SIMON DAEL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Simon Dael/Shutterstock Editorial/Profimedia
POSAO STOLJEĆA

Velika vijest za HR nogomet - Vlada potvrdila: Počinje izgradnja Maksimira! Evo kad bi sve trebalo krenuti

Ide se i u obnovu Poljuda, a Vlada će posebno odrediti sportske objekte od nacionalnog interesa.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 10. listopad 2022. 22:36

Hrvatski nacionalni stadion, Dinamov stadion, općenito - neki novi stadion u Zagrebu ili okolici bila je tema HTV-ove emisije Otvoreno ovoga ponedjeljka. Prošireno, hrvatska stadionska infrastruktura, ona na kojoj nogometni klubovi iz tjedna u tjedan igraju njihove utakmice. Počevši od Dinama, koji će u utorak navečer na ruiniranom maksimirskom zdanju ugostiti renomirani RB Salzburg u 4. kolu Lige prvaka. Iako su se nakon pobjede protiv Chelseaja na otvaranju skupine neki i šalili nazivajući Maksimir Dinamovom velikom prednošću, neke se stvari moraju promijeniti. A kako je najavljeno - i hoće! I to vrlo brzo.

Da je tome tako, u emisiji su posvjedočili predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić i Krešimir Antolić, član uprave Dinama. No, ključne vijesti dao je još jedan gost Otvorenog, Marko Milić. Glasnogovornik Vlade RH reći će:

- Ovo su iščekivale mnoge generacije, a uskoro bi trebala posati realnost. Idemo u izgradnju stadiona u Zagrebu! Sudjelovat će i država u tome financijski, ali uz druge dionike. Idemo i u obnovu/izgradnju/dogradnju sportskih građevina diljem Hrvatske!

Vijest je to koja je odmah postavila osmjeh na lice Kustiću i Antoliću, a ima i dodatak:

- U planu je novi Zakon o sportu kojeg ćemo imati početkom nadolazeće godine, a sada ga ministrica turizma i sporta predstavlja u Saboru. Vlada će svojom odlukom odrediti sportske građevine od nacionalnog značaja. U prvom redu vodit će se računa, gdje će igrati reprezentacija, to je glavni kriterij. Kada to odredimo, nakon konzultacija, uzima se u obzir i ulaganje koje smo zamislili. Sada se stvorio politički okvir u okviru raznih ministarstava izvršit će se ulaganja za stadion na kojem bi igrao Dinamo i gdje bi igrala reprezentacija. Tu mislimo i na Split, Rijeku i druge gradove od nacionalnog značaja. Drugim riječima, na sve gradove u kojima bi igrala reprezentacija - rekao je glasnogovornik Vlade.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

U cijelom poslu bi dakle, trebali sudjelovati i HNS i Dinamo, uz razne dionike... A što kaže predsjednik HNS-a?

- Mi ovo apsolutno možemo pozdraviti. Predsjednik UEFA-e Čeferin i ja više smo puta razgovarali o problemu infrastrukture, i sad prije ždrijeba kvalifikacija Eura bio sam s Čeferinom i Bobanom, koji puno pomaže i razgovorima i dogovorima. Cilj je da se pokrene i obnova Poljuda, Varaždina, Koprivnice, Šibenika. Jako smo zadovoljni time kako napreduju ulaganja u sportske objekte. Nacionalni stadion je gdje god bude igrala reprezentacija, a Dinamo zaslužuje novi stadion. Imamo najlošiju nogometnu infrastrukturu, ja se nadam da će se 2023. godine krenuti u realizaciju.

A Krešimir Antolić iz Dinama će...

- To su sjajne vijesti! Možemo to samo pozdraviti. Mi smo prvi stavili u javnost prije nekoliko godina potrebu i želju da se obnovi ili u Maksimiru izgradi novi stadion. Dinamo radi na tome da napravimo uvjete za to da taj stadion i zaživi, napravili smo i materijal za natječaj, treba iči i arhitektonski natječaj, imamo već i vlastitu ekspertizu za tržište, a pozdravljamo inicijativu države. Doista je nevjerojatno da je stadionska infrastruktura takva kakva je. Dinamo i reprezentacija toliko su dali navijačima širom svijeta, ovo je sjajna vijest, treba se primiti posla i biti konkretan u cijelom tom projektu, A sada, idemo raditi - rekao je Krešimir Antolić, član uprave GNK Dinamo.

Kad bi se mogao graditi stadion?

- Kad se riješi pravna situacija zemljišta, tek će tada krenuti razgovori s investitorima. Imamo studiju isplativosti koja uključuje i komercijalni dio sa shopping-centrom, urede i hotel od 100 soba. Raspisat će se arhitektonski natječaj, ishoduje se pravo građenja jer ima snagu kolaterala kod kreditne linije i ide se u zatvaranje financijske konstrukcije. A Dinamo je sam sa svojim partnerima spreman preuzeti financijsku obavezu!

Još malo Marka Milića, glasnogovornika Vlade. Koliko je Vlada kao takva spremna uložiti?

- To ćemo ipak ostaviti još neko vrijeme, dok ne utvrde Ministarstvo financija i Ministarstvo turizma. Država se odredila po pitanju sporta i infrastrukture, ali jasno ima i svoje limite iznad kojih ne smije ići. Treba pričekati kraj kalkulacija za novu proračunsku godinu.

U Gradu Zagrebu spremni su pomoći Dinamu sa svime što bude trebalo.

- Grad Zagreb je posebno intenzivirao razgovore oko maksimira sa svim dionicima, poslali smo i službenu molbu prema Zagrebačkoj nadbiskupiji za suglasnost za daljnje korake izgradnje stadiona. Zadnjih 25 godina nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi za stadion, odlučili smo da je krajnje vrijeme da to riješimo s Nadbiskupijom. To je u interesu svih građana Zagreba i Hrvatske, čekamo odgovor, mislim da nema razloga da se to ne prihvati, nitko od nas ne može čekat krajnji rok da sudovi to odluče, želimo brzi i fair dogovor na kojeg bi svatko trebao pristati

Nama je u interesu da se stadion izgradi. Spremni smo za sve opcije i modele, razgovarat ćemo i s državom, vidjet ćemo na koji način misle participirati. Nije to samo zbog Dinama i njegova seniorskog pogona, to je i zbog reprezentacije, ali i navijača te svih građana Zagreba i Hrvatske - rekao je Željko Matijašec, pomoćnik pročelnice Ureda zagrebačkog gradonačelnika.

Gdje će igrati Dinamo za vrijeme rekonstrukcije Maksimira?

- Spominju se Sesvete, imamo i dogovor s gradonačelnikom Svete Nedelje, a u Zagrebu postoji i Kranjčevićeva. U svakom slučaju, lokacija za novi stadion je Maksimir, to je naš dom. Imamo spremne alternative, a nadam se da bi 2023. sve moglo krenuti - rekao je Antolić.

Linker
27. travanj 2024 06:11