TOM DUBRAVEC Cropix
KOMENTAR LEGENDE

‘Kada Brazilci nisu uspjeli svladati Livakovića, probao je i Gvardiol, ali i on je ostao kratkih rukava‘

Dobili smo Brazil kroz kombinatoriku. Mnogi su mislili da je takvo što nemoguće. Ali, eto...
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 10. prosinac 2022. 14:40

Komentar Velimira Zajeca

Možemo krenuti s onom klasičnom: sreća prati hrabre! Odigrali smo iznimno hrabro, kuražno. Istina, imali smo i sreće, jer su Brazilci propustili realizirati nekoliko izglednih prilika. Ali sreća je neizostavni dio svakog uspjeha, pa tako i našeg plasmana u polufinale Svjetskog prvenstva. Na kraju nitko ne može reći da Hrvatska ovo nije zaslužila. Nitko na ovom turniru nije tako limitirao moćnu brazilsku momčad kao hrvatski nogometaši u prvih 45 minuta. Evidentno da je Dalićeva taktička ideja bila Brazilcima zatvoriti bokove i zgusnuti promet na sredini terena, te što duže loptu držati u posjedu. Uspjeli smo u potpunosti. Imali smo čak i bolji posjed u prvom poluvremenu.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Bilo je dosta disponiranih igrača u našoj momčadi, ali u ključnim ulogama opet je bio tercet na sredini terena - Modrić, Brozović i Kovačić, te Perišić s ogromnim doprinosom u defenzivnom dijelu. Također je i "mali" Juranović odigrao impresivno. Brazilci nemaju takvog beka niti na desnoj niti lijevoj poziciji. Pašalić mu je odlično otvarao prostor ulaskom u sredinu. Naposljetku je Juranović iz igre "izbacio" Viniciusa, igrača Reala i ponajboljeg brazilskog napadača.

Ipak, ponovno je naš najbolji pojedinac bio vratar Livaković. Bilo je dosta nesigurnosti na startu drugog poluvremena u našoj obrani. Kada Brazilci nisu uspjeli svladati Livakovića, probao je i Gvardiol. Ali i njemu je Livaković obranio. U ovakvim utakmicama pozitivne reakcije vratara značajno podižu moral i samopouzdanje cijeloj momčadi. Jedino gol Livaković nije mogao braniti. Nitko ga nije mogao obraniti. Bilo je to majstorstvo Neymara, njegova individualna kvaliteta.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Hrvatski su igrači napravili ono što Brazilci najmanje vole: "oteli" su im loptu. A brazilske zvijezde kada nemaju duže vrijeme loptu u posjedu – postaju nervozne. Možda je to nekomu sa strane bilo i dosadno, ali i to je dio taktike. Hrvatska je momčad nametnula protivniku ritam igre, u kojemu se ona bolje snalazi. Na trenutke igrali smo "ševu" s Brazilcima. Čudo. To se doista ne viđa svaki dan. Dobili smo Brazil kroz kombinatoriku. Mnogi su mislili da je takvo što nemoguće. Ali, eto... Očito postoje dva Brazila. Jedan u Južnoj Americi, a drugi u Europi.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Mislim da smo i s taktičkog aspekta napravili odličan posao. Dalić i njegov stožer sve su poteze vukli hrabro i pravovremeno. Nismo se predali kod brazilskog vodstva već smo krenuli u napad i isplatilo se. Tijekom igre često sam bio ljut na Petkovića, ali nakon onog gola – sve mu je oprošteno.

Prije utakmice rekao sam prijateljima u šali: treba se samo dočepati penala, kasnije bude sve lakše. Na kraju se to pokazalo točnim. Fascinantna je bila koncentracija svih naših izvođača poslije toliko iscrpljujućeg dvoboja. Svaka čast, dečki. A sada idemo svi slaviti...


POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

"Dalić i Modrić su napravili ključnu stvar! Hrvatska sada razmišlja na potpuno drugačiji način". To je jedan od zaključaka kojeg je donio Nikola Jurčević u našem novom Mundocastu u kojem smo analizirali sve viđeno na utakmici između Hrvatske i Brazila.

Linker
05. svibanj 2024 00:36