MATIJA DJANJESIC Cropix
‘PROBLEM BROJ 1‘

Miljenik maksimirskih tribina poručuje - želim ostati! Ali, znakovit Bišćanov potez sugerira drugačije

Dinamo nema definirano rješenje ako se dogodi odlazak stožerne karike modrog sastava
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 30. svibanj 2023. 21:17

U 82. minuti maksimirske utakmice između Dinama i Gorice, trener domaće momčadi Igor Bišćan odlučio je - promijeniti vratara! Zamjena vratara, pa makar i kod vodstva 4:1 definitivno nije uobičajena trenerska praksa. Dominika Livakovića nadomjestio je Danijel Zagorac. Dok je Livaković napuštao teren, s tribina su odzvanjali navijački vapaji - "Livi, ostani"!

Reprezentativni vratar Dinama nakon završetka utakmice kazao je novinarima:

- Svašta se u medijima spominje, ali još ništa ni s kim nisam dogovorio. Vratar sam Dinama i trenutačno se koncentriram na reprezentaciju Hrvatske i nastup na završnom turniru Lige nacija.

Korektna izjava ljubimca maksimirskih tribina. Međutim, sugestivna je bila Bišćanova odluka da se "Livi" u nedjelju navečer pozdravi s Dinamovim navijačima. Objektivno, mali su izgledi da Dominik Livaković i naredne sezone predvodi momčad "modrih" (nakon odlaska Ademija postao je i kapetan Dinama).

Nevistić - dva nastupa u sezoni

Maksimirski klub i reprezentativnog čuvara mreže trenutačno veže ugovorna obveza, koja vrijedi do 15. lipnja 2024. Dakle, Livaković ulazi u posljednju godinu ugovora, i predstojeći je prijelazni rok idealna prigoda za transfer. Poglavito za Dinamo, ako najboljeg hrvatskog vratara uspije prodati za željenih deset milijuna eura.

Dakako, odlazak prvog vratara uvijek je delikatna tema za trenera i stručni stožer. Koje opcije Igor Bišćan trenutačno uopće ima na dispoziciji? Dinamo, osim Livakovića, ima "na lageru" još samo dvojicu vratara u seniorskoj konkurenciji: 24-godišnjeg Ivana Nevistića i 36-godišnjeg Danijela Zagorca.

image

Danijel Zagorac

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Spomenuti Zagorac, u Maksimiru je od 2016. Doveden je iz Splita, bez odštete, kao "kvalitetna alternativa" prvom vrataru. "Zagi" je jedan od najvedrijih likova u Dinamovoj svlačionici i svjesno je prihvatio status "vječite pričuve". U proteklih je sedam godina skupio sveukupno 64 nastupa za "modre" (uključujući i utakmice za Kup). S Dinamom ima "doživotni ugovor", koji traje do ljeta 2026. Iz svega navedenog razvidno je kako Zagorac (iako ima na dresu broj 1) zasigurno nije prva opcija Igora Bišćana.

U siječnju 2021. Dinamo je od Rijeke kupio Ivana Nevistića za tri milijuna eura. Već tada je talentirani Đakovčanin slovio kao legitimni nasljednik Dominika Livakovića. Međutim, "Livi" je nakon svakog prijelaznog roka osta(ja)o u Maksimiru, kao zalog "višim ciljevima" (čitaj Liga prvaka). Prošlu sezonu Nevistić je proveo na posudbi u Lokomotivi, ali je u aktualnoj branio svega na dvije utakmice: susret Hrvatskog kupa u Borincima, te prvenstveni ogled sa Šibenikom. Na temelju dostupnih informacija, vrlo je teško procijeniti - u kakvoj je Nevistić formi. Nagađanja nas zacijelo ne bi dovela do afirmativnog zaključka...

image

Ivan Nevistić

MATIJA DJANJESIC Cropix

Čavlina bio kod Bišćana

Otkako je preuzeo maksimirsku katedru, Igor Bišćan nekoliko je puta istaknuo "jesen u Europi" kao fundamentalni Dinamov cilj u sljedećoj sezoni. U kontekstu Livakovićeva izglednog odlaska, nameće se legitimno pitanje: s kojim će vratarom "modri" ostvariti željeni cilj? Praktički, "maksimirski problem broj 1" može se razriješiti na dva načina: povjerenjem (uz evidentni rizik) spram Nevistića ili dovođenjem novog vratara? Od potencijalnih vratarskih transfera, u kontekstu maksimirskog kluba, ne vrti se puno imena. Povremeno se spomene vratar Lokomotive i reprezentativac U21 vrste, 20-godišnji Nikola Čavlina.

Njega bi Dinamo mogao dobiti "za razumnu odštetu", kako tvrdi direktor "lokosa" Božidar Šikić. U konkretnom slučaju, razumno bi značilo - "oko pola milijuna eura". Zanimljiva je i činjenica da je Nikola Čavlina vratarom Lokomotive postao 28. srpnja prošle godine, a na Kajzericu je došao iz Dinama - bez odštete!?

Igor Bišćan o Čavlini ima vrlo pohvalno mišljenje (surađivali su donedavno na pripremama mlade hrvatske reprezentacije), ali otvoreno je pitanje - bi li trener Dinama s 20-godišnjim vratarom krenuo u kvalifikacije za Ligu prvaka?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 22:16