Igrači Atalante

 ISABELLA BONOTTO Afp
LOV NA TROFEJ

Klub sjajnog Vatrenog u uzlaznoj putanji, ohrabrujuće vijesti i za Dalića: ‘Jedno nam je zapisano u DNK‘

‘Kad pomisliš da su igrači dosegli maksimum, oni odigraju još bolje‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 27. travanj 2024. 06:56

Atalanta ove sezone igra odličan nogomet i ostvaruje zapažene rezultate. U talijanskom prvenstvu konkurira za plasman u Ligu prvaka, u Europskoj ligi stigla je do polufinala, dok je u Kupu Italije s ukupnih 4:2 protiv Fiorentine izborila finale u kojem će joj suparnik 15. svibnja u Rimu biti Juventus.

Sljedećeg tjedna Atalantu čeka prva utakmica polufinala Europske lige protiv Marseillea, no ni u domaćem prvenstvu neće biti opuštanja s obzirom na velik ulog koji je u igri.

- Ovo je fantastičan trenutak za nas, uživat ćemo u tome i nadamo se da će iz toga na kraju nešto ispasti. Nemamo namjeru stati. Mislim da je to upisano u DNK ove momčadi, i nećemo birati natjecanja. Na kraju krajeva, tko kaže da ćete proći dobro ako izaberete jedno od njih? Ovi divni igrači mogu pružati sjajne partije svaka tri dana. Kad god pomisliš da su dosegnuli maksimum, oni su još bolji - rekao je Tullio Gritti, pomoćnik trenera Gian Piera Gasperinija, koji je protiv Fiorentine odrađivao drugu utakmicu suspenzije u Kupu Italije.

image

Navijači Atalante

ISABELLA BONOTTO Afp

Gasperini stalno govori kako mu trofeji i nisu potrebni jer je svih ovih godina, a na klupi je od ljeta 2016., pisao povijest s Atalantom.

- Pogledamo li utakmice protiv Liverpoola, kad nas je cijela Europa prepoznala, to je vrijedno nečega. Naravno da bi i trofej bio sjajna stvar, ali ovo što Atalanta radi posljednjih osam godina je izvanredno. Svi treneri i svi igrači koji su prošli kroz ovu momčad ostavili su svoj trag - podvukao je Gritti.

Što se tiče finala Kupa, Atalanta će biti bez svog prvog napadača Gianluce Scamacce, koji izostaje zbog žutih kartona. Ovaj 25-godišnji centarfor stigao je prošlog ljeta iz West Hama za 25 milijuna eura, te se pokazao jako isplativom investicijom, u 36 ovosezonskih nastupa isporučio je 15 pogodaka i četiri asistencije, a čini se da je osigurao i put na Europsko prvenstvo a Azzurrima. Scamacca je odlično zamijenio Rasmusa Höjlunda, kojeg je Atalanta za velik novac (74 milijuna eura) prodala u Manchester United. Drugi strijelac momčadi je nizozemski ofenzivni veznjak Teun Koopmeiners s 14 pogodaka, 11 je dodao belgijski talent pristigao iz Milana Charles De Ketelaere, dok ih je 10 postigao Ademola Lookman.

Sve su to igrači koji bit tek trebali igrati najbolji nogomet u sezonama koje su pred njima; Scamacci je 26 godina, Koopmeinersu 26, De Ketelaereu 23, a Lookmanu 26. Dodajmo i da se Atalanta ulaskom u finale Kupa plasirala na završni turnir Superkupa Italije za sezonu 2024./25. u kojem će sudjelovati i Inter, Juventus, te najvjerojatnije Milan.

image

Mario Pašalić

DARREN STAPLES Afp

Posljednji pogodak za konačnih 4:1 protiv Viola postigao je Mario Pašalić u 8. minuti sudačke nadoknade. U igru je ušao u 70. minuti te je odlično iskoristio svoju priliku, a nedavno je poentirao i u velikoj pobjedi protiv Liverpoola na Anfieldu. Hrvatski reprezentativac u redovima kluba iz Bergama ove sezone postigao je šest pogodaka i upisao šest asistencija u 40 utakmica u svim natjecanjima. Glavninu tih brojki ostvario je u talijanskom prvenstvu, u kojem je zabio četiri gola i pet puta asistirao u 28 nastupa (1.543 minute). Ukupno je Pašalić od 2018. godine za Atalantu odigrao 241 utakmicu uz 51 postignuti pogodak i 33 asistencije,

Njegova dobra forma u završnici sezone svakako je ohrabrenje i za hrvatskog izbornika Zlatka Dalića uoči ovogodišnjeg Europskog prvenstva u Njemačkoj. Iako nema standardnu poziciju u početnoj postavi Vatrenih, Pašalić je iskoristiv na više pozicija, te je važan ‘kotačić‘ nacionalne momčadi za koju je od rujna 2014. odigrao 62 utakmice, postigao 10 pogodaka i četiri puta asistirao.

Linker
27. travanj 2024 06:56