MI NEWS Nurphoto Via Afp
KRIZA NA ANFIELD ROADU

Liverpoolu prijeti potpuni debakl, Klopp iskreno: ‘Bilo je to na neki način nogometno samoubojstvo‘

Momčad koja je proteklih sezona često oduševljavala ove sezone izgleda neprepoznatljivo...
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 05. veljača 2023. 14:04

Liverpool je na subotnjem gostovanju kod davljenika Wolverhamptona u 22. kolu Premier lige doživio još jedan težak brodolom i poraz (0:3) u sezoni koja prijeti da za Redse bude okončana potpunim debaklom. Bez obzira na to što se Wolverhampton grčevito bori za očuvanje premierligaškog statusa, momčad iz predgrađa Birminghama vrijedi na papiru realno puno više, što je ovog puta i pokazala, a Liverpool je suočen s činjenicom da je po prvi put od 2012. godine izgubio tri uzastopne premierligaške utakmice u gostima i da je ne samo nastup u Ligi prvaka, već i sam izlazak na europsku scenu sve dalje od Anfield Roada, uz samo jednu pobjedu u posljednjih sedam utakmica.

Gotovo svi mediji na Otoku bave se analizom i pitanjima što je u crvenom dijelu Liverpoola pošlo po zlu ove sezone, uz posebno apostrofirano mišljenje koje ide prema tome da se "Liverpool i menadžer Jürgen Kloop više ne razumiju", te da je veliko pitanje može li trofejni njemački stručnjak pronaći sa svojim igračima izlaz iz problema u kakvima se odavno nije našao.

Momčad Liverpoola, koja je pod Kloppom bila poznata po svom žestokom ritmu, ove sezone izgleda ispuhano, i to ne samo jedan ili dva igrača, nego praktički svi glavni aduti Redsa, a posebno onaj najvažniji, Mohamed Salah, koji je godinama bio nerješiva enigma za suparničke obrane. Istina, Egipćanin je ove sezone za Redse u svim natjecanjima zabio 17 golova, ali je daleko od svoje prave razine, a posebno u oči upada činjenica da u posljednjih pet premierligaških utakmica nije imao baš nikakav učinak iako je imao punu minutažu.

I sada se postavlja pitanje - imaju li, nakon što su osvojili sve što se može osvojiti zajedno s Kloppom, igrači Liverpoola, baš kao i njihov menadžer, pravo na jendu lošiju sezonu? Međutim, Liverpool preveliki klub i svaki njegov lošiji niz gleda se kao "smak svijeta" u odnosu na 95 posto drugih klubova u elitnom razredu engleskog nogometa. Usprkos velikoj krizi i činjenici da za četvrtim Newcastleom trenutačno zaostaju velikih 11 bodova, Jürgen Klopp sigurno neće dobiti otkaz kako su ga prije kraja prekjučerašnje utakmice provocirali navijači Wolverhamptona, ali kao i cijela momčad Liverpoola, tako i njemački stručnjak ima u ovoj krizi i svoj ozbiljni dio odgovornosti.

Ozljede (Van Dijk, Luis Diaz, Diogo Jota, Arthur, Firmino...) su definitivno dio problema na Anfieldu, baš kao i prije dvije godine, no nema kluba u Premier ligi koji prije ili kasnije nema problema s izostankom važnih igrača, tako da i na Anfieldu ozljede ne trebaju uzimati kao alibi. Sadio Mane Liverpool je prošlog ljeta zamijenio Münchenom i to je praktički jedini važniji igrački odlazak u odnosu na šampionsku generaciju iz 2020., ali sada je očito da je Senegalac bio krucijalna figura, odnosno da je bio mnogo važniji nego što se to mislilo kada se gleda kako Kloppova momčad izgleda nakon njegova odlaska. Darwin Nunez, plaćen 80 milijuna eura prošlog ljeta, za sada nije ispunio očekivanja (10 golova u svim natjecanjima ove sezone) i nije niti sjena igrača koji je u Benfici zabijao pogotke kao na tekućoj traci.

Sljedeće tri utakmice mogle bi u potpunosti odrediti sezonu Liverpoola. Naime, prvo na Anfield 13. veljače stiže Everton u gradskom derbiju u kojem je pobjeda uvijek posebno vrijedna, potom slijedi gostovanje kod Newcastlea 18. veljače, a zatim u reprizi prošlogodišnjeg finala Lige prvaka Liverpool na svom travnjaku 21. veljače dočekuje Real iz Madrida u prvoj utakmici osmine finala LP.

- Neka novinarska pitanja za mene su preteška i preotvorena u ovom trenutku i na njih ne želim odgovoriti. Nemam nikakvih problema s kritikama, ali sigurno nismo toliko loši kako nas se sada želi prikazati - rekao je Klopp nakon Wolverhamptona.

- Ipak, ne možemo pobjeći od činjenice da je prvih 12 minuta utakmice protiv Wolverhamptona bilo na određeni način "nogometno samoubojstvo". Sezona je stigla do točke kada se jednostavno moramo popraviti odmah u sljedećoj utakmici, koja je za nas od posebne važnosti s obzirom na to da je suparnik Everton. Ne tražim nikakve alibije, ali u prošloj sezoni bili smo do kraja u igri za osvajanje sva četiri trofeja, dva smo osvojili i odigrali čak 63 utakmice, to je maraton koji je jednostavno morao ostaviti traga. Nitko nije stroj i nismo žrtvovali zbog svega što sam rekao ovu sezonu - dodao je Nijemac.

- I dalje vjerujem u moju momčad i sebe i apsolutno sam uvjeren da možemo pronaći izlaz iz problema i vratiti se na pobjedničke staze. Osobno nemam nikakav problem, dok me Liverpool želi bit ću tu, a nitko nije vječan, pa nisam niti ja - istaknuo je menadžer Liverpoola, čiji ugovor traje do 2026.

Nijemac je menadžer Liverpoola postao u listopadu 2015. godine i u proteklih nešto više od sedam godina ostvario je s Redsima briljantne uspjehe, koji će mu na Anfield Roadu zauvijek garantirati legendarni status, no od dolaska u Liverpool Klopp zapravo ne pamti ovakvu krizu. Međutim, očito i dalje ima dovoljno motiva da i ovog puta pokaže kako nije slučajno da se baš na klupi Liverpoola riješio epiteta gubitnika najvažnijih bitaka...

SHEARER

Liverpool može spasiti sezonu

Novo posrtanje Liverpoola na gostovanju kod Wolverhamptona analizirao je i najbolji strijelac u povijesti Premier lige Alan Shearer.

- Ne možete očekivati ništa drugo osim poraza kada vam više od pola momčadi ima nastup iz noćne more. Matip, Robertson, Gomez i Keita kod primljenih pogodaka pravili su početničke pogreške i bili očajno postavljeni u odnosu na suparnike, a za takve stvari sigurno ne možete kriviti menadžera. Bez obzira na krizu Liverpool je igrački dovoljno i moćan da spasi sezonu, a smjena Jürgena Kloppa bila bi potpuna pogreška - istaknuo je Shearer. (kg)

NAVIJAČI

‘Ujutro ćeš dobiti otkaz...‘

Liverpool tone sve niže. Redsi su protiv Wolverhamptona (3:0) doživjeli treći prvenstveni poraz ove godine, na korak su, samo na jedan bod, od donje polovice ljestvice. Čak i plasman u Ligu prvaka u ovom trenutku djeluje nedostižno. Liverpool je sjena momčadi iz prošle sezone, bez energije, samopouzdanja. pa čak i volje. A kao da je i Jürgen Klopp digao ruke. Inače temperamentni Nijemac protiv Wolverhamptona kao da se brzo pomirio s novim porazom u utakmici u kojoj je njegova obrana pala dva puta u uvodnih desetak minuta, a do kraja utakmice primila još jedan gol. Euforični navijači Wolvesa stavljali su mu sol na ranu i skandirali "Ujutro ćeš dobiti otkaz...".

- Jürgen Klopp je inače prilično demonstrativan uz aut liniju, ali sada je samo prekriženih ruku sjeo na svoju klupu kao da govori "Ja zapravo ne mogu vjerovati što vidim ovdje, ne mogu vjerovati da je ovo moja momčad...". Klopp izgleda kao da je šokiran zbog svega. Ne mogu vjerovati da je Liverpool bio ovako loš - kazao je bivši krilni napadač Arsenala, a danas komentator, Perry Groves. (gđ)

Linker
02. svibanj 2024 13:50