Billy Gilmour
 FACUNDO ARRIZABALAGA Afp
JUNAK NACIJE

Živio je svoj san, pa doživio šok uoči Hrvatske: ‘Ovo je užasan udarac! On će nam strahovito nedostajati‘

​Billy Gilmour izgubljen za Vatrene, ostali se spasili jer su s njime igrali ‘samo‘ stolni tenis
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 21. lipanj 2021. 23:55

U petak, nešto prije ponoći, nakon maestralne igre protiv Engleske na WembleyJu, postao je novi junak nacije. Uživao je u hvalospjevima nekih 50-ak sati, a onda je eksplodirala bomba - nadareni škotski veznjak Billy Gilmour (20) na testiranju je bio pozitivan na COVID-19! Neće ga biti na utakmici s Hrvatskom, odmah mu je propisan odlazak u desetodnevnu osamu i škotski navijači proklinju nogometne “bogove” koji ih nisu ostavili na miru uoči jedne od najvažnijih utakmica posljednjih desetljeća.

Vrhunac karijere

Jer, iako je u petak tek treći put nastupio za Škotsku (prvi put od početka!), Gilmour je svojom izvedbom oduševio baš svakoga Škota kojemu nogometna lopta nešto znači. I svi su se, od bivših igrača, pa do suigrača, stručnjaka i navijača, kleli u Gilmoura i njegovu nadarenost, promovirali su ga u ključnog igrača svoje momčadi, najjačeg aduta izbornika Stevea Clarkea u dolazećem okršaju s Hrvatskom. Optimizam škotske nacije bio je na vrhuncu, a onda je “puknuo balon”. COVID balon...

image
FACUNDO ARRIZABALAGA Afp


A kako li je tek mlađahnom veznjaku, koji je tijekom vikenda živio svoj san, tko zna što mu se sad vrti u glavi. Teško je podnijeti taj “roller coaster” emocija u kojem se Gilmour sad nalazi, teško je prihvatiti spoznaju da je od jučerašnjeg junaka i uzdanice nacije, odjednom postao pacijent s pozitivnom dijagnozom na COVID. Umjesto da opet igra veliku utakmicu, ovaj put na svom Hampden Parku, i doživi vrhunac karijere, Gilmour će u utorak navečer sjediti ispred maloga ekrana na sjeveroistoku Engleske, u hotelu u trening-kampu svoje reprezentacije Rockliffe Park (inače, to je trening kamp Middlesbrougha) i sa suzama u očima drhtati za svoju Škotsku. Sam samcat u četiri zida...

image
FACUNDO ARRIZABALAGA Afp


Škotski nogometni savez odmah je izvijestio da Gilmour nije bio ni s jednim suigračem u bliskom kontaktu, međutim, na nekim su britanskim portalima objavljene fotografije Gilmoura, Robertsona i McGinna u trenucima kad igraju stolni tenis!

Objašnjenje UEFA-e

I neki su odmah, ekskluzivno dakako, požurili “poslati” Robertsona i McGinna u osamu (kako bi se samo takvom raspletu razveselio naš izbornik Zlatko “Felix” Dalić!), no uskoro je stiglo objašnjenje UEFA-e u kojem se kaže da “igranje stolnog tenisa ne predstavlja bliski kontakt sa zaraženom osobom jer je udaljenost između igrača dva metra”.


Tijekom prijepodneva u ponedjeljak testirani su svi škotski igrači, ni jedan više nije bio pozitivan, popodne su trenirali i potom poletjeli u Glasgow. Ali, dvoboj s našom selekcijom čekaju u drukčijem, kudikamo negativnijem psihološkom ozračju. Svi su pod dojmom Gilmourova naprasnog izostanka i Škotsku je definitivno snažno potresla ta vijest. Težak je to udarac COVID-čekićem i golemi pad škotskih nada u pozitivan rasplet utakmice s Hrvatskom u utorak.


Možda sad sve ovo zvuči previše dramatično, ali koliko su Škoti lako poletjeli među euforične oblake nakon remija s Engleskom na Wembleyju, toliko se sad iz njihovih razmišljanja iščitava očaj i ljutnja na “prokletu sudbinu”. Uostalom, bivši škotski reprezentativac, Graeme Souness, kaže:


- Doživjeli smo užasan udarac. Billy će nam strahovito nedostajati. Znam da mnogima zvuči glupo “plakati” za 20-godišnjakom koji je odigrao samo jednu utakmicu od početka za našu nacionalnu momčad, ali budite uvjereni da će nam silno nedostajati. Na Wembleyju je bio najbolji igrač na terenu, bio je pravi “šef” sredine terena. I baš kad smo uživali u našoj igri, kad smo ponosno mogli reći da igramo i izgledamo dobro, doživjeli smo šok. Jer, Gilmour je bio zvijezda te naše sjajne predstave na Wembleyu, sve se oko njega vrtjelo, bio je nezaustavljiv i udahnuo je cijeloj našoj momčadi samopouzdanje, pokazao je da su Englezi još kako ranjivi. I onda šok... Znam da je ovo užasan trenutak za Billyja, ali kakav je tek udarac za našu naciju – rekao je Souness za SkySports.

Dosta špekulacija

Škotski mediji nagađaju tko bi mogao zamijeniti Gilmoura i kakav će sastav izbornik Clarke sučeliti Hrvatskoj. U nekim se špekulacijama napominje da bi Clarke mogao vratiti Scotta McTominaya u vezni red i na poziciju desnog stopera staviti Jacka Hendryja, ili Liama Coopera, bude li Škotska opet igrala s trojicom igrača u posljednjem obrambenom redu, kao u petak na Wembleyu.


U slučaju da Clarke neće previše mijenjati, Škoti kalkuliraju da bi u veznom redu umjesto Gilmoura trebao nastupiti Stuart Armstrong. Nije kreativac poput Gilmoura, ali je trkački moćniji. Spominje se i možebitnost da Gilmoura zamijene John Fleck ili David Turnbull, ali veći se dio tamošnjih stručnjaka slaže da je Armstrong zapravo najbolje rješenje.

Da su ostali u Škotskoj, utakmice ne bi niti bilo!

Hrvatska nogometna reprezentacija je zbog strogih COVID-protokola odustala od kampa u Škotskoj, a isto to učinili su i Škoti, čiji su nogometaši smješteni u hotelu u engleskom gradu Darlingtonu.

Da je Škotska boravila na svom tlu i da je neki njen nogometaš na testiranju bio pozitivan, tada bi, prema škotskim korona-pravilima, cijela momčad morala u desetodnevnu karantenu. (gčm)

Zabrinutost Engleza

The Sun je izvijestio kako je svih 26 igrača engleske reprezentacije testirano u nedjelju i svi su imali negativan rezultat. Gilmour navodno nema simptome, no nakon utakmice s Engleskom zagrlio je klupske kolege Masona Mounta i Bena Chilwella. Grljenje na terenu ne predstavlja bliski kontakt, već je za to potrebno s nekim biti u blizini 15 minuta.

Ipak, u taboru engleske reprezentacije su jako zabrinuti zbog pozitivnog nalaza škotskog veznjaka te su pristupili hitnim konzultacijama o daljnjim postupcima. (gčm)

Linker
26. travanj 2024 19:16