Zoran Zekić

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
BIZARNA SITUACIJA

Agonija Osijeka s vratarima - sezona gotova za trojicu! Uoči Dinama mladi golman završio na operaciji

Zoran Zekić nema izbora, morat će posegnuti u mlađe kategorije kako bi pronašao rezervu
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 10. svibanj 2024. 06:23

Osijek se našao u nesvakidašnjoj, možemo reći i bizarnoj situaciji. Za čak trojicu vratara - Marka Malenicu, Marka Barešića i Jana Hlapčića - sezona je završila. Od golmana koji su ove sezone bili u kadru Bijelo-plavih u službenim utakmicama zdrav je tek Franko Kolić.

Ovo se ne pamti

Ozljedom Hlapčića koji je već u prvoj minuti juniorskog finala Kupa morao zbog ozljede napustiti teren nastavila se osječka agonija s vratarima u 2024. godini. Mladi vratar, u posljednje vrijeme rezerva Koliću, stradao je u sudaru s protivničkim igračem već u prvoj minuti finala. Odmah je bilo jasno kako nije dobro, a Hlapčić je teren napustio s imobiliziranom rukom i odmah je prevezen u KB Sveti Duh. Po završetku utakmice nije ga bilo na proslavi trofeja sa suigračima, medalju će kasnije primiti. Radi se o iščašenju ramena pa je Hlapčić već u četvrtak podvrgnut operacijskom zahvatu i pred njim je sada dulje vrijeme oporavka. Jasno je da ga u aktualnoj sezoni više nećemo vidjeti na travnjaku.

Ne pamtimo da je Osijek ikada ranije bio u ovakvom problemu s vratarima. Još početkom godine vladala je prilična gužva na toj poziciji, uz standardnu “jedinicu” Malenicu tu su bili Barešić te plejada mladih golmana - Franko Kolić (koji je povučen s posudbe u Posušju u kojem je proveo prvi dio sezone), Tin Sajko te Hlapčić. A posljednja trojica su reprezentativci u svojim dobnim kategorijama. Sajko je ove zime poslan na posudbu u drugoligaša Jarun kako bi imao kontinuitet nastupa, a kako je vrijeme odmicalo, jedan za drugim preostali golmani Osijeka doživljavali su teške ozljede.

Već na prvom treningu u 2024. teško je stradao Marko Barešić. Nezgoda se dogodila potkraj treninga, nakon što se rezervni vratar Bijelo-plavih sudario sa suigračem Bukvićem koji je iz tog duela izašao neozlijeđen. Ostao je, doduše, nakon tog sudara ošamućen, ali se brzo stabilizirao. Barešić je odmah prevezen u osječku bolnicu gdje je utvrđen lom ključne kosti, a s operativnim zahvatom se nije čekalo, nego je obavljen odmah idućeg jutra. Trenutno je u procesu rehabilitacije i trenira po posebnom programu što znači kako još neko vrijeme neće biti u konkurenciji.

Ruptura Malenice

Marko Malenica prije nekoliko tjedana je stradao također na treningu. Srećom pa se nisu obistinile najcrnje slutnje kako je za njega završila ne samo sezona, nego i kalendarska godina. Magnetska rezonanca pokazala je kako ipak neće morati na operaciju što je vrijeme oporavka bitno smanjilo. Pokazalo se, naime, kako nije došlo do potpunog puknuća prednjih križnih ligamenata, nego je na tom mjestu dijagnosticirana ruptura. Laknulo je svima u klubu jer umjesto operacije i posljedično višemjesečne stanke koja bi dokapetana Bijelo-plavih izvan terena držala sve do kraja 2024. ili početka 2025. godine, Malenica će izvan travnjaka provesti dva mjeseca.

- Ipak je ovo puno bolja varijanta od nekih mogućih ishoda kojih sam se pribojavao. Nisam morao na operaciju, što me svakako veseli jer znamo da oporavak nakon nje mora potrajati nekih osam mjeseci. U mom slučaju izvan terena ću biti oko mjesec i pol dana, možda dva, nakon čega bih se trebao vratiti u normalni trenažni proces. Ovo najozbiljnija ozljeda s kojom sam se suočio u karijeri. Sve je to sastavni dio sporta i nema nikakvog očajavanja, posebno jer je sve moglo biti i kudikamo kompliciranije - kazao je Malenica koji svakodnevno radi u klupskom fitnessu.

U juniorima Filip Marić

Umjesto njega među vratnice je stao Franko Kolić, a i on nije prošao bez ozljede. Srećom po Bijelo-plave, ne teže. Kolića je protiv Hajduka na Poljudu - a bio mu je to tek drugi nastup za Osječane nakon što je tjedan ranije debitirao u prvenstvenom srazu s Rudešom - prilikom jedne intervencije suigrač Stjopa Mkrtčjan koljenom pogodio u usnu. Iz Splita se mladi vratar vratio s tri šava kao uspomenom na utakmicu u kojoj je briljirao na vratima. Inače, odmah po završetku dvoboja zašila ga je Hajdukova liječnička služba.

Zoran Zekić nema izbora, morat će posegnuti u mlađe kategorije kako bi pronašao rezervu Franku Koliću u preostale tri prvenstvene utakmice. Hlapčić je tu ulogu imao u posljednjih pet utakmica, odnosno od ozljede Malenice i promocije Kolića u prvog vratara. U juniorima je Filip Marić koji je stao među vratnice u finalu Kupa nakon što je Hlapčić tek što je utakmica počela zbog teške ozljede morao napustiti teren, a hoće li trener Bijelo-plavih brojnost vratara na treninzima povećati i pozivom nekome iz kadetske selekcije - a ondje su U-17 reprezentativac Petar Katalinić i U-16 reprezentativac Matej Grahovac - ostaje za vidjeti.

Almasi upitan za Dinamo

Slovački napadač Ladislav Almasi nije se previše naigrao po dolasku na posudbe među Bijelo-plave. Isprva je dobivao po poluvrijeme, ali u posljednje vrijeme pao je u treći plan. Od zadnjih šest prvenstvenih utakmica nastupio je u njih dvije i ukupno proveo svega pet minuta na terenu. A uoči utakmice protiv Dinama na Maksimiru, dvojbeno je hoće li 196 centimetara visoki Slovak uopće i biti na klupi. Naime, ozlijedio se na treningu početkom tjedna, a u iduća dva dana donijet će se odluka hoće li se naći među putnicima za Zagreb. (gđ)

Juniori donijeli prvi trofej u Opus Arenu

Juniori Bijelo-plavih donijeli su prvi trofej u Opus Arenu. Kapetan Fran Svraka podigao je pokal namijenjen osvajačima Kupa nakon što su se protiv vršnjaka iz Slavena Belupa dva puta vraćali iz rezultatskog minusa, a potom bili hladnokrvni u raspucavanju jedanaesteraca. Vrbanac, potom Barišić pa Svraka i Damjanović, rutinski su pogodili udarce s bijele točke za veliko slavlje koje je uslijedilo.

- Čestitam svojim dečkima jer smo se u dva navrata vraćali što nije jednostavno. Bez obzira što je odlučila “lutrija” jedanaesteraca, mislim da smo u regularnom dijelu utakmice imali bolje prilike i bili bliže pobjedi. Ako nas je netko pratio kroz prvenstvo ispada da igramo “run and gun” nogomet s puno golova i nije prvi puta da se vraćamo. Tako da za nas to nije iznenađenje. Dečki su reagirali na odličan način i priuštili veselje svima kojima su Bijelo-plavi u srcu. Moram biti iskren i reći da sam bio miran i vjerovao da ćemo doći do ove pobjede - kazao je nakon utakmice trener bijelo-plavih juniora Tomislav Radotić, koji nije mogao računati na sada već standardne prvotimce Matkovića i Prekodravca te ozlijeđenog Mikolčića koji su također dio ove generacije osječke nogometne mladosti.

A karakter te momčadi je impresivan. Naime, u četvrtfinalu su pobijedili Lokomotivu u Kranjčevićevoj 3:2 nakon što su se dva puta vraćali iz rezultatskog minusa, u polufinalu su se protiv Gorice vraćali nakon zaostatka i slavili u raspucavanju jedanaesteraca, a onda su isto ponovili u finalu.

- Nakon što smo gubili na poluvremenu, smirili smo se i dogovorili da nastavimo s našom igrom. Brzo smo stigli do izjednačenja, potom su oni još jednom poveli, ali smo bili uporni, Damjanović je zabio za 2:2 i opet nam je to puno značilo kao i u četvrtfinalu kada je također bio strijelac u zadnjim minutama. Bili smo puni samopouzdanja i vjere u sebe prilikom jedanaesteraca. Poseban je osjećaj osvojiti trofej - komentirao je veznjak Niko Farkaš koji je zabio za 1:1.

Osijeku je to, inače, četvrti pokal pobjednika Kupa u juniorskoj selekciji. Posljednjeg su osvojili u sezoni 2018./19. Tada su na završnom turniru održanom u Slavonskom Brodu sve tri selekcije Bijelo-plavih - pioniri, kadeti i juniori - pobijedile u finalu Kupa. (gđ)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. svibanj 2024 06:23