Matthias Hangst/Getty Images / Getty Images
POPULARAN TIP

ZOVU GA THOR, ISLANDSKI BECKHAM ILI BRAD PITT Nogometno umijeće, duga plava kosa i kultni status kod ljepšeg spola - samo su mu neki od aduta

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 12. studeni 2016. 16:39

Birkir Bjarnasson. Islandski Beckham, Brad Pitt ili Thor. Tako ga zovu. Na neki način, nova zvijezda, pogotovo među pripadnicama ljepšeg spola. Ima 28 godina, od prošle godine igrač je švicarskog Basela, međutim, Euro mu je kao i svima na Islandu promijenio život. Duga plava kosa, borbeni duh, sportski stas, sve je to privuklo obožavatelj(ic)e koji baš i ne prate nogomet.

Atipična zvijezda

- Nije vam on neka zvijezda. Samozatajan je tip, a popularnost mu, barem na Islandu, nije veća nego nekih drugih nogometaša. Oni su svi nakon Eura postali zvijezde, Birkir je možda privlačniji djevojkama nego mnogi drugi, međutim teško ga je nazvati Beckhamom - rekao nam je islandski kolega, koji prati islandsku reprezentaciju i u Zagrebu. Pokušao nam je predočiti kako to izgleda.

- Najpopularniji islandski nogometaš je Eidur Gudjohnsen. Pokraj njega svi ostali su kao školska djeca. Drugi je Gylfi Sigurdsson, on je od ovih koji sad igraju za reprezentaciju najpopularniji, on je naš najbolji igrač. Tek nakon njih može doći Birkir ili netko drugi - govori nam kolega Magnuss, koji objašnjava da Bjarnasson nije nakon Eura postao modna ikona, čovjek kojeg viđate svakog časa na TV ekranu.

SAINT-ETIENNE, FRANCE - JUNE 14:  Cristiano Ronaldo of Portugal battles with Birkir Bjarnason of Iceland during the UEFA EURO 2016 Group F match between Portugal and Iceland at Stade Geoffroy-Guichard on June 14, 2016 in Saint-Etienne, France  (Photo by Julian Finney/Getty Images)
Julian Finney/Getty Images / Getty Images

- Ne znam je li snimio koju reklamu, jesu li ga sponzori okupirali. Mislim da nije to baš tako radikalno, ali je dobar nogometaš, kojega su na Euru upoznali i oni koji ne prate nogomet.

Bjarnasson, dakle, igra u Baselu, standardan je igrač, čak i u Ligi prvaka. U razgovoru s islandskim novinarima i menadžerima čuli smo da bi baš on na zimu mogao biti meta jakih klubova. Već se spominje interes Engleza, a za sve Islanđane Premiership je ostvarenje sna. Dakle, iako mu je već 28 godina, moguće je da će ostvariti još barem jedan veliki transfer. A onda možda u Engleskoj “naplati” i sve ono, usputno.

I treneri ga vole

Jer, što se tiče obožavatelja, na društvenim ga mrežama prati nekoliko desetaka tisuća ljudi, a prava navala je stigla nakon Eura, gdje je zabljesnuo već na početku. Zabio je povijesni gol Portugalu, bio je strijelac i protiv Francuza.

- On je možda i najpolivalentniji igrač, gdje god ga stavite on će odigrati super. Jako zahvalan za svakog trenera - kažu nam islandski kolege.

HERNING, DENMARK - MARCH 24:  Birkir Bjarnason of Iceland controls the ball during the International Friendly match between Denmark and Iceland at the MCH Arena on March 24, 2016 in Herning, Denmark.  (Photo by Dan Mullan/Getty Images)
Dan Mullan/Getty Images / Getty Images

A što kaže on sam, “sramežljivi” Bjarnason uoči dvoboja s Hrvatskom?

- Znamo protiv koga igramo, Hrvatska je jaka, prepuna velikih igrača. Ali, mi se ne damo, pokazali smo da se nikoga ne bojimo, došli smo u Zagreb napraviti nešto, uzeti neki bod - poručio je .

Publike neće biti, ni bliceva fotića i mobitela, Bjarnasona obožavateljice u Hrvatskoj neće vidjeti uživo. No, možda opet dođe, s nekim klubom, s nekim novim nadimkom. Zasad je - islandski Beckham.

Linker
27. travanj 2024 20:45