Tomislav Butina

 Ronald Goršić/Cropix
SPREMAJU SE PROMJENE

U Dinamu jača nezadovoljstvo, na pomolu je velika reforma. Umjesto Butine stiže bivši Vatreni?

Izvori iz kluba kažu nam da bi bivši hrvatski reprezentativac mogao vratiti sjaj uspavanom segmentu
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 11. svibanj 2023. 10:56

Nije tajna da već dulje vrijeme jača nezadovoljstvo struktura radom Dinamove Omladinske škole, koja kao da se nakon godina dominacije uspavala, čime je dopustila približavanje drugih, posebice Hajdukove Akademije pod paskom Bore Primorca. Posljednjih godina unutar Dinama postojala je jasna želja za reformama, koje bi, prema našim saznanjima, trebale vrlo brzo stupiti na snagu...

Zatišje na planu rada nove Uprave je dobro, jer očito je posla dovoljno, a s druge strane, sve manje toga curi van, čime se odaje da se napokon našao poduzetniji način rada koji sugerira i zajedništvo. Je li doista tako, otkrit ćemo uskoro, međutim, dojam je da "soto voce" dogovaraju neke promjene, koje se, dakle, ne tiču samo transferne politike i relaksacije budžeta nego i baze, osnove bez koje Dinamo nikako ne može nastaviti živjeti na ovom nivou, a to je, nedvojbeno, pogon koji Dinamu godinama generira milijunske transfere, prepoznatljivost, ali ipak i određene europske iskorake, kao i (dosadašnju) dominaciju na seniorskim, ali i u mlađim kategorijama.

Period stagnacije

Iako član Uprave zadužen za to područje Dario Šimić ne želi ništa otkriti, s drugih strana počele su curiti informacije o tome kako bi se trebao restrukturirati rad, koji je danas pod paskom šefa Škole Tomislava Butine. On će se definitivno provoditi u fazama, no ona početna je ulaganje u kadar koji bi Dinamu tijekom godina opet trebao stvarati blago u koje elitni dio europskih klubova želi ulagati.

Iako se s promjenom vlasti svašta govorilo, s obzirom na planove na stolu je i Butinina uloga, koji ima zagovaratelja u klubu i tek treba vidjeti što će biti s njegovom funkcijom, no ipak se priča o novim licima koja bi mogli ući i donijeti Dinamu dodanu vrijednost. Kao prvo, radi se, koliko doznajemo, na sistematizaciji kondicijskih trenera u radu Omladinske škole, s naglaskom na analizu njihova rada i pripreme, odnosno rekuperacije mladih igrača, za koju neki tvrde da nije adekvatna.

image

Tomislav Dujmović odigrao je 19 utakmica za hrvatsku reprezentaciju

DANIEL SANNUM LAUTEN/Afp

Pritom, nema zasad odgovora na pitanje znači li i taj dio preustroja neke otkaze ili samo drugačiji vid rada, a o otkazivanju i onom na trenerskom planu trenutno nema informacija. Uostalom, s dolaskom nove "struje" iskomunicirano je da neće biti osveta... Mogu li se, međutim, samo stvoriti nova radna mjesta ili će neki ipak prepustiti drugima svoje role, tek će se vidjeti, no po nogometnim kružocima već se neko vrijeme spominju imena za koja se smatra da bi Dinamovoj Školi mogla i trebala donijeti daljnji progres nakon perioda stagnacije. Na toj listi, dakle, ima vrlo zanimljivih, igrački dokazanih imena, od kojih su neka posljednjih godina ispala iz fokusa interesa, no ostali su dio nogometa.

Na listi je i Banović

Između ostalih, riječ je o Tomislavu Dujmoviću, bivšem "vatrenom", poštenom i radišnom momku, čiji bi entuzijazam i iskustvo itekako mogli pomoći, uvjeravaju nas, a koji je nedavno posve izašao iz menadžerskog posla, završio sportski menadžment i vidi se u nekom takvom projektu, a izuzev njega na listi je i Ivica Banović, koji bi po mnogima bio sjajno rješenje, ali on u Njemačkoj trenutno radi kao trener Freiburgove selekcije U15, kao individualni trener te povremeno kao skaut za prvu momčad, te je i poslovno i privatno jako vezan uz Njemačku.

Jaki kandidat po svim referencama je trener i novi glavni tajnik HUNS-a Ivica Landeka, posljednjih se nekoliko dana počelo probijati ime odgojitelja mnogih nekadašnjih generacija, danas člana ZNS-a Sretena Ćuka, a neki bi u eter gurnuli i ime Ivice Vrdoljaka, no on, barem zasad, jako naginje poslu agenta, s Adrianom Aliajem i Igorom Čalom...

Linker
10. svibanj 2024 02:07