IVAN PERIC Cropix
POZITIVNI TRENDOVI

Opus Arena podigla je infrastrukturne standarde HNL-a, samo jedan stadion u Hrvatskoj ima veću posjećenost

Novi stadion stvorio je nove navike među navijačima
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 23. veljača 2024. 06:39

Kada je prije šest godina predstavljen projekt Opus Arene, doduše tada još ne pod tim imenom nego po radnim nazivom Pampas, istaknuto je kako je cilj da stadion “živi” svaki dan, a ne samo u danima utakmica.

Počelo se s dugo čekanim fan shopom, u kojem je promet svakodnevan iako je naravno najveća gužva u danima kada Osijek igra utakmicu. Imao je svojedobno, prije desetak godina, klub u središtu grada lokal u kojem je prodavao svoje rekvizite, ali asortimanom ni na tragu onoga kakvog ima danas. Samo prošle polusezone prodano je oko 2000 dresova, majice i dukse s obilježjima kluba bile su doslovno razgrabljene zbog čega su iz kluba u kratkom vremenu ponovili narudžbe od proizvođača, a gdje su još sitnice koje mnogi gosti grada kupuju kao uspomenu. Posljednjih nekoliko sezona Osijek je artikle sa svojim grbom prodavao u partnerskim trgovinama, no ta je prodaja, kažu nam, prometom neusporediva s ovom otkako klub ima vlastiti fan shop. Tu je i kafić podno stadiona koji je postao mjesto svakodnevnog okupljanja i središte navijačkih zbivanja i preko tjedna s obzirom na to da se u njemu organizira pub kviz, a ubuduće će znatiželjnici moći i objedovati unutar stadiona i to s najljepšim pogledom - na glavni teren.

Posebni trenuci

Opus Arena podigla je infrastrukturne standarde u HNL-u, a u Osijeku su odlučili ići korak dalje i implementirati iskustva sličnih stadiona u Europi. Naime, uz prethodnu rezervaciju od 72 sata unaprijed svima je omogućeno da dožive obrok u restoranu koji inače svakodnevno koristi najbolja momčad. “Naša svakodnevna ponuda ručkova i večera obuhvaća široku paletu jela i pića pa čak i najzahtjevnije gurmane neće ostaviti ravnodušnima. Osim svakodnevnih poslastica, u restoranu NK Osijek možete organizirati i događanja za posebne prigode. Pretvorite svoje posebne trenutke u nezaboravne proslave uz profesionalnu organizaciju”, oglasili su se iz Opus Arene. Također, klub je nedavno otvorio vrata i svojih prostora. U svrhu predavanja, konferencija ili prezentacija omogućen je najam “Press rooma” - dvorane s 83 mjesta u kojoj se, kao što joj i samo ime govori, inače organiziraju tiskovne konferencije, ali i u kojoj Zoran Zekić sa svojim stožerom radi analize utakmica s momčadi. Nadalje, omogućen je i najam dvorane za sastanke “1947”, nazvanoj po godini osnutka kluba, s pogledom na teren koja može primiti 12 osoba.

image
IVAN PERIC Cropix

Samo na Poljudu više

Istovremeno, novi stadion stvorio je nove navike među navijačima u Osijeku i među njima pokrenuo neke nove pozitivne trendove, a što najbolje potvrđuju brojke. Posjet na tribinama Opus Arene odavno je premašio brojku od 100.000. Računajući prvenstvene i dvije utakmice u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu, utakmice Bijelo-plavih uživo je ispratilo 114.978 gledatelja. Za usporedbu, to je već njih 35.000 više nego što ih je čitave prošle sezone ukupno bilo na tribinama Gradskog vrta! Od 15 utakmica koliko je odigrano u Opus Areni u svim natjecanjima, njih četiri su bile rasprodane, a samo je na jednoj posjet bio malo ispod lanjskog prosjeka. Samo kao primjer, u prošlom kolu protiv Gorice bilo je 5617 gledatelja, što je gotovo tri puta više nego u posljednjoj utakmici dva protivnika igranoj prije samo godinu dana u Gradskom vrtu. Ona bi prošle sezone bila šesta najposjećenija domaća utakmica Osijeka odmah nakon derbija protiv Dinama i Hajduka te oproštaja od starog stadiona s Rijekom. Naravno da i posjet može biti bolji, a najbolja pozivnica za još masovniji dolazak na tribine bit će igre Bijelo-plavih. Svjesni su toga i u klubu.

- Da pružamo ovakve partije malo češće, imali bismo sigurno još dvije-tri tisuće ljudi više na tribinama i svi bismo uživali - kazao je trener Zekić nakon 3:0 pobjede protiv Gorice prošlog vikenda.

Inače, s prosječnim 7271 gledateljem po utakmici, Opus Arena nakon Poljuda ima najveći posjet u HNL-u.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 00:10