Dinamo je izbugubio od Hajduka u najvećem hrvatskom derbiju

 MARKO TODOROV/CROPIX Cropix
ŠOK TERAPIJA

‘Razočaran sam! Znate što bih ja rekao igračima Dinama? Hrvatska vam se smije, žele vas - na koljenima‘

Hrvatski treneri su komentirali situaciju oko Dinama, a jedan od njih je kritizirao i Željka Kopića
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 07. prosinac 2021. 11:22

Hajduk je definitivno pogodio s dovođenjem Valdasa Dambrauskasa, ali je li Dinamo pogriješio s angažiranjem Željka Kopića? Evo što o tome kaže iskusni nogometni stručnjak Elvis Scoria...

"Pa, Kopić je vodio jednu utakmicu... Ne može ga se sad "boksati" i bilo što govoriti o njemu kao treneru Dinama, nema smisla", kaže nam Scoria.

Zato mnogo više može pričati o Valdasu Dambrauskasu...

"Imao sam prilike pratiti Goricu kad im je trener bio Dambrauskas. Onog trenutka kad je došao vidio sam da su doveli kompetitivnog trenera, taktički dobrog, koji zna odlično pripremati utakmice. Također, zna igračima održavati kontinuitet koncentracije. Gorica je u njegovom razdoblju teško gubila utakmice i pokazivala je zaista veliku natjecateljsku zrelost. Igrao je u formaciji 4-2-3-1, sve je to dobro izgledalo."

Kad se radi o njegovom opusu u Hajduku kaže...

"Protiv Rijeke na Rujevici je postavio momčad s tri stopera, našao je sve što mu treba i što želi. Hajduk je s njim napravio jedan korak prema naprijed. Rekao bih da Hajduk ovog trenutka igra na gornjoj granici svojih mogućnosti. Tako su ušli u borbu za naslov, u Kupu su među četiri, imaju velike šanse za finale koje se igra u Splitu. Iskreno, očekivao sam pomak Hajduka s Dambrauskasom, ali nije sve leglo odmah, bilo je malo i sreće."

Kaže da je u Maksimiru očekivao izjednačenu utakmicu...

"Međutim, nije se to dogodilo. Hajduk je rutinski dobio. Dakle, Splićani su u velikom porastu forme."

Kad je Dinamo u pitanju, sve mu je jasno.

"Dinamo je u padu. Igrali su puno utakmica, bilo je ozljeda, a pojačanja koja su dovedena nisu se nametnula jer im treba vremena i prostora. Nije doveden niti jedan igrač koji bi odmah bio pojačanje. Nisu to igrači koji su do sada igrali u velikim klubovima, pa ne mogu doći u Dinamo i odmah raditi razliku."

Nego, koliko je dobro promijeniti trenera, govorimo o Dinamu naravno, pa novome kazati da će biti trener samo na pet utakmica, do kraja polusezone?

"Česti su to slučajevi u nogometu. Izabereš čovjeka koji ti je u klubu i izabereš ga za neko prijelazno razdoblje. U mnogo slučajeva je postalo i trajno. Za mene je dosad najveći Dinamov kiks ispadanje iz Kupa jer tu više nema popravka. U prvenstvu je Dinamo itekako živ, ako dobije do kraja Belupo, Istru i Dragovoljac bit će u samom vrhu, tako da se može onda mirnije spremiti za proljeće. Trebaju samo Modri dobro reagirati u ovih nekoliko kola, a onda im treba dobar odmor i resetiranje. Ali, trebaju im - pojačanja!", zaključio je Scoria.

A kakvo je razmišljanje Samira Toplaka?

"Znate što je menu najviše upalo u oko? Kad se dogodi smjena trenera, u prvoj utakmici novog trenera mora se vidjeti nova energija! Neki novi druk... A Dinamo je napravio pet koraka unazad! Govorim o tome kako se Dinamo postavio na terenu. Ne znam, naravno, kako je Željko Kopić pripremao utakmicu. Ali, znam jedno... Kad ja vodim svoju prvu utakmicu po postavljanju na trenersku dužnost, razbudim igrače da skaču po plafonu!"

Veli da je Dinamo trebao posve drukčije izgledati...

"Pa, Dinamo je trebao izgledati goropadno. U startu utakmice se vidjelo da Hajduk pršti od samopouzdanja, a da ga Dinamo nema. Modri su od prve minute morali s visokim presingom stisnuti Hajduk, napraviti nekoliko prekršaja, podignuti navijače na noge, kako bi palo Hajdukovo samopouzdanje, a da ga Dinamo dobije. Ovako, Dinamo se postavio defenzivno, a Splićanima je tako samo raslo samopouzdanje. Malo sam razočaran svime time... Očekivao sam energični Dinamo, a toga nije bilo."

Što bi, dakle, on napravio da je bio trener Dinama u predvečerje okršaja s Hajdukom?

"Ovako bih rekao igračima Dinama: 'Hrvatska vas cijela želi vidjeti na koljenima, Hrvatska vam se smije. E, sad, izađite na teren, svima pokažite guzice!' Dakle, uvjerio bih igrače Modrih da je cijela država protiv njih. To se zove šok-terapija. Nije Kopić u taktičkom smislu mogao napraviti nešto u tri dana."

Kad se radi o Valdasu Dambrauskasu, veli...

"Odličan! Ne samo zbog derbija, nego i zbog svega što je dosad napravio. Vidi se da Hajduk ima glavu i rep. Dvije-tri utakmice tražio je najbolja rješenja, pronašao ih je. Jako je dobro sve posložio. S tim da je, naravno, Livaja prevaga. Ogromna prevaga. Da nema njega, nije to - to... Hajduk je bez njega prosječna momčad", zaključio je Toplak.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 16:51