MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix
VELIKO POJAČANJE

Ovakvog igrača Osijek još nije imao! ‘On dribla i pogađa u stilu Robbena, a slobodnjake puca kao Pirlo‘

Kako će se bivša zvijezda Gorice snaći u klubu iz Gradskog vrta?
Piše: Toni RoićObjavljeno: 16. veljača 2022. 22:43

Trener Osijeka Nenad Bjelica procijenio je da mu za ozbiljan napad na titulu prvaka treba Kristijan Lovrić (26), najbolji igrač i strijelac Gorice u njezinoj prvoligaškoj eri, koja je započela ljeta 2018. kada je "bombarder iz Ogulina" i došao u klub. Lokomotiva ga se odrekla bez previše razmišljanja, iako je Lovrić iza sebe imao odličnu drugoligašku polusezonu provedenu na posudbi u Kustošiji s 11 postignutih pogodaka, ali na Kajzerici kao da nisu vjerovali da on isto može reprizirati u elitnom rangu.

Transfer je bio takav da je u ugovoru bilo zapisano da će Lokomotiva i Gorica eventualnu odštetu od nekog budućeg posla dijeliti u omjeru 50-50. Kada je kasnije Lovrić eksplodirao i u konačnici došao do statusa hrvatskog reprezentativca, ta stavka bila je prepreka da Lovrić i prije ne napusti Goricu, ali predsjednik Nenad Črnko je uz pomoć tadašnjih litavskih partnera uspio otkupiti taj dio ugovora s pola milijuna eura, da bi cijeli iznos zarade u konačnici pripao njegovom klubu.

U debitantskoj sezoni Lovrić ni u Gorici nije odmah mogao do statusa standardnog prvotimca, Atiemwen, Z​wolinski, Dvorneković i Miya tada su bili udarne napadačke snage momčadi, koju je vodio Sergej Jakirović. Tek ulasci s klupe i nesreće s pogođenim okvirima vrata, po čemu je bio rekorder u ligi, obilježile su Lovrićevih prvih pola godine u Turopolju.

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

No, onda je početkom 2019. prodan Iyayi Atiemwen u Dinamo, a njemu se konačno otvorilo mjesto na lijevom krilu. Već u prvoj utakmici nastavka prvenstva protiv Rijeke na Rujevici, uslijedio je premijerni Lovrićev gol u dresu Gorice u trijumfu 3:1, a sve ostalo je kako se kaže - povijest. Prvu sezonu završio je s 10 golova na kontu, u drugoj je zabio 14, u trećoj 15 i u ovoj osam, kada se dodaju pogoci u Hrvatskom kupu, to su ukupno 54 u 120 službenih nastupa. Njima se pridoda i 29 asistencija, kao i tridesetak pogođenih greda ili vratnica i dobije se jasna slika koliko je Lovrić bio dominantan u dresu Velikogoričana.

Sve što je radio u Gorici, sada Bjelica očekuje u Osijeku jer takvog igrača Osijek dosad nije imao, bilo da je riječ o udarcima i golovima, bilo o igri "jedan na jedan" ili asistencijama za suigrače. Otišli Petar Bočkaj bio mu je blizu po izvođenju prekida, kao i centaršutevima, ali nije imao tu probojnost i efikasnost udarcima s distance, kao ni igru s obje noge. Desna noga je Lovriću jača, kao i njegov "trade mark" kada krene u desno i onda snažno opali, ali dosta pogodaka zabio je i lijevom, kao što zna iznenaditi suparnike, kada oni očekuju da će ići desno, a on krene lijevo.

- Znam da mnogi misle da su me pročitali, ali zato u zadnje vrijeme smišljam što više iznenađenja za suparnike, a korner je za mene prilika za udarac na gol - kazao je nedavno Lovrić, a pamte se riječi negdašnjeg trenera Gorice i televizijskog komentora Damira Petravića kada je rekao:

- On dribla i pogađa u stilu Robbena, puca slobodnjake kao Pirlo ili Pjanić i zna odsprintati kao Mbappe. Možda ga je malo pretjerano uspoređivati s takvim igračima, ali često ovo zna biti istina kada je Lovrić u pitanju.

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

Bjelica definitivno smatra da je doveo igrača za prevagu, čovjeka koji će pronaći individualno rješenje, pogotovo u utakmicama kada se suparnik zatvori i kada nije lako probijati obrambene linije, ali isto tako može mu biti izuzetno isplativ u razvoju i finalizaciji kontranapada. Vjerojatno će strateg Osječana njemu i prilagoditi formaciju, orijentirati se na igru po krilu više nego dosad, to može biti formacija 4-1-4-1, 4-2-31 ili nešto slično, iako ga može postaviti i kao drugog napadača u 3-5-2 sustavu kojeg je Bjelica tako često koristio.

Osijek je dosad imao taktičko obilježje primarno defenzivne momčadi, koja igru temelji na granitnoj obrani, koja i jest najneprobojnija u ligi, ali s Lovrićem i ranije dovedenim Mijom Caktašem, dosta toga bi se moglo i moralo promijeniti. Bjelica zna da se naslov prvaka ne može osvojiti bez strijelaca i pogodaka, a ova dva igrača uvijek su gladni golova. Nitko u prosjeku nema više udaraca u ligi od Lovrića, on uvijek prvo traži način kako pucati, a Bjelica će ga vjerojatno malo korigirati i za više suradnje jer u Gorici je bio jedina zvijezda, a u Osijeku će ipak biti jedna od najvažnijih karika u pohodu na trofej(e)...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. svibanj 2024 00:07