FIFA želi ograničiti provizije od transfera na šest posto

 BUDRUL CHUKRUT/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Budrul Chukrut/Zuma Press/Profimedia
ŽELE VEĆU KONTROLU

FIFA planira uvesti pravilo koje će iz temelja promijeniti nogomet, a moglo bi dovesti i do prave pobune

Krovna svjetska nogometna organizacija želi uvesti novi nogometni zakon koji se neće svima svidjeti
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 15. prosinac 2021. 18:40

Krovna svjetska nogometna federacija FIFA bi iduće godine mogla iz temelja promijeniti nogomet. Prema pisanju španjolske Marce već je napravljen nacrt novog pravila koje bi zauvijek izmijenilo način na koji funkcionira tržište transfera.

Španjolci pišu kako bi taj nacrt, uz nekoliko završnih korekcija, trebao ići na usvajanje, a na snagu bi stupio već 1. srpnja 2022. godine. Prema novom nogometnom zakonu menadžeri igrača ne bi mogli zaraditi proviziju veću od šest posto od iznosa transfera.

FIFA novim pravilima želi regulirati tržište transfera i superagentima kao što su Jorge Mendes i Mino Raiola onemogućiti visoke premije koje su dobivali u sklopu transfera. Iz krovne nogometne organizacije kažu kako je prošle sezone samo menadžerima isplaćeno više od 450 mlijuna eura.

Primjerice, Raiola je samo na prelasku Pogbe u Manchester United dobio 48 milijuna, dok je za Haalandov odlazak u Borussiju Dortmund pospremio još 15 milijuna eura. Za istog igrača od njegovog budućeg kluba navodno planira tražiti čak 50 milijuna eura provizije iako je preporuka FIFA-e da se ne traži više od tri posto od transfera.

Iako postoji ta preporuka, ona nije obvezujuća, a FIFA to želi regulirati. Marca tvrdi kako će biti osnovano novo tijelo preko kojeg će ići svi transferi koji se dogode u nogometu. To tijelo trebalo bi kontrolirati da agentima ne ode više od šest posto od nekog transfera.

Uvede li FIFA stvarno ovaj nogometni zakon, mogli bi se naći u problemu pred zakonima Europske unije. Agenti bi ih mogli tužiti zbog kršenja slobode tržišta, a to ujedno znači i da bi siječanjski rok mogao biti itekako zanimljiv jer bi agenti mogli gurati najskuplje igrače na tržište prije pojave spornog pravila.

Linker
28. travanj 2024 14:41