BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix
KARIKA KOJA NEDOSTAJE

Dinamu je i bod na Poljudu veliki posao, jer do kraja tjedna može riješiti prvenstvo, ali jedna stvar golica...

Modri uoči derbija imaju dva boda više od Osijeka, sedam više od Hajduka i već 11 više od Rijeke
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 18. travanj 2022. 08:04

Trebalo se igrati oko 20. rujna, igra se 20. travnja. Odgođeni derbi u srijedu na Poljudu, Hajduk i Dinamo treći put ove sezone. U prethodna dva okršaja Valdasa Dambrauskasa i Željka Kopića, Hajduk ima pobjedu i remi (2:0, 0:0).

Uvijek zagovaramo tezu da utakmice ne treba odgađati, da treba težiti poštivanju rasporeda, a pogotovo što se nikad ne zna kakav će biti odnos snaga u novom terminu odigravanja. Dinamo je tada, u rujnu, inzistirao na odgodi, na koju je imao pravo zbog Europe, sezona je u Maksimiru trajala već više od dva mjeseca i Damir Krznar i suradnici tada su procijenili da bi na derbi 'nabrijanom' Hajduku samo tri dana nakon utakmice s West Hamom, njegovi igrači mogli doći preumorni i da bi bili 'laka meta'.

Doduše, da su tada u Maksimiru znali da je tada euforija u Splitu bila tek u začetku i da će sedam mjeseci kasnije Hajduk još uvijek biti u igri za naslov prvaka, igrački i trenerski jači nego tada, možda bi drugačije razmišljali. To je taj dio priče o odgodi utakmice, u kojemu nikad ne znaš što te čeka.

image
BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix

No, opet, gledajući ljestvicu i stanje momčadi prije zadnjeg poljudskog derbija u ožujku i sad, jasno je da je Dinamo u boljoj situaciji nego onda, pod mnogo manjim imperativom. Dinamo je tada bio izjednačen s Osijekom, Rijeka je zaostajala tek za bod, a Hajduk za pet bodova. Porazom na Poljudu, momčad Željka Kopića zaostala bi za pratiteljima, Bijeli bi dobili dodatno 'gorivo', bila bi to situacija koju Dinamo čitavo vrijeme želi izbjeći, izgubio bi kontrolu nad HNL poretkom. Tada je Dinamo osvojio bod, iz maksimirskih usta izlazile su riječi zadovoljstva, iako je, po odnosu snaga na terenu, ostao dojam da je Kopić trebao malo više riskirati, dodati gas i uzeti sva tri boda.

Ovog puta Dinamo nije pod takvim imperativom. Dva boda više od Osijeka, sedam više od Hajduka i već 11 više od Rijeke, daju Željku Kopiću i Modrima pravo da mogu zadovoljni bodom s Poljuda. Hajduk bi ostao na istom odstojanju, Osijek bi tada bio na minus tri, uz mogućnost da već do kraja tjedna Dinamo riješi prvenstvo. Naime, Osijek za vikend gostuje na Rujevici, ako ne pobijedi, a istovremeno Modri uzmu puni ulov u Velikoj Gorici, prednost bi još narasla i u Maksimiru bi već mogli hladiti šampanjac.

Pet ili šest bodova plusa, četiri kola prije kraja, bila bi to razlika koju bi Dinamo teško ispustio, bila bi prava senzacija da u toj matematici ne postane prvakom. U srijedu je u Splitu, dakle, bod za Dinamo gotovo kao pobjeda.

Međutim, ima jedan podatak koji sigurno golica sve u Dinamu, od igrača, trenera do klupskih dužnosnika. Hajduk je, naime, jedina momčad kojoj Zagrepčani ove sezone nisu zabili niti gol. U dvije utakmice! To je uspjelo još jedino moldavskom Šerifu. I, premda se za naslov prvaka broje bodovi u svih 36 utakmica, a ne odlučuju ga derbiji Dinama i Hajduka, pobjeda u Splitu ipak je karika koja nedostaje u ovoj sezoni.

Slavili su Modri i u Gradskom vrtu, slavili su na Rujevici, ostala im je još pobjeda na Poljudu kao karika koja nedostaje. Iako i bodom Dinamo puno može dobiti, a onda već krajem tjedna napraviti i konačan korak prema naslovu, ipak bi pobjedom u Splitu mogao napravio još bolji posao. I već poslije poljudskog derbija razmišljati o proslavi novog trofeja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 07:14