Matthias Hangst Getty Images
ZAKON SPOJENIH POSUDA

SVJETSKI PRVACI KAPITULURALI POD NALETIMA KORONAVIRUSA, VATRENI U DRUGU LIGU! Proglašen prvak u prvoj od 'liga petice', evo tko je najveći gubitnik

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 30. travanj 2020. 19:21

Dan nakon što je Emmanuel Macron zamrznuo nogomet u Francuskoj barem do rujna, Udruga francuskih profesionalnih klubova (LFP) odlučila je proglasiti Paris Saint-Germain novim državnim prvakom za sezonu 2019./20.

Do trećeg uzastopnog naslova (sedmog u posljednjih osam godina) PSG je došao jedanaest kola prije službenog kraja Le Championnata. Iza sebe je prije prekida u retrovizoru ostavio Marseille (12 bodova prednosti) i Rennes, putnike u Ligu prvaka sljedeće jeseni.

Francuzi su prvi među ‘ligama petice’ odustali od dovršetka sezone, a potom i primijenili Uefin naputak o formiranju tablice temeljem formule ‘prosjek osvojenih bodova po utakmici’. Zahvaljujući takvoj matematici Toulouse i Amiens neće dobiti priliku da prvoligaški status spašavaju u fotofinišu natjecanja, ova dva kluba sele u niži razred i svoja mjesta prepuštaju Lensu i Lorientu. Šefovi lige i saveza još se nadaju da bi tijekom kolovoza mogli smekšati političare kako bi im dopustili odigrati dva kup finala i tako podijeliti sve trofeje u krnjoj sezoni.

A dok su svjetski prvaci kapitulirali pred naletom koronavirusa i proglašavali prvaka bez borbe, Nijemci su u četvrtak najavljivali kao dan velike pobjede nad pandemijom pa naposljetku ipak povukli ručnu kočnicu. Očekivalo se, naime, da će Angela Merkel blagosloviti planove vodstva Bundeslige o nastavku natjecanja 9. ili 16. svibnja, ali je uzlet krivulje zaraze posljednjih dana malo usporio planove.

Na sastanku kancelarke s pokrajinskim političkim liderima zaključeno je da se odluka prolongira do sljedećeg tjedna. Istaknuti CDU-ov političar Helge Braun povjerio je novinarima da bi “krajnje osjetljiva odluka” eventualno mogla biti donesena početkom sljedećeg tjedna, ali da se “nema pravo upuštati u precizne prognoze”.

Ovakve najave nisu zaustavile bundesligaše da se nastave pripremati za natjecanje. Klubovi su već pristupili testiranjima igrača i članova momčadi. Ankete pokazuju da javnost nije previše zagrijana za nastavak kampanje pred praznim tribinama (samo trećina Nijemaca podržava odluku), ali za nju su životno zainteresirani klubovi i cijela industrija naslonjena na profi nogomet koja u zemlji zapošljava 56 tisuća ljudi i godišnje obrće 5 milijardi eura.

Njaveći gubitnik Lyon, Kalinić ispada u drugu ligu

Najveći gubitnik ovakvog raspleta je Lyon, koji je nakon više od dvadeset godina ostao bez nastupa u nekom od europskih klupskih natjecanja pod ingerencijom UEFA-e. U Europsku ligu su se plasirali Lille i Reims, a Nice će u kvalifikacije.

Prvoligaško društvo će napustiti Toulouse našeg Lovre Kalinića i Amiens, a promovirani su prvak Druge lige Lorient (54 boda) i drugoplasirani Lens (53). Potonja odluka bi mogla pokrenuti i nekoliko sudskih tužbi, jer je u trenutku prekida na ljestvici Druge lige najboljih pet klubova bilo unutar samo četiri boda. Zakinuti su ostali Ajaccio (52), Trojes (51) i Clermont (50). (H)

Linker
26. travanj 2024 19:49