Goran Mehkek / CROPIX
POGLED U RETROVIZOR

KAKO JE DVOBOJ S ISLANĐANIMA PRIJE TRI GODINE RAZBJESNIO NIKU KOVAČA 'Mislio sam da ste gospoda sa sjevera, ali to definitivno niste!'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. studeni 2016. 12:12

Što današnju utakmicu veže, a što razdvaja od sraza s Islandom prije tri godine? Uzvratni dvoboj za plasman u Brazil imao je aferu u uvertiri i po završetku, nije davao mogućnost za popravni, ali Island je tada za Vatrene bio mekši rival jer nije znao koliko može. Hrvatska se kao stalni sudionik velikih natjecanja osjećala dominantno. U to doba nisu bili ni na jednom završnom turniru, danas su četvrtfinalisti Eura, iz Francuske su se vratili s većim rezultatom nego naši.

Pa po čemu smo najviše zapamtili taj 19. studenog 2013. godine?

JE LI NETKO PIO PIVO?

Islandski portal visir.hr bombastično je raspalio: osmorica hrvatskih igrača do četiri ujutro, nakon prve utakmice, popili su 70 piva. U hotelu u Reykjaviku. Redali su imena: Mario Mandžukić, Darijo Srna, Niko Kranjčar, Nikica Jelavić, Vedran Ćorluka, Mateo Kovačić, Eduardo da Silva i Domagoj Vida. Skandal Ili podvala? Islandski novinar pred utakmicu u Zagrebu kazao je izborniku Niki Kovaču “ja znam da je to istina”. Tada novoustoličeni šef Vatrenih je “poludio”:

- Ja znam da to nije istina. Mislio sam da ste gospoda sa sjevera, ali niste. Moramo reagirati oštro, jer to su moji dečki. Ne želim da itko priča ono što nije istina. Ruku na srce, čak i da su nešto popili, pa što? Nismo mogli izbjeći dojam da se radilo o pokušaju destabiliziranja Vatrenih i da je zbog toga tako aferaški plasirano. Eto, s tim se služe i Islanđani...

MANDŽUKIĆ OD JUNAKA UMALO TRAGIČAR

Mario Mandžukić obavio je što je trebao, rani gol usmjerio je Hrvatsku prema pobjedi, ali u 37. minuti izgubio je kompas, nagazio Gudmundsena i morao u svlačionicu. Vatreni su izdržali, dali i drugi pogodak i plasirali se na Svjetsko prvenstvo. Mandžukić je živio u drami hoće li uopće na Mundijal. Jer da je dobio tri utakmice kazne, ne bi imao po što letjeti u Brazil. FIFA je kazala “jedan susret suspenzije”. Grijeh je okajao gledajući s distance otvaranje Svjetskog prvenstva s Brazilom. Sasvim dovoljna sankcija. Vratio se s Kamerunom i u tom dvoboju zabio dva gola (4:0).

SRNIN ZADNJI OD 13

U 47. minuti, tek što je otvoreno drugo poluvrijeme, a Islandu narasla krila, Darijo Srna pridodao se napadu i sjajnim udarcem skinuo nam kamen sa srca. Kad smo vidjeli loptu u mreži, zapjevali smo sa Shakirom: “Brasil la la la...” Kapetanu Vatrenih to je bio 13. gol za Hrvatsku u službenim susretima, kvalifikacijskima ili na završnim turnirima. I posljednji. Ukupno 21. od 22 pogotka za nacionalnu vrstu u 134 nastupa, računajući i prijateljske oglede. Šesti gol koji je zabio u izlučnim susretima za Svjetsko prvenstvo, pet je dao u kvalifikacijama za Euro, a dva na završnicama, Australiji 2006. i Njemačkoj 2008. godine. Srna, kojeg su već tada neki tjerali “niz stepenice”, ostao je u nacionalnoj vrsti do Francuske, a mogao je i duže. Islandu je zabio već 2005. godine kad je također Hrvatsku odveo na SP golom Švedskoj u Zagrebu.

KOVAČEVA SREĆA

Trenerska inverzija: prije tri godine imali smo mladog stručnjaka, na brzinu angažiranog da pokuša spasiti stvar nakon vrlo loše druge polovice kvalifikacija. Niko Kovač to je napravio, tada pokupio brojne komplimente u Hrvatskoj, ali već u Brazilu sve se okrenulo. Island je u tom času prevodio prekaljeni Šveđanin Lars Lagerbäck. Eto sada na njihovoj je klupi Heimir Hallgrimsson, rođen 1967. godine, koji je trenirao jedino Vestmannaey te asistirao Lagerbäcku, a na klupi Hrvatske je Ante Čačić, gospodin u 64. godini života. Za Kovača je Island bio golem ispit i velika sreća jer na ždrijebu parova dodatnih kvalifikacija lako je mnogo dobiti daleko neugodnije rivala. U tom času.

KAKO NAVIJA ŠIMUNIĆ?

Netko dovoljno ciničan bi rekao - pet stvari na koje moraju danas paziti u Hrvatskoj reprezentaciji: 1) na Gunnarssonove ubačaje iz auta; 2) na islandske izlaske u polukontre... 5) da mikrofon ne dođe u ruke Josipu Šimuniću. U nesreći zbog izostanka publike ima i sreće jer na stadionu se neće dugo slaviti, ako se dobije. Nevoljko se prisjećamo Šimunićeve fešte s navijačima tog 19. studenoga 2013., ne zato što bismo mi koji ga poznajemo u njemu vidjelo bilo kakvo zlo, nego što je u svim medijima, osim u SN, Šimunićev ispad bacio u sjenu veliki uspjeh plasmana u Brazil. Josipa ne želimo opravdavati, nipošto, ali sve je dobilo dimenzije koje taj događaj nije zaslužio, a zluradost pojedinih osuđivača Šimunića nije se mogla ne prepoznati. Na kraju je kažnjen s osam utakmica i to mu je bio zadnji nastup za reprezentaciju.

Linker
16. svibanj 2024 06:30