Zagreb, 130509.Stadion u Maksimiru.Finale Kupa Hrvatske, prva utakmica izmedju Dinama i Hajduka. Na slici: sudac Bruno Maric i Hajdukovi igraci.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Gorsic / CROPIX
ČUDNA ODLUKA HNS-A

Najkontroverzniji sudac dijeli pravdu u borbi za spas, Bruno Marić sudi Osijek - HD

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 16. svibanj 2014. 19:10

Povjerenik za suđenje Ivan Peraić odredio je Brunu Marića za djelitelja nogometne pravde na subotnjem ogledu Osijeka i Hrvatskog dragovoljca u Gradskom vrtu. Sudaru koji odlučuje o ostanku u HNL-u. Da se razumijemo, ne pada nam napamet sumnjati u poštenje i sudačko znanje Brune Marića. Isto tako, niti jednog trenutka ne želimo ni pomisliti da bi taj tako važan okršaj mogao odsuditi loše, makar je u svome sudačkom životu imao loših dana, slabih prezentacija, krivih procjena i pogrešaka. Ali, koji sudac ih nema? Međutim, ipak nam nije jasno zašto je Peraić za jedan od najvažnijih ogleda HNL-a ove sezone izabrao baš njega. Zbog nekih svojih odluka u prošlosti dobio je stigmu “kontroverznog suca”.

Sigurno se sjećate da je Hajduk tražio njegovo izuzeće zbog greške na utakmici sa Splitom. Ta priča se vukla dugo, Marić nije sudio Hajduku dvije godine, a onda ga je Peraić delegirao za ovosezonski ogled Hajduka i Lokomotive; Majstori s mora bili su ogorčeni, a povjerenik je tada izjavio:

- On je najiskusniji sudac u ovom trenutku, a nisam mogao staviti Splićane ili Zagrepčane. Ako ga i “potrošimo” neće mi biti žao.

Neobična izjava, zar se povjerenik želio riješiti Marića, zar mu je zaista svejedno? Ne treba biti pobornik teorije urote, međutim prosječni nogometni poklonik može zaključiti da je Peraić gurnuo Marića “u vatru” da ga se riješi, jer mu ga ionako nije žao. Možda i hoće da Marić nešto krivo odsudi, pa da ga gurne niz stepenice.

Idemo dalje... Na utakmici Hrvatski dragovoljac - Hajduk (4:1) u Sigetu, kod rezultata 1:0 za HD, Milović je igrao rukom u šesnaestercu, sudac Mario Zebec pokazao je na jedanaesterac, ali je nakon konzultacije s Marićem, koji je bio dodatni sudac iza gola poništio svoju odluku. Jedanaesterac je bio “kao kuća”, pa nije jasno zašto je Marić intervenirao. Zar nakon toga društvo iz Sigeta ne bi moglo imati sumnje u dobre namjere Marića u Gradskom vrtu?

Na ogledu u Puli Istra 1961 - Slaven Belupo (3:3) dosudio je sumnjiv jedanaesterac za Puljane u samoj završnici utakmice. Na koncu tog ogleda Scoria je jurnuo prema njemu, tko zna što bi bilo da ga nije zaustavio Vugrinec.

- Poslao nas je u Drugu ligu, a i njemu želim da sudi Drugu ligu - kazao je Scoria.

Dakle, u dvije utakmice koje su bitno utjecale na ostanak u HNL-u, Marić se nije proslavio, njegovo suđenje bilo je meta rasprava i analiza. A sad je na “poklon” dobio i treću, najvažniju za ostanak. Zar Peraić nije mogao biti razboritiji i za Gradski vrt odrediti nekog drugog? Logika kaže da je tamo morao biti netko s međunarodnim pedigreom, jer tamo se izabiru samo najbolji. Ovako nepotrebno ostavlja mjesta sumnjama i igrama 'iza kulisa’. Što ako Mariću nešto pođe po krivu, tko će “oprati”’ povjerenika, sudačku organizaciju, HNS... ? Ili stvarno to nikoga nije briga?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 12:32