Dinamo i Hajduk će 20. travnja odmjeriti snage na Poljudu

 BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix
ZANIMLJIVA STATISTIKA

Travanj je nerijetko ponudio spektakularne derbije, a Hajduk je bio gotovo dvostruko bolji od Dinama

Od 13 najvećih hrvatski derbija koliko je odigrano u travnju, Hajduk je slavio u njih sedam
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 19. travanj 2022. 08:58

Hajduk i Dinamo će se 20. travnja po 98. put susresti u Prvoj HNL, a na taj datum u samostalnoj Hrvatskoj nije odigran nijedan najveći derbi. Jest zato u bivšoj državi, 20. travnja 1998. godine ligaški dvoboj u Maksimiru završio je 1:1, za domaćina je zabio Vlado Kasalo, za gosta Alen Bokšić.

Ukupno 13 HNL derbija odigrano je dosad i četvrti mjesec u godini bio je puno povoljniji za splitsku momčad. Dobio je Hajduk sedam utakmica, dvije su završile bez pobjednika, dok je Dinamo trijumfirao četiri puta. No, potrebno je naglasiti, čak 11 od tih 13 dvoboja odigrano je na Poljudu.

Travanj je nerijetko znao ponuditi spektakularne derbije. Jedan od najljepših u povijesti odigran je 28. travnja 1996. godine na splitskom stadionu. Hajduk je, kao i sada, igrao utakmicu koju je morao dobiti i u tome je uspio, Mirko Jozić bio je uspješniji od kolege Zlatka Kranjčara. Milan Rapaić i Nenad Pralija zabili su u prvih pet minuta, očekivao se potop gostiju iz Zagreba pod tadašnjim imenom Croatia, ali prvo je Igor Cvitanović smanjio zaostatak, a potom Srđan Mladinić pogodio za izjednačenje. Veliki junak splitske momčadi bio je Niko Čeko, koji je prepuni Poljud bacio u trans sjajnim pobjedonosnim pogotkom u 67. minuti. Hajduk je slavio s 3:2, ali Dinamo nakon toga nije potonuo, vratio se na trijumfalne staze i osvojio naslov prvaka.

Godinu dana kasnije Dinamo je baš u travnju ostvario svoju prvu pobjedu na Poljudu u HNL eri, prvi splitski trijumf nakon šest godina posta. Bio je 13. travnja 1997. kad su za 2:1 slavlje Modrih poentirali Igor Cvitanović i Silvio Marić, dok je za domaću momčad strijelac bio Tomislav Erceg. Pet bodova viška na kontu je imala momčad Otta Barića od one koju je vodio Ivan Buljan, tako da je pred Bijelima još jednom bio imperativ. Ovoga puta nisu bili pravi i njihovi najžešći navijači na Sjeveru to nisu lako podnijeli, već su travnjak zasuli novim sjedalicama postavljenim tek koji tjedan ranije.

U sljedećih osam travanjskih prvenstvenih dvoboja, nebitno na kojem stadionu, Dinamo nijednom nije svladao Hajduk! Ta crna serija trajala je pomalo nevjerojatnu 21 godinu, a prekinuta je u trenutku kad su se hajdukovci još nadali tituli, jer bi slavljem protiv najvećeg rivala prednost za njim smanjili na tek dva boda. Opet euforična atmosfera i opet posrtaj Hajduka. Junak je tog 22. travnja 2018. bio Mario Gavranović, strijelac oba pogotka za goste, odlično je branio njegov suigrač Dominik Livaković, dok je za domaće strijelac bio Mijo Caktaš. Prokletstvo travnja prekinuo je Nikola Jurčević, a dominaciju Splićana čovjek koji danas sjedi na klupi Dinama - Željko Kopić. Godinu dana potom opet je Gavranović zabio za pobjedu Dinama na Poljudu, a prošle godine u travnju Dinamo je kod kuće protiv Hajduka slavio s 2:0 golovima Brune Petkovića i Lirima Kastratija.

D. Dobrinić

Travanjski HNL derbiji

7 pobjeda Hajduka

2 remija

4 pobjede Dinama

16:12 gol-razlika

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. svibanj 2024 15:07