Mateo Kovačić

 BEN STANSALL Afp
SLIJEDI RASTANAK

Chelsea više ne želi zadržati Matea Kovačića u klubu, a evo i zašto u Londonu više ne računaju na Hrvata

Hrvatski veznjak po svemu sudeći broji zadnje mjesece na Stamford Bridgeu
Piše: SNObjavljeno: 08. veljača 2023. 16:09

Mateo Kovačić bi na ljeto mogao napustiti Stamford Bridge. Tu informaciju je prošlog tjedna donio britanski Guardian, a danas The Athletic donosi i konkretne razloge zbog čega Hrvat nije u dugoročnim planovima Chelseaja.

Uprava kluba je, pod vodstvom Todda Boehlyja, kao prioritet za daljnje korake u slaganju veznog reda za sljedeću sezonu postavila potpisivanje novih ugovora s N‘Golo Kanteom i Masonom Mountom. Zanimljivo je kako obojici aktualne obveze s klubom sa Stamford Bridgea istječu na ljeto 2024. Tada i Kovačić ostaje bez ugovora, ali The Athletic ističe kako pregovori s Hrvatom još nisu počeli dok s ovom dvojicom već traju pregovori.

To je možda čudno za igrača koji je u sezoni 2019./20. proglašen najboljim igračem kluba, a zanimljivo je kako je nakon te sezone Kovačićeva minutaža u Chelseaju opadala. U 2019./20. je odigrao 2.073 minuta u Premiershipu, ukupno 60,6% raspoloživih minuta, a od tada su te brojke sve manje. Sljedeće sezone je odigrao 53,1% prvenstvenih minuta, zatim 45,6%, a ove sezone je na 44,2%.

Kovačić u Chelseaju nije imao ozbiljnu ozljedu, ali je imao dosta manjih ozljeda koje su ga izbacivale iz ritma.

"Kovačić je jedinstven nogometaš. On je vjerojatno najtalentiraniji i najsigurniji nogometaš od svih veznih igrača koji igraju s loptom u nogama, ali nije prirodan playmaker, ne pozicionira se dobro bez lopte, a nije ni uspješan u završnicama. U 204 utakmice u Chelseaju postigao je samo 5 golova", piše The Athletic.

Hrvatski veznjak je važan igrač Chelseaja, ali njegova uloga u klubu nakon ove sezone je definitivno pod upitnikom. Klub sa Stamford Bridgea je doveo 22-godišnjeg Enza Fernandeza koji je igrač sličnih karakteristika, ali i puno mlađi, baš kao što su to i Connor Gallagher, Carney Chukwuemeka i Andrey Santos. Zbog toga se Kovačićeva prodaja na ljeto nameće kao logično rješenje. Na kraju sezone će imati 29 godina, a kako ga Transfermarkt procjenjuje na 40 milijuna eura, tako je ovo idealan termin za njegovu prodaju.

Linker
27. travanj 2024 17:03