DAMIR KRAJAC Cropix
NAPETA ZAVRŠNICA

Tko će suditi utakmicu Rijeke i Dinama? Nakon Nijemca, Talijana i Rumunja, opet stranac sudi derbi na Rujevici

Dolazak stranaca blagotvorno je djelovao na ozračje u HNL-u, sudili su autoritativno i samouvjereno
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 15. travanj 2024. 13:20

Komisija nogometnih sudaca HNS-a trebala bi se sastati u utorak i dati svoje viđenje suđenja na utakmicama HNL-a u post-Marićevoj eri.

Tri velike utakmice, derbije Hajduka i Dinama u prvenstvu i Kupu, kao i ogled Rijeka - Hajduk u HNL-u, sudili su stranci, a sad bi Komisija čiji je privremeni vođa Vlado Svilokos, koji je preuzeo na sebe sazivanja sjednica kao dopredsjednik, trebala dati svoje mišljenje o tome kakav su posao generalno obavili. Dakako, i o suđenju na drugim HNL utakmicama. Podsjećamo, Bruno Marić podnio je ostavku na mjesto predsjednika Komisije nogometnih sudaca 29. veljače. Zadnja sudačka analiza koja stoji na stranicama HNS-a objavljena je 21. veljače za 23. kolo HNL-a. Nakon toga samo ostavke, očitovanja, suspenzije...

Upravo je odigrano 30. kolo i prema najavi iz HNS-a trebala bi se sad oglasiti i Komisija. No, pričekajmo to vidjeti... Hoće li Komisija javno kazati nešto i o Zdravku Fotivecu, sucu iz Špičkovine, koji je izašao na teren s majicom kako ne trebamo strane suce i velikim natpisom “ako ne znaš što je dobro, znaš što je skupo”?

Blagotvoran utjecaj

Podsjećamo, ogled u prvenstvu Hajduk i Dinama sudio je Nijemac Daniel Siebert, dvoboj u Kupu istih rivala Talijan Fabio Maresca, a ligaški sraz Rijeke i Hajduka Rumunj Horatiu-Mircea Fesnic, koji je uskočio umjesto Istvana Kovacsa.

Dolazak stranaca blagotvorno je djelovao na ozračje u HNL-u, sudili su autoritativno i samouvjereno, a ako im koja odluka i nije bila savršena, svejedno nije bilo velikih prigovora jer imali su poštovanje klubova, stožera i igrača. Točno sve ono što naši suci nemaju. Autoritet i poštovanje. Zato je strancima posao bio olakšan, na tim ogledima nije bilo ni dugih VAR provjera, jedino što su Talijani u Splitu nakon Kupa više od dva sata ostali na stadionu dok im policija nije osigurala izlaz.

Do kraja sezone sigurno je da će stranci suditi i derbi Rijeka - Dinamo, a eventualno i još koju utakmicu. Tko će biti delegiran za taj sraz na Rujevici još se ne zna jer će formalizacija te priče krenuti tek ovaj tjedan. Dovoljno je vremena budući da se igra 5. svibnja. Dotad će i Rijeka i Dinamo imati dosta značajnih utakmica te nije bitno samo kako sude stranci, nego općenito dijeljenje pravde na našim utakmicama. Koje je bilo šaroliko tijekom sezone, a sad je najbitnije kakvo će biti na nastupima Rijeke i Dinama jer oni su glavna priča...

Do kraja ima još dovoljno utakmica, a kako sada stvari stoje svaki je bod bitan.

STRANI SUCI U OVOJ HRVATSKOJ SEZONI

Daniel Siebert (Njemačka)

- prvenstvena utakmica Hajduk vs. Dinamo (0:1) igrana 30. ožujka na gradskom stadionu Poljud u Splitu.

Fabio Maresca (Italija)

- utakmica Kupa Hajduk vs. Dinamo (0:1) igrana 3. travnja na gradskom stadionu Poljud u Splitu.

Horatiu-Mircea Fesnic (Rumunjska)

- prvenstvena utakmica Rijeka vs. Hajduk (1:0) igrana 7. travnja na stadionu na Rujevici.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 12:42