SWEN PFORTNER Dpa Picture-alliance Via Afp
BEZ MILOSTI

Ključni ljudi u klubu procijenili su da Niko Kovač ne može do Europe, a drugi Hrvat garantirati ostanak

Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 11. svibanj 2024. 09:29

Šest njemačkih prvoligaša tijekom ove sezone osvježilo je klupu. Trenerske rotacije viđene su u Augsburgu, Mainzu, Kölnu, Bochumu i, na žalost hrvatskih stručnjaka, Wolfsburgu i Union Berlinu. Nenad Bjelica posljednji je smijenjeni trener Bundeslige, u ponedjeljak je na njegovo mjesto u Union Berlinu privremeno zasjeo Marco Grote, dotadašnji predvodnik U-19 sastava, a Osječanin se morao pomiriti s drugim otkazom u istoj sezoni, budući da je u listopadu prošle godine dobio ispisnicu iz turskog Trabzonspora.

Niko Kovač u Wolfsburgu je smijenjen i ranije, poraz od Augsburga (1:3) sredinom ožujka natjerao je upravu da izgubi strpljenje. Dok je Kovaču presudila čvrsta pretpostavka da ne može voditi momčad do europske pozicije, Bjelicu su skupo stajale muke pri dnu ljestvice. Poraz od Bochuma (3:4), direktnog konkurenta u borbi za mjesto izvan crvene zone ili eskivažu sa 16. pozicije koja podrazumijeva kvalifikacije za ostanak, za vrhušku berlinskog kluba bila je kap koja je prelila čašu. I prije susreta u medijima se zavrtjela priča o Bjeličinom odlasku, procurjele su informacije o rastanku Osječanina i Uniona po završetku sezone, ali nekoliko sati uoči Bochuma predsjednik kluba Dirk Zingler “pobio” je sve navode...

- Bjelica ima našu punu podršku. Od početka smo znali da se o ostanku u ligi odlučuje u svibnju. Naša sezona nije dobra, no to nema veze s Bjelicom, nego jesenskim dijelom utrke. Momčad nije igrala dobro niti ostvarivala željene rezultate, a Bjelica je skupio bodove koje je morao skupiti - kazao je Zingler.

image
MAX ELLERBRAKE Dpa Picture-alliance Via Afp

Podrška, pa otkaz

Nekoliko sati kasnije, Bochumu se pišu tri boda, Union dva kola prije kraja pada na 15. mjesto sa samo bodom ispred 16. Mainza, a Zingler ekstremno mijenja priču.

- Stvarnost je uvijek komplicirana, nekad igraš dobro i izgubiš, a nekad loše i pobijediš. Rezultat protiv Bochuma utjecao je na našu odluku. U 20 godina, koliko se bavim ovim poslom, nikada se nisam zakleo nekom zaposleniku na lojalnost. Ovo nije posao u kojem to možeš napraviti. U konačnici, sve se svodi na vjerojatnosti - objasnio je predsjednik Uniona odluku o smjeni hrvatskog stručnjaka, očito smatrajući da vjerojatnost ostanka više ne ide u korist njegova kluba.

Tek će nadolazeće dvije utakmice pod vodstvom Marca Grotea, protiv Kölna u gostima i Freiburga kod kuće, pokazati je li otkaz Nenadu Bjelici, te pomoćnicima Dariju Jumiću i Ninu Buli ispravna odluka. Dio njemačkih kritičara drži da Bjelica nije jedini krivac za neugodno klupsko stanje, u 20 ligaških utakmica osvojio je 23 boda (iako tri nije vodio s klupe zbog suspenzije), dok su njegovi prethodnici (Fischer i Grote jednu utakmicu) izborili sedam u 12. Bjeličin prosjek osvojenih bodova dvostruko je bolji, dolaskom je unio pozitivni šok, momčad koju je zatekao na 10 poraza u nizu u idućih 11 susreta pod njegovim je vodstvom ostvarila pet pobjeda i tri remija. Union se odjednom prometnuo u 13. momčad, osam bodova daleko od nesigurne zone. No, nezgodni rezultati u posljednjim izazovima (četiri remija i dva poraza) za klupsku upravu bili su neoprostivi.

Nije se prilagodio

Pozivajući se na ljude bliske Bjelici, njemački portal SZ iznosi da je Osječanin nakon otkaza osjećao olakšanje. Pišu, nikada nije u potpunosti “kliknuo” s klubom, koji nije bio posve zadovoljan metodama trenerova rada (navodno nije koristio video analize?), a modus operandi uvelike se razlikovao od njegova prethodnika Fischera jer Hrvat preferira igru s četiri, a Švicarac s tri braniča. Kako bilo, Union je smjenom Bjelice pristao na veliki rizik gurnuvši u vatru Grotea. Ne uspije li “dežurni vatrogasac” spasiti Union, sigurno će mnogi preispitivati odluku o otkazu Bjelici, kao što bi ga i negativno ocijenili da je ostao do kraja pa eventualno upropastio zacrtane ciljeve.

Za vrijeme Bjeličine drame, Niko Kovač i brat Robert već su mjesec i pol dana bili “na odmoru”. Nakon 26 kola, Hrvat rođen u Berlinu držao je tek 13. poziciju ljestvice, a otkad je stigao na ljeto 2022. sanja o borbi za Europu. Kada je postalo jasno da ni ove sezone ne može adekvatno konkurirati (prošle sezone izmakla mu za bod), nastupilo je pakiranje kofera. Kovač je porazom od Augsburga produžio niz na 11 utakmica bez pobjede (šest remija i pet poraza) i u takvoj situaciji jednostavno mu nije bilo spasa.

- Žalimo zbog ovakvog razvoja događaja, no smatramo ga nužnim - poručio je tada Wolfsburga Marcel Schäfer, objašnjavajući zašto Kovač “leti” unatoč ugovoru do ljeta 2025. godine.

- Naravno da sam, kao glavni trener, posebno razočaran što unatoč obećavajućim pristupima nismo uspjeli doći do preokreta. Ostaje mi samo poželjeti sve najbolje Wolfsburgu - poručio je Kovač.

Što nije pošlo za rukom Hrvatu, jest Austrijancu. Kovačev nasljednik Ralph Hasenhüttl podsjetio je Vukove na postojanje troboda, zasad broji 12 od ukupnih 18 bodova i Wolfsburg se najednom može nadati čak i Europi unatoč trenutačno tek 12. mjestu na tablici. Dok Union Berlin i Wolfsburg love još uvijek dohvatljive ciljeve, koje Hrvati prema procjeni ključnih klupskih lica ne bi uspjeli doseći, Nenad Bjelica i Niko Kovač stanuju na burzi, a nadolazeće planove čuvaju daleko od javnosti.

Linker
11. svibanj 2024 09:33