličan problem kao u Razgradu, nije bilo trke, otvaranja, lopta nije tekla, često se napucavala dubinska i tako brzo gubila, opet su se vidjeli deficiti u ekipnoj izvedbi....

- Činjenica jest da je protok lopte bio spor i da je Bodo/Glimt trčao čak 10 kilometara više - kazao je Mario Cvitanović.

Nakon utakmice izašla je statistika pretrčanih metara. Dinamov igrač prosječno je imao 10.930 m, a igrač Bodo/Glimta 11.810 m. To govori da je nogometaš norveške momčadi pretrčao gotovo kilometar više u prosjek od igrača Dinama, što ujedno znači da je skupno domaćin trčao kao da je imao jednog čovjeka više. Arijan Ademi bio je najbolji po tom mjerilu kod Modrih, a tek šesti na utakmici. Tako nešto se zbilo hrvatskoj reprezentaciji protiv Španjolske lani u osmini finala Eura. Zašto se to dogodilo, pitali smo Lončarevića....

- Ako se ne otkrivaš, ne možeš niti čuvati snagu, niti napraviti kilometražu, niti držati kontrolu utakmice. Dinamovi igrači su pretrčali 7-8 posto manje svaki od protivnika, to nije zafrkancija, to je jako puno. To se osjeti. Pritom je bitan i sadržaj tih kilometara, ako nemaš agresije niti sprinteva u dubinu najkvalitetnija trčanja si sveo na minimum. (da)

Linker
04. svibanj 2024 14:01