LAURENCE GRIFFITHS Afp
RUŠI REKORDE

Engleski dragulj protiv Hrvatske ušao u povijest! Oduševio je Guardiolu, a njegov su dres već umirovili

Veznjak Borussije Dortmund ispisao je povijesne stranice Gordog Albiona
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 14. lipanj 2021. 11:57

Kada je u 82. minuti utakmice protiv Hrvatske na Wembleyu ušao u igru umjesto kapetana Harryja Kanea, Jude Bellingham ušao je u povijest engleskog nogometa, ali i europskih prvenstava.

S 17 godina i 345 dana postao je najmlađi igrač koji je ikad nastupio na Euru, ali i najmlađi engleski nogometaš koji je igrao na nekom velikom natjecanju. Štoviše, Bellingham nije bio ni rođen kada je neuništivi Goran Pandev, strijelac povijesnog pogotka za Makedoniju na Europskom prvenstvu, slavio svoje prve golove u dresu reprezentacije!

Bellingham je već naviknut na rekorde. Najmlađi je engleski nogometaš koji je nastupio u Ligi prvaka, najmlađi Englez koji je zabio gol u elitnom klupskom natjecanju, a kada je prošlo ljeto u transferu vrijednom 25 milijuna funti iz Birminghama prešao u dortmundsku Borussiju postao je najskuplje plaćeni 17-godišnjak u nogometnoj povijesti.

Njegov bivši klub, u čijoj će 146 godina dugoj povijesti Bellingham ostati zapisan kao najmlađi prvotimac i najmlađi strijelac, odlučio se tada na nesvakidašnju gestu. Odlučili su, naime, umiroviti njegov broj 22!? Bilo je to najmanje što u mogli učiniti nakon što su njegovi golovi spasili Birmingham od ispadanja iz Championshipa.

"U izuzetno kratkom vremenu Jude je postao ključna figura Bluesa, pokazujući što se može postići talentom, marljivim radom i predanošću", objasnili su svoju odluku.

Bellingham se brzo prilagodio na novu sredinu, prošle sezone odigrao je 46 utakmica za Borussiju u svim natjecanjima, od čega čak 33 kao starter. Samo je osam igrača Borussije prošle sezone imalo veću minutažu. Zabio je i četiri gola, uključujući i jedan Manchester Cityju u četvrtfinalu Lige prvaka. Impresionirao je tada Pepa Guardiolu.

- Ne mogu vjerovati kakav je to igrač! Možda laže za svoje godine? Razgovarao sam kasnije s njegovim trenerom, kazao mi je kako ono što sam vidio od Bellinghama u naše dvije utakmice, on gleda na svakom treningu - našalio se trener Cityja.

Međutim, Bellinghamov rekord kao najmlađeg nogometaša u povijesti Eura možda ne bude dugog vijeka. Tu titulu uskoro bi mu mogao preuzeti Kacper Kozlowski. Poljskom veznjaku je, naime, 17 godina i 240 dana.

Linker
28. travanj 2024 02:55