MATIJA DJANJESIC/CROPIX
OD DANAS DO 15. VELJAČE

Počinje zimski prijelazni rok: Jedna momčad uvelike dominira, a Dinamo je već zaradio milijun eura!

Nenad Bjelica već slaže kockice za napad na Dinamo u prvoj sezoni na klupi Gradskog vrta.
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 18. siječanj 2021. 14:26

Danas u Hrvatskoj i službeno počinje zimski prijelazni rok, koji će trajati do 15. veljače. Ti datumi su posebni u 2021. godini zbog koronavirusa, no i prije današnjeg svečanog otvorenja mercata u Lijepoj Našoj klubovi su krenuli u akciju.

Najviše ozbiljnih promjena definitivno je doživio Osijek. Nenad Bjelica slaže kockice u Gradskom vrtu i gradi momčad s kojom želi napasti naslov prvaka države. No, da bi bilo kvalitetnih dolazaka, potrebni su i unosni odlasci, Bjelica je toga itekako svjestan.

Bijelo-plavi trenutačno drže ovozimski rekord. Ante Majstorović, njihov 27-godišnji stoper, odlazi u kineski Šangaj SIPG, koji će za njegove usluge platiti odštetu od oko 2,5 milijuna eura. Najskuplji je to izlazni transfer u Hrvatskoj ovog siječnja, a osim Majstorovića slavonski klub napustio je i Alen Grgić, kojeg je Bjelica posudio kolegi Zoranu Zekiću, novom treneru mađarskog Diosgyöra.

U drugom smjeru stigla su trojica igrača od kojih se puno očekuje. Doveo je Osijek igrača koji prema TM-u zajedno vrijede 1,45 milijuna eura, a ni za jednog nije plaćena odšteta. Prvi je došao Mihret Topčagić (250.000 eura), potom Mato Miloš (300.000 eura), pa nakon njega i Petar Brlek (900.000 eura).

Dinamo miran

Rijekin bivši veznjak Tibor Halilović druga je najskuplja HNL-prodaja ove zime, Nizozemci su se klubu s Rujevice obvezali platiti 1,5 milijuna eura odštete. Prodala je Rijeka i Momčila Raspopovića, rumunjskoj Astri za 200.000 eura, a pola godine ranije nego što je predviđeno prekinuta je posudba Armanda Anastasija iz Monze. Rijeka zasad nikoga nije dovela, tek je mladi talent Adrian Liber vraćen s posudbe iz drugoligaša Orijenta 1919.

Prodavao je i Dinamo i to igrača koji za njega nikad nije zaigrao. Fran Karačić je odrađivao posudbu u Lokomotivi kada je talijanski drugoligaš Brescia odlučila otkupiti njegov ugovor. Dinamo je pristao i zaradio milijun eura. Novih igrača u Maksimiru zasad nema, Modri su tek neke igrače vratili sa starih posudbi, a neke poslali na nove.

Dosta je prometno bilo i na Kajzerici, koja je prodala Denisa Kolingera i Krešimira Kovačevića. Iz Širokog Brijega Lokomotiva je dovela dvojicu igrača, Branimira Cipetića i Matea Marića, stigao je i novi vratar Krševan Santini, a iz Dinama je ponovno na posudbu došao Marko Lešković.

Lokosi imaju i novog trenera Jerka Leku, nakon što je Goran Tomić prihvatio ponudu iz Kine, a s novim strategom u nastavak prvenstva ide i Gorica, gdje je Valdasa Dambrauskasa naslijedio Siniša Oreščanin. Igrački kadar velikogoričkog prvoligaša ostao je gotovo potpuno isti, kao, uostalom, i kadar Istre 1961.

Hajduk je, pak, napravio tek jednu promjenu. Na posudbu iz Aston Ville stigao je Lovre Kalinić, vrijedan 2,8 milijuna eura prema TM-u. Tako je vrijednost rostera splitskog kluba najviše narasla među hrvatskim prvoligašima.

Slaven Belupo ostao je bez jednog standardnog prvotimca, Dinamo je vratio s posudbe Vinka Soldu i proslijedio ga u Diosgyör, a dosta oslabljen u nastavak prvenstva mogao bi ući Varaždin, koji je ostao bez dosta jesenas posuđenih igrača. Šibenčani su se zahvalili trojici Kolumbijaca i doveli dvojicu novih, ali najveće pojačanje vide u bivšem hrvatskom reprezentativcu Gordonu Schildenfeldu, koji je stigao s Cipra.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 06:26