RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
ODUŠEVLJENJE U PULI

VIDEO: Istra šokirala Osijek! Pogledajte kako je Bjeličin sastav pretrpio prvi poraz sezone

Istra je na domaćem terenu s 2:0 svladala Osijek u 6. kolu HNL-a
Piše: Sportske novosti, Gradimir ĐukarićObjavljeno: 22. kolovoz 2021. 20:59

ISTRA 1961 - OSIJEK 2:0 (Bande 83', Mišković 90'+4')

ISTRA 1961 (4-3-3): Lučić - Navarro, Matić, Marin (od 80. Daničić), Galilea - Mahmoud, Blagojević (od 60. Mlinar), Perera - Drena Beljo, Serderov (od 60. Lisica), Bande (od 89. Mišković)

OSIJEK (4-3-3): Ivušić - Bralić, Lončar (od 39. Nejašmić), Škorić - Žaper (od 86. Pilj), Jugović (od 67. Gržan), Kleinheisler (od 67. Mance), Miloš, Bočkaj - Bohar (od 67. Hiroš), Mierez

Pula - stadion Aldo Drosina. Gledatelja: 621. Sudac: Ivan Bebek (Rijeka)


Nenad Bjelica neće po dobrom pamtiti jubilarnu 100. utakmicu na klupi u Prvoj HNL - Istra je slavila protiv Osijeka 1:0! Puljani su tako stali na kraj crnom nizu od sedam uzastopnih poraza protiv bijelo-plavih, ali i prekinuli savršeni učinak kojeg Bjelica ima protiv Istre. U prethodnih 10 utakmica protiv momčadi s Aldo Drosine zabilježio je deset pobjeda. Puljani su odigrali veliku utakmicu, uzeli skupi skalp, ali i dobili potvrdu koliko su veliko pojačanje dobili u Abdallahi Mahmoudu.

Odmah je Osijek krenuo po pogodak, nije prošla ni minuta kada se povratnik među startere Damjan Bohar mašao u velikoj prilici, ali njegov šut sjajno brani Lučić. Istra je brzo uzvratila, već u idućoj akciji, nakon udarca iz kuta, Mahmoud se skoro upisao u strijelce nakon dvije minute u dresu novog kluba. Nedugo potom opet je nogometaš iz Mauritanije bio u prilici, lukavo se odlučio na lob Ivušića, ali kvaliteta realizacije nije ispratila odličnu ideju.

Prilagodba s treće španjolske lige u kojoj je uglavnom igrao prošle sezone za B momčad Alavesa (iako u nogama ima i dva nastupa u La Ligi) na Prvu HNL kod njega je očito išla brzo. U najavi utakmice Bjeličin pomoćnik Nino Bule govorio je o tome kako Istra igra puno bolje nego što sugeriraju rezultati, a to su se domaćini trudili i potvrditi. utakmica je počela u visokom ritmu, ali dva duža prekida zbog liječničkih intervencija su je odvela u puno mirnije vode. Jugović je završio na travnjaku nakon što ga je u vrat pogodila lopta koju je Bohar snažno otpucao iz voleja. Nedugo potom Osijekova liječnička ekipa morala je intervenirati nakon što je Lončar u jednom duelu dobio koljenom u trbuh. Branič Osijeka, koji je potkraj prošle sezone operirao upravo trbušni zid, više se nije ni vraćao na travnjak.

Bjelica, međutim, nije mijenjao braniča za braniča već je u igru poslao Darka Nejašmića što je sugeriralo promjenu formacije na četvoricu u posljednjoj liniji zbog čega je Bočkaj povučen na lijevog bočnog, a Miloš je zaigrao desnog. Osječki bekovi, međutim, i dalje su izlazili visoko, dolazili u završnicu, a u 45. minuti upravo se Miloš našao u odličnoj prilici, otpucao je skoro iz mrtvog kuta, a lopta je prošla usporedo s gol linijom.

Nastavak je Istra otvorila velikom prilikom Bandea u 52. minuti. Najbolji strijelac Istre izašao je pred Ivušića, no novopečeni reprezentativac ušao mu je u šut i sjajnom intervencijom spasio svoju mrežu. Uzvratio je Osijek desetak minuta odličnim udarcem Kleinheislera kojeg Lučić sjajno zaustavlja. Mahmoud će puno toga donijeti Istri, očito je već i u njegovom premijernom nastupu.

U 65. je dugim korakom prošao između dvojice Osijekovih nogometaša, a onda snažno opalio i natjerao Ivušića na još jednu veliku intervenciju. U posljednjih petnaestak minuta Osijek je "gušio" Istru, no bez velikih prilika koje bi otključale gol domaćina do 81. kada je Žaper sjajno otpucao, a Lučić loptu vadi ispod grede. Iz tog "zagrljaja" Istra je izašla najbolje što je mogla - golom. Sjajni Mahmoud presjekao je jedno dodavanje i odmah u veliku šansu izbacio Bandea koji rutinski riješava situaciju jedan na jedan s Ivušićem. Osijek je odmah tražio izjednačenje, no primio je još jedan gol. Bila je to akcija dvojice bivših Osijekovih igrača - Belje (koji je na posudbi) i Miškovića (s kojim je raskinut ugovor).


KRAJ UTAKMICE!

90'+7' - Mahmoud ponovo prijeti i Ivušić opet u situaciji 'jedan na jedan' skida taj zicer!

90'+4' - GOOOL! Drena Beljo i fantastični Mahmoud odigrali su dupli pas, a Drena Beljo je pravovremeno uposlio Miškovića koji u padu pogađa praznu mrežu istrčalog Ivušića... ILI IPAK NIJE GOL! Traje VAR provjera, Bebek čeka da mu dojave je li Mišković pritom bio u zaleđu. Dugo ovo traju, čuju se već i zvižduci s Aldo Drosine... pogodak vrijedi i to će biti 2:0!

90' - Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

89' - Ovacije na tribinama Drosine! Uz veliki pljesak izlazi strijelac Hassane Bande, mijenja ga Robert Mišković.

86' - Mijenja opet Bjelica. Ušao je Pilj umjesto Žapera.

85' - Strašna šansa Miereza! Sjurio se Argentinac u šesnaesterac Istre, prošao je Matića, prošao je Galileu, prošao je i Lučića, no zatim je iz teške pozicije, iz samoga mrtvog kuta, uspio uputiti udarac prema golu, tek toliko da se lopta prošuljala uz gol-liniju... kakva su to uzbuđenja u Puli!

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

83' - GOOOL! Mahmoud u svom debiju upisuje prekrasnu asistenciju, a Bande se provlači iza posljednje linije Bijelo-plavih i matira nemoćnog Ivušića... Istra vodi 1:0!

82' - Kakav fliper u šesnaestercu Osijeka! Pokušavali su Mahmoud, Bande i Drena Beljo, ali Ivušić uz pomoć obrane čisti to izvan kaznenog prostora... jedva!

81' - Krasan pokušaj Mihaela Žapera! Opalio je silovito s 18 metara, a Lučić to čupa ispod grede!

80' - Kod Istre izlazi Luka Marin, mijenja ga Damjan Daničić.

79' - Pokušavaju Nejašmić, Bočkaj i Mierez, prijetnja konstantno visi u zraku, no promjene na semaforu nema.

74' - Lučić spretno hvata jednu 'svijeću'... i dalje je napeto na Aldo Drosini.

70' - Rezultat tako ne sugerira, no utakmica je vrlo dinamična, prilike se izmjenjuju iz minute u minutu. Čini se da gol visi u zraku, a pogodaka bi i bilo da na vratima ne stoje Lučić na jednoj i Ivušić na drugoj strani.

68' - Mierez još jednom gađa glavom preko gola, neće ga pa neće...

67' - Bjelica odgovara trostrukom zamjenom. Izašli su Jugović, Bohar i Kleinheisler, mijenjaju ih Gržan (bivši igrač Istre), Hiroš i Mance.

66' - Ivušić skida zicer! Mahmoud je izbio sam pred vratara Osijeka, zaista se pokazuje kao važno pojačanje ovaj Mauritanac, no Ivušić opet fantastično reagira!

65' - Ivan Lučić je grubo naskočio na Miereza, 'odnio' je i njega i loptu te je pritom zaradio žuti karton.

62' - Fantastična obrana Ivana Lučića! Istaknuo se vratar Istre atraktivnom paradom nakon šuta izvana Laszla Kleinheislera... u nastavku je probao Bohar, međutim bio je u zaleđu.

61' - 'Požutio' je i Darko Nejašmić.

60' - Dvostruku promjenu radi urugvajski trener. Ušli su Lisica i Mlinar, na klupu će Serderov i kapetan Blagojević.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

59' - Bočkaj je sjajnim centaršutom pronašao Miereza, ali argentinski napadač nikako da vrati prošlosezonsku formu, sada je njegov udarac glavom otišao visoko iznad gola.

52' - Drena Beljo je 'požutio' zbog prekršaja s leđa na Žaperu.

46' - I odmah šansa za Osijek! Škorić je silovito tukao glavom, no bila je to lagana zadaća za Lučića.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme u Puli. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Furiozan početak gledali smo na Aldo Drosini. Zaprijetila je Istra u nekoliko navrata, debitant Mahmoud pokazao je da bi mogao biti vrlo dobro pojačanje, međutim novopečeni reprezentativac Ivušić ostao je nesavladan. Središnjica prvoga dijela donijela je niz grubih prekršaja i dužih prekida što je utjecalo na dinamiku i tempo susreta. U smiraju prvoga poluvremena vidjeli smo još nekoliko solidnih pokušaja na objema stranama, ipak - rezultat se na semaforu nije mijenjao.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

45'+7' - Posljednje uzbuđenje u prvome dijelu. Bočkaj je opalio iz slobodnjaka, prebacio je živi zid, ali i vrata Istre.

45'+2' - Na drugoj strani prijeti Drena Beljo! Vagao je Škorića, lomio ga, trčao mu je u pomoć i Bande koji je kao brzi vlak pretrčao Bočkaja, no na kraju je mladi napadač Istre napravio potez previše, završila je lopta u gol-autu.

45'+1' - Opalio je sada Laszlo Kleinheisler, samo pored gola.

45' - Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

45' - Strašna šansa za Osijek! Miloš je bio u fantastičnoj poziciji, mogao je poslati i povratnu, no odlučio je iz mrtvoga kuta potražiti put do mreže, otišlo je to paralelno uz gol-liniju...

43' - Grub prekršaj Slavka Blagojevića na Petru Bočkaju, novi je to žuti karton i propustit će kapetan Istre iduće kolo protiv Šibenika. Prije toga je Nejašmić sjajnom dugom loptom tražio Bohara, a Lučić na vrijeme izlazi sa svojih vrata.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

39' - Nevolje za Bjelicu! Danijel Lončar ipak neće moći nastaviti nakon onoga duela i ostaje izvan igre, ulazi Darko Nejašmić.

36' - Damjan Bohar je prvi igrač sa žutim kartonom nakon što je rukom zaustavio Mahmouda koji je prijetio povesti kontru... sasvim opravdano.

33' - Sada je pak Danijel Lončar završio na travi nakon što ga je u jednom zračnom duelu koljenom pogodio Mahmoud. I njemu se trenutno ukazuje liječnička pomoć. Ne treba ni naglašavati da prave igre u ovim trenucima zapravo niti nema. Izveli su Lončara s terena.

31' - Novi prekid. Blagojević je naletio na Bočkaja, izgledalo je to opasno u prvi mah, a i Bočkaj se odmah primio za rame te završio na tlu... ipak, brzo se pridigao, bit će sve u redu s veznjakom Osijeka.

25' - Bez većih prigoda nakon početne euforije. Atmosferu na Aldo Drosini podiže tek nekolicina pripadnika Kohorte, njih se desetak okupilo kako bi neprekidnim navijanjem dalo podršku svojim Bijelo-plavima.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

20' - Nezgodna situacija za Osječane... Bohar je opalio s ruba šesnaesterca, međutim bilo je to toliko neprecizno da je pogodio svog suigrača - Jugovića! Nesretni je veznjak Bijelo-plavih stajao na petercu kada ga je lopta pogodila u vrat. Bebek odmah prekida susret i trenutno se ukazuje pomoć Vedranu Jugoviću kojega je taj udarac iznenadio, završio je ošamućen na tlu. Trajao je taj prekid dvije-tri minute, ali vraća se Jugović uz pljesak s tribina.

19' - Fijuknulo je pored vratnice! Serderov se lijepo riješio svog čuvara i šutirao silovito, gađao je suprotan kut i prolazi to vrlo blizu vratnice!

15' - Bohar pokušava zaprijetiti iz slobodnjaka, siguran je opet Lučić na toj lopti.

11' - Bočkaj je centaršutom tražio Bohara na drugoj vratnici, uhvatio je to Ivan Lučić.

6' - Još je jednom debitant Mahmoud u prilici! Sjajno ga je dugačkom okomitom loptom uposlio Perera, a mauritanski veznjak ne uspijeva lobati istrčalog Ivušića, završilo je to na gornjemu vanjskome dijelu mreže.

3' - Pa uzvraća i Istra! Nakon kornera se debitant Mahmoud mogao proslaviti, ali je novopečeni reprezentativac Ivušić na vrijeme reagirao!

2' - I odmah su zaprijetili Bijelo-plavi! Prvo je isprobao Bohar svoj udarac, brani to Lučić, a na odbijanac je naletio Miloš i poslao to preko gola!

1' - Počela je utakmica na Aldo Drosini. Glavni je sudac Riječanin Ivan Bebek.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix


18.00: Stigli su sastavi! Trener Istre Gonzalo Garcia odlučio se na neke promjene u pulskome sastavu. Priliku će od prve minute dobiti Dion Drena Beljo, Abdallahi Mahmoud i Luka Marin, a pomalo i (ne)očekivano u udarnoj postavi nalazi se opet Einar Galilea.

Nenad Bjelica je odlučio na klupi ostaviti Karla Bartoleca i Darka Nejašmića, umjesto njih startat će Slavko Bralić i Vedran Jugović.


Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. lipanj 2024 22:38