RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
DIREKTOR LOKOSA ZAGRMIO

‘Upozorio sam igrače! Ne budu li se borili, otpisat će sami sebe! Ljuti me taj neprofesionalni pristup‘

‘Lokomotiva hoće i mora ostati u prvoj ligi! Nek’ nitko ne brine, nek’ se nitko ne raduje‘.
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 28. siječanj 2021. 21:30

Zazvonio je alarm, nema više mira, ni idile na Kajzerici. Ostala su samo sjećanja na čudesnu prošlu sezonu, te suočenje sa surovom stvarnošću, koja jasno kazuje da će se nogometaši Lokomotive ove sezone grčevito boriti za ostanak u Prvoj HNL. Samo 12 osvojenih bodova u 16 odigranih utakmica (dvije pobjede, šest remija i čak osam poraza) mizeran su učinak aktualnoga doprvaka, koji je nakon teškog domaćeg 0:4 poraza protiv Šibenika zakucan za dno ljestvice.

Do krajnjih granica

A ta je “četvorka” još bolnija zbog spoznaje da je doživljena u okršaju s izravnim suparnikom za ostanak u društvu najboljih, bili su to, dakle, dvostruko vrijedni bodovi, koje su zasluženo iz Zagreba odnijeli dečki iz grada pod Šubićevcem. K tome, porazna je i činjenica da trenutačno Lokomotiva izgleda najlošije u odnosu na suparnike u borbi za očuvanje prvoligaškog (Istra, Varaždin, Šibenik, Slaven Belupo). I to je zapravo najveći problem kluba s Kajzerice...

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Klupski direktor Božidar Šikić ne ulazi često u svlačionicu, međutim, u srijedu je to morao napraviti. Kao prvi klupski operativac ima i najveću odgovornost, pa je uoči treninga došao pred igrače, osjetio je potrebu da im kaže nekoliko riječi. Upitali smo nakon tog sastanka Šikića što je rekao svojim nogometašima?

- Rekao sam im da nitko nikada bez borbe i velike želje nije napravio nikakav uspjeh, ni dobar rezultat. Upozorio sam ih da odsad na svakom treningu, na svakoj utakmici moraju dati sve od sebe, moraju se boriti do krajnjih granica i vjerovati u sebe. Ne bude li tako, sami će se otpisati kao igrači i kao osobe, ali bit će otpisan i klub - rekao je Šikić. Lokomotivin direktor je nastavio...


- Vjerujem u ovu momčad jer je jesenas pokazala da može dobro igrati. Ali, kad su svi koncentrirani, kad se osjeti zajedništvo, kad su borbeni, agresivni i trkački raspoloženi. Izostane li sve to, onda izgledaju kao protiv Šibenika i ne misle li nešto promijeniti, bolje je da se odmah rastanemo! Onaj tko misli da ne može ili ne želi ispuniti temeljne zahtjeve za igranje nogometa, nek’ dođe u moj ured i brzo ćemo raskinuti ugovor! Budući da klub svaki mjesec uredno izvršava svoje obveze prema njima, onda i oni moraju dati sve od sebe i pokazati zašto su uopće ovdje, zašto su dovedeni i zašto nose dres Lokomotive. I ako u tom slučaju, kad svatko da sve od sebe, opet budemo najlošiji u Prvoj HNL, onda u redu, nek’ ispadnemo. Ali, uvjeren sam da nismo lošiji od svih...

Sve ovo što ste dosad rekli praktički govori da ste nezadovoljni pristupom svojih igrača?
- Točno! Isključivo me to ljuti, taj neprofesionalni pristup. Pa mi smo u dvije utakmice primili čak sedam pogodaka od šest suparničkih udaraca prema našim vratima! Posljednja dva pogotka Šibenika nakon prekida plod su smiješne reakcije naše obrane, primili smo ih u trenucima kad je postizanje našeg zgoditka visjelo u zraku! I onda primimo pogotke ni iz čega... Ta je dekoncentracija nedopustiva, igrači to moraju shvatiti i što prije promijeniti pristup. Nije “kraj svijeta”, ima još vremena za promjenu, ali i to vrijeme curi i sa svakom novom utakmicom sve ga je manje. Klub će sa svoje strane reagirati, pokušat ćemo se još pojačati, moramo dovesti poglavito ozbiljnog srednjeg napadača.

Općenito je dojam kako je kvaliteta igrača koji su došli na nižoj razini od kvalitete prodanih igrača...
- Sve je to relativno. Gledajte, kad smo jesenas odigrali nekoliko dobrih utakmica, pričalo se kako je dobar taj Chajia, pa Aliyu... Ali, pojedinci su dobri samo kad je i momčad dobra! Ne može se očekivati da će neki pojedinac briljirati ako momčadski ne izgledamo dobro, a momčad ne može dobro izgledati izostane li trčanje, agresivnost, borbenost i želja za uspjehom.

Nogomet je nepredvidiv

Pred vama su tri teške utakmice, gostovanja kod Hajduka i Dinama, te domaćinstvo Rijeci. Alarm zvoni...
- Apsolutno! Iako, nikad se u nogometu ne zna, nogomet je nepredvidiv... Ali, jasno je da su pred nama tri iskušenja u kojima smo “autsajderi”. No, iz utakmice u utakmicu moramo izgledati sve bolje, moramo stvoriti pozitivno ozračje i standardizirati momčad, koja će biti natjecateljski jaka. Ne uspijemo li, onda smo “u banani”...


Mladi trener Jerko Leko u teškoj je situaciji. Preuzeo je momčad prije nešto više od dva tjedna, startao je u samostalnoj trenerskoj karijeri s dva domaća poraza, a pogled prema dolazećim dvobojima također ne nudi osmijeh.

Hoće li klub u svakom slučaju stati iza trenera, čak i pretrpi li pet uzastopnih poraza?
- Teško mu je... Ali, Leki smo dali priliku i stat ćemo iza njega! Pa i Tomić je imao šest uzastopnih poraza, podržali smo ga i poslije smo napravili spektakularan rezultat. Klub će Leki u svemu pomoći da pokrene ovu momčad, koja ima kvalitetu barem za taj ostanak u Prvoj HNL. Trener ne mora strahovati, nismo ga doveli da strahuje, nego da napravi dobar posao! Znam da će Leko dati svoj trenerski maksimum, nadam se da će to donijeti i rezultat.

Ni zrnce sreće

Koliko vas je poremetio odlazak trenera Gorana Tomića?
- Nije lako zamijeniti trenera koji je napravio odličan rezultat. Pa i Dinamu je trebalo nekoliko mjeseci da Zoran Mamić čvrsto povuče konce nakon odlaska Nenada Bjelice. Jasno je da je to hendikep, ali vjerujem da ćemo sve prevladati.


S ovim iskustvom, da možete vratiti vrijeme, biste li nešto drukčije napravili prošloga ljeta?
- Ha, jednostavno nisam mogao napraviti ništa drugo od onoga što sam napravio. Sve sam znao, sve sam vidio, ali nije bilo mogućnosti za drukčije poteze. Igrače koje smo prodali nismo mogli zadržati, zna se da nam egzistencija ovisi od transfera. U novu smo sezonu ušli praktički bez priprema, pa nas je “opalila” zaraza, u hodu smo dovodili igrače, počeli smo se nekako uigravati, pa je uslijedila reprezentativna stanka. I onda se sve to iznova ponovilo i tijekom rujna, kad smo se nekako zbrojili, opet je uslijedila stanka. Mnogo je okolnosti bilo protiv nas, ni zrnce sreće nije nas popratilo ove sezone.

Hoće li i može li Lokomotiva ostati u Prvoj HNL?
- Hoće i mora! Nek’ nitko ne brine, nek’ se nitko ne raduje, učinit ćemo sve da ostanemo prvoligaši. Imamo i znanja i mogućnosti da izbjegnemo crni scenarij - smatra Šikić.

LOKOMOTIVA NAKON FINALA KUPA

16/08/20. Prva HNL
Dinamo - Lokomotiva 6:0
21/08/20. Prva HNL
Lokomotiva - Rijeka 1:0
26/08/20. Kvalifikacije LP
Lokomotiva - Rapid Beč 0:1
30/08/20. Prva HNL
Varaždin - Lokomotiva 1:1
13/09/20. Prva HNL
Lokomotiva - Gorica 1:2
18/09/20. Prva HNL
Šibenik - Lokomotiva 3:2
24/09/20. Kvalifikacije EL
Malmö FF - Lokomotiva 5:0
02/10/20. Prva HNL
Lokomotiva - Istra 1961 0:0
07/10/20. Hrvatski kup
Gaj - Lokomotiva 2:3
28/10/20. Prva HNL
Slaven Belupo - Lokomotiva 0:0
01/11/20. Prva HNL
Lokomotiva - Dinamo 1:1
04/11/20. Prva HNL
Osijek - Lokomotiva 2:1
08/11/20. Prva HNL
Rijeka - Lokomotiva 1:0
20/11/20. Prva HNL
Lokomotiva - Varaždin 2:2
24/11/20. Prva HNL
Lokomotiva - Hajduk 1:2
28/11/20. Prva HNL
Gorica - Lokomotiva 1:1
07/12/20. Hrvatski kup
Gorica - Lokomotiva 3:1
13/12/20. Prva HNL
Lokomotiva - Slaven Belupo 2:1
22/01/21. Prva HNL
Lokomotiva - Osijek 0:3
26/01/21. Prva HNL
Lokomotiva - Šibenik 0:4

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 06:10