FAYEZ NURELDINE Afp
VELIKA ŠTETA

Preporođeni Vatreni u večeri punoj nesreća završio u ‘traumi‘ i gotovo sigurno ostao bez velikog trofeja

No, za Euro bi morao biti na raspolaganju izborniku, makar i, u lošijoj varijanti, uz pomoć steznika
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 16. travanj 2024. 22:44

Ante Budimir hospitaliziran je na Sveučilišnoj klinici Navarra u Pamploni. Za srijedu je najavljen dolazak iz Madrida specijalista koji će ga još jednom detaljno pregledati, dati dodatno mišljenje i potom će biti jasnije koliko bi hrvatski reprezentativac mogao izbivati s terena. Njegov je klub nakon utakmice s Valencijom objavio kako je zadobio ozljedu prsnog koša s tri slomljena rebra u desnom hemitoraksu.

Budimir je studiozan i pedantan, ništa ne prepušta slučaju niti inače u životu, a kamoli u ovakvim situacijama, zato je želio dodatne pretrage i stručno mišljenje, iako se radi o ozljedi koju već na Hitnom prijamu lako detektiraju. Prema informacijama koje imamo od njemu bliskih ljudi osjeća se dobro, o točnom stanju njegovim rebara tek, dakle, čekamo punu potvrdu, ali nada se kako neće dugo izbivati s terena jer prve snimke govore da se ništa nije pomaknulo. Liječnici koje smo kontaktirali, a koji nemaju njegove nalaze nego govore načelno, kazali su nam da bi izbivanje s terena moglo biti od tri do osam tjedna. Ako su rebra samo djelomično slomljena onda bi mogao zaigrati za tri-četiri tjedna, a ako je neko potpuno puknulo stanka bi se mogla odužiti na šest do osam tjedna. No, za Euro bi morao biti na raspolaganju izborniku, makar i, u lošijoj varijanti, uz pomoć steznika.

image

Promašaj Budimira

SCREENSHOT Arena Sport

Taj nesretan događaj datira iz samoga završetka utakmica kad je golman Valencije Giorgi Mamardašvili skočio i koljenom ga udario. Pritom je uhvatio loptu i nije bilo prekršaja. Budimir je pao, jecao od bola, ali se pridigao, da bi dvoboj bio završen. Malo prije toga doživio je šok kod izvođenja kaznenog udarca. U 97. minuti pucao je s bijele točke, no budući da se predomišljao u zadnjem trenu kako udariti loptu, na kraju se spetljao i samo ju je gurnuo do čuvara mreže. Neki će kazati najgore izvedeni kazneni udarac ikad, no koliko god nespretno ispalo viđali smo i takve i slične situacije. To u konačnici nije ni presudno, osim što je ostao bez 17. pogotka i ponovnog poravnanja na čelu liste strijelaca La Lige s Ukrajincem Dovbikom iz Girone. Svih pet ranijih kaznenih udaraca za Osasunu u La Ligi je zabio, kao i prije toga dva za Mallorcu. Prvi mu je to promašaj u najvišem rangu španjolskog nogometa... Sada je samo bitno koliko je ozljeda ozbiljno i kad će opet zaigrati.

Osasuna je odigrala skromnu utakmicu u kojoj je na kraju poražena 1:0. Budimir je na svoj način bespoštedno borio, on ne kalkulira i uvijek daje sve, podmetnut će glavu gdje mnogi neće, zato je nedavno imao lom sinusne kosti te je morao nositi masku, a sada mu se dogodilo s rebrima. Imao je jednu šansu, ali ne idealnu jer uspio je loptu zahvatiti natkoljenicom na drugoj vratnici te je otišla kraj gola, da bi požrtvovno uletio ispred braniča i izborio jedanaesterac. Međutim, u tom času kreću za njega minute iz noćne more.

Trofej Pichichi jako je daleko jer neko će vrijeme svakako morati pauzirati, a jedino što je bitno kad će biti fit i hoće li spreman doći na pripreme Vatrenih za Euro. Odmah u utorak ujutro zvali su ga i izbornik Zlatko Dalić i liječnici nacionalne vrste. Po onome što znamo odašiljao je optimizam da stanka neće dugo trajati, da će se vratiti i igrati još u ovoj sezoni La Lige. Do kraja je sedam kola.

Budimir je igrao najbolju sezonu u karijeri i velike je šteta što mu se to sad dogodilo. Opet, to je dio sporta, a pogotovo su izloženi tako srčani igrači koji ne štete ni sebe niti protivnika. Najgore je što je nakon loše izvedenog jedanaesterca mislio da se ništa strašnije ne može zbiti, što se ispričavao suigračima i treneru, a onda je dobio još lošije vijesti.

Linker
16. travanj 2024 22:45