Oscar Pistorius

 GIANLUIGI GUERCIA Afp
ŠTO ĆE ONI REĆI?

Slavni olimpijac osuđen na 13 godina ide na slobodu? Čeka ga sudbonosan susret s roditeljima žrtve

Aplicirao je za puštanje uz uvjet, ali prvo se mora suočiti s ljudima koji će odlučiti što dalje
Piše: Vladimir Zrinjski/Jutarnji listObjavljeno: 09. studeni 2021. 23:06

Hoće li Oscar Pistorius, nekoć najslavniji svjetski paraolimpijac koji je 2016. godine pravomoćno osuđen za ubojstvo svoje djevojke Reeve Steenkamp, uskoro biti pušten na slobodu? Ključnu bi ulogu u toj odluci mogli imati Reevini roditelji, koji su zatražili susret s Pistoriusom oči u oči.

Prošlo je gotovo devet godina od Valentinova 2013., dana nakon kojeg svijet više nije gledao Pistoriusa istim očima. Dotad je Južnoafrikanac bio šampion koji je nadvladao hendikep i pomaknuo granice, jedan od rijetkih svjetskih sportaša koji su nastupili i na Paraolimpijskim i na Olimpijskim igrama, i to nakon što je pravnim putem pobijedio Svjetsku atletsku federaciju. Slika o hrabrom "Blade Runneru" uništena je nakon ubojstva u njegovoj kući u Pretoriji gdje je 29-godišnju manekenku Reevu upucao s četiri metka kroz vrata kupaonice.

Pistorius se branio tvrdnjom da je djevojku usred noći zamijenio za provalnika, a budući da u tom trenutku nije imao proteze na nogama, osjećao se ranjivo i htio je zaštititi Reevu i sebe. Sud je u rujnu 2014. djelomično uvažio njegovu obranu i proglasio ga krivim za ubojstvo iz nehaja, što je rezultiralo zatvorskom kaznom od pet godina. U jesen 2015. prebačen je u kućni pritvor, ali nakon poduljeg žalbenog postupka presuda je preinačena u ubojstvo, a kazna mu je prvo 2016., pa zatim u studenome 2017. povećana na konačnih 13 godina i pet mjeseci.

Budući da je odradio polovicu kazne, Pistorius je iskoristio svoje pravo i aplicirao za puštanje na uvjetnu slobodu. Ipak, prije toga će se morati susresti s Reevinim roditeljima, koji su zatražili razgovor u zatvoru u Pretoriji.

image

Oscar Pistorius

ALON SKUY Afp

Dužnost prema kćeri

- Barry i June osjećaju da se Reevin glas mora čuti. Sada su oni njezin glas, i to je njihova dužnost prema kćeri - poručila je odvjetnica Tania Koen za Associated Press.

Nakon što se susretnu s Pistoriusom, imat će pravo dati svoj prijedlog Odboru za odlučivanje o uvjetnim kaznama, koji potom može ili ne mora uvažiti njihovo mišljenje.

Čeka se i psiholog

Koen nije htjela otkriti protive li se Reevini roditelji puštanju na slobodu, ali je rekla da ih je iznenadilo to što je već sada moguća uvjetna.

- Mislili su da će se uvjeti ispuniti tek 2023. godine. Sada je jasno da su uznemireni jer cijela priča otvara puno rana i uništava flastere koje su Barry i June stavili na te rane - dodala je, otkrivši da je majka oprostila ubojici jer "zbog svoje vjere osjeća da je to ispravno", dok je ocu i dalje teško, ali "spreman je na dijalog".

U južnoafričkim se medijima mogu pročitati komentari da proces zasad nije pokazao dovoljno senzibiliteta prema obitelji ubijene djevojke. S druge strane, glasnogovornik Odjela za zatvorski sustav Singabakho Nxumalo naglasio je da "zatvorenik mora pokazati da je svjestan onoga što je napravio žrtvi i njezinoj obitelji". Prije nego što se donese konačna odluka, svoje će izvještaje o Pistoriusovoj rehabilitaciji i kajanju morati podnijeti psiholozi i socijalni radnici.

Linker
18. svibanj 2024 12:40