Nenad Bjelica se odjednom našao u nezavidnom položaju

 CROPIX Cropix
ALARM U OSIJEKU

Tribine su mu već okrenule leđa, a svaka bi sljedeća utakmica za Nenada Bjelicu mogla biti eliminacijska

Rano ispadanje iz Europe može biti i prilika za Osijek da nešto napravi u domaćem prvenstvu
Piše: Andro PolićObjavljeno: 30. srpanj 2022. 16:34

Nenad Bjelica je "preživio". Barem zasad. Iako se očekivalo da bi razgovori između njega i Uprave u petak mogli rezultirati spuštanjem zastora na njegovu eru na klupi Osijeka, kako sada stvari stoje, priča ide dalje. U sjeni kadrovske križaljke struke i novog neuspješnog europskog pohoda za "bijelo-plave", već u nedjelju slijedi im nova utakmica u kojoj dočekuju Slaven Belupo (18.55).

Urlao je Bjelica na svoje igrače nakon poraza od Lokomotive, mislio je vjerojatno da će taj njegov bijes potaknuti inat u njima. Kizilžar je trebao biti tek puko "završavanje posla", rekao je i sam Bjelica nakon utakmice u Kazahstanu da je dobro što je susret završio 2:1, kako se njegovi igrači ne bi opustili.

Na krilima pobjede u uzvratu i u iščekivanju trećeg pretkola protiv APOEL-a, Osječani su trebali krenuti u boj protiv "farmaceuta". Narativ i očekivanja potpuno su se promijenili. Bjelici i društvu bi svaka sljedeća utakmica mogla biti "eliminacijska". Osim što su izgubili posljednje dvije utakmice, Osječani su, a poglavito trener, izgubili i povjerenje navijača. Osim povika o ostavci upućenih treneru, društvene mreže Osijeka zasute su negativnim komentarima.

Uz takve temelje nameće se pitanje koliko će dugoročno održiv biti nastavak istim putem. Pohvalio se klub u srijedu kako su prodali više od četiri tisuće polugodišnjih ulaznica. Očito su navijači vjerovali kako će ovo biti "ta" sezona. Dinamo je već odmakao na šest bodova prednosti (uz utakmicu više), europski put je završen, a tribine su okrenule leđa treneru. Gledajući situaciju iz ove prizme, enigma izgleda nerješiva.

Ugovor treneru istječe u lipnju 2023., a zbog milijunskih klauzula u ugovoru obje su se strane odlučile na nastavak suradnje, ali pitanje je - dokad. Možda su odlučili završiti taj ugovor kako je i planirano. Teško da itko više ima neka velika očekivanja od Osječana, a možda tako razmišljaju i u vrhu kluba. Odraditi ovu sezonu, koja je ionako već na konopcima, a rasterećenost i niska očekivanja u nekim najluđim snovima možda budu zalog za dobru sezonu na domaćoj sceni.

Što Bjelica i društvo moraju napraviti za povratak na pravi kolosijek? Za početak, pobjeda protiv Slavena neupitan je imperativ. Osim trijumfa, morali bi Osječani prikazati i dobru igru, pokušati pridobiti navijače. Nešto će se pitati i Koprivničane, nakon teškog poraza od Dinama (1:5) grogirani Osijek savršena je prilika za ispiranje gorkog okusa.

Rano ispadanje iz Europe može biti i prilika za Osijek, ali i za Rijeku. Dinamo će sigurno igrati Konferencijsku ligu, što znači da će uz izazove u HNL-u gotovo svaki tjedan imati i one europske. Hajduk tek kreće u svoju europsku avanturu, a uspiju li se dočepati skupine, to bi značilo da će dva glavna pretendenta na naslov imati više utakmica, a posljedično i više umora i više briga.

S druge strane, Osijek i Rijeka mogu potpuni fokus staviti na HNL i tako vrebati svoju priliku. Prisjetimo se, Rijeka je u sezoni 2016./2017., kada je stigla do povijesnog naslova, ljeto prije pala na prvom europskom ispitu protiv Basaksehira. Dok su se tada "zubi razbijali" uglavnom u derbijima, sada postoje kvalitetna Gorica, čvrsta Lokomotiva, ali i ostatak društva koji će rado zagorčati život svakom članu "velike četvorke".

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 08:44