Roman Abramovič

 GRIGORIY SISOEV Sputnik Via Afp
TO MOGU BITI I RUSI

Ruski tajkun prodaje Chelsea i daje novac žrtvama rata, nigdje ne piše da će Ukrajinci vidjeti ijedan cent

Dok čeka ponude za prodaju kluba, Rus sa svojim humanitarnim timom radi na planu za pomoć.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 03. ožujak 2022. 19:31

Zanimljivu perspektivu na prodaju londonskog Chelseaja od strane ruskog tajkuna Romana Abramoviča dao je engleski Guardian. U priopćenju na službenim stranicama aktualnog prvaka Europe jasno je stajalo da će novac od prodaje, jednom kad ona bude i formalno okončana, Abramovič donirati žrtvama rata u Ukrajini. Podvlačimo - žrtvama rata u Ukrajini.

Ne, to ne moraju nužno biti Ukrajinci, kako su mnogi pohitali objasniti. To mogu biti i ruski vojnici, civili, njihove obitelji, skraćeno, bilo tko s ruske strane bojišnice. Dakle, cijela je struktura ovim uvidom u stvari dobila bitno drugačiju konotaciju, a pogotovo ako se znade da se Abramovič, kao niti klub nisu formalno odredili...

Guardian je u nastavku teksta objasnio da je pokušao od izvora bliskih procesu saznati gdje će taj neto novac od prodaje ići. Kako su naveli, ključna figura toga procesa navela je da je novac namijenjen svim žrtvama rata i da ga se neće povezivati s njihovim podrijetlom. Drugi detalji nisu ponuđeni, a Abramovičev tim, dok čeka službene ponude za kupnju Chelseaja, s humanitarnim udrugama radi na nastavku tog dobrotvornog dijela priče.

Još se uvijek ne zna točan podatak o tome za koliko će, barem približno, Chelsea biti prodan. Abramovič, bogati i moćni Rus koji je u klub ušao 2003. godine, navodno će tražiti tri milijarde funti, no veliko je pitanje hoće li moći dobiti baš toliko za klub koji je prošlog proljeća postao prvak Europe, a ove zime i klupski prvak svijeta. Poznato je da se Abramovič javno odrekao svojih milijardu i pol funti koje mu Chelsea duguje kao zajam, a mnogi financijski stručnjaci nalažu da Chelsea sigurno neće biti prodan za više od dvije milijarde funti.

Dok Abramovič osim kluba sa Stamford Bridgea prodaje i svoje skupocjene nekretnine te jahte, avione, helikoptere i automobile u Engleskoj, ostaje nejasno koliki će to neto iznas pripasti žrtvama rusko-ukrajinskog rata. I kome će pripasti više, ruskim ili ukrajinskim žrtvama.

Linker
27. travanj 2024 03:01