Anthony Martial je iskreno progovorio o svojem statusu u klubu

 Paul Currie/Shutterstock Editorial/Profimedia
PLATILI GA 60 MILIJUNA EURA

Zvijezda Uniteda opisala dramu koju je prolazila u klubu: ‘Za mene je to skoro poput izdaje i to mrzim‘

Anthony Martial odradio je odličnu prvu sezonu u dresu velikana iz Manchestera, ali...
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 11. rujan 2022. 17:04

Anthony Martial stigao je u Manchester United još 2015. godine kao veliki talent iz Monaca, a Crveni vragovi su za njega kao tinejdžera iskrcali čak 60 milijuna eura.

U 270 nastupa postigao je 79 pogodaka i dodao 51 asistenciju za Crvene vragove, ali je na Otoku proživljavao i mnoge teške trenutke. U razgovoru za France Football otkrio je kako su ga posebno loše tretirali bivši menadžeri Jose Mourinho i Ole Gunnar Solskjaer.

Sve je za Martiala u Manchesteru krenulo dobro, u prvoj sezoni pod vodstvom Louisa van Gaala postigao je 17 pogodaka i osvojio FA kup. Međutim, Nizozemac je smijenjen na kraju te sezone, a Mourinho je potom često kritizirao francuskog napadača, i javno i privatno.

Prvi se problem pojavio kad je na Old Trafford stigao Zlatan Ibrahimović i zatražio dres s brojem devet, kojeg je do tad nosio Martial.

"Tijekom ljetne stanke Mourinho me porukom pitao želim li zamijeniti devetku za broj 11, objašnjavajući mi kako je to sjajno jer je taj broj nosio legendarni Ryan Giggs. Odgovorio sam mu da imam najveće poštovanje za Giggsa, ali bih radije zadržao devetku. Kad sam se vratio u klub, vidio sam da je moje ime uz broj 11, priča nije dobro završila. Mourinho prema meni nije pokazao poštovanje", požalio se Martial.

Mourinho ga je s pozicije središnjeg napadača premjestio na lijevo krilo, a momčad je osvojila Europsku ligu i Liga kup. Kasnije je Portugalac u United doveo Alexisa Sancheza i tako ponovno zaustavio Martialovo napredovanje, a on smatra kako je zbog toga izgubio i mjesto u reprezentaciji Francuske koja je 2018. osvojila Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

"Mourinho je govorio o meni na konferencijama za novinare, slično kao što je radio s Benzemom u Realu. On voli te igrice, ali također zna s kim ih igra. Znao je da je meni tek 20 godina, i ako kažem nešto, ispast ću mlada osoba kojoj nedostaje poštovanja. Stoga nisam odgovarao ništa, to bi bilo beskorisno. Sljedeće sezone bio sam najbolji u momčadi u prvom dijelu sezone, a on je doveo Sancheza i poslije toga skoro da više ni nisam igrao. To me skupo koštalo u sezoni Svjetskog prvenstva, osobito nakon što ga je Francuska osvojila. Trebao sam biti tamo."

Nadao se francuski ofenzivac da će se odlaskom Mourinha i dolaskom Solskjaera u prosincu 2018. za njega poboljšati situacija. Norvežanin ga je vidio kao prvog napadača, ispred Romelua Lukakua koji je ubrzo prodan Interu.

Martial je vratio dres s brojem devet te je u sezoni 2019./20. odigrao najefikasnije u Unitedu s 23 pogotka u svim natjecanjima, ali se njihov odnos pogoršao jer ga Solskjaer nije zaštitio kad je igrao ozlijeđen.

"Ljudi to ne znaju, ali nisam mogao ubrzati tijekom četiri mjeseca nakon covida. Trener mi je rekao da me treba, pa sam igrao. Ipak, ako ne mogu postići ubrzanje, za mene sve postaje jako komplicirano. On to nikad nije rekao medijima. Na kraju sam se ozlijedio na dulje vrijeme, a kad sam se oporavio, više nisam igrao..."

Priznao je kako mu je to teško palo te je patio zbog osjećaja nepravde.

"Tražili su od mene da se žrtvujem za momčad, da bi me iza kulisa otpisali. Za mene je to skoro poput izdaje, i to mrzim", ističe 26-godišnji napadač.

Odradio je Martial posudbu u Sevilli na koju ga je poslao Ralph Rangnick, a Erik ten Hag ostavio ga je u rosteru Uniteda nakon dobrih igara u pripremnim utakmicama. Ipak, odigrao je samo 45 minuta, ušao je kao zamjena i asistirao Rashfordu za drugi pogodak u pobjedi protiv Liverpoola (2:1)...

Linker
02. svibanj 2024 07:58