Oscar Pistorius 

 GIANLUIGI GUERCIA Afp
RODITELJI ŽRTVE U ŠOKU

‘Ovo je horor!‘ Nekoć veliki sportski junak, a danas osuđeni ubojica poslao ‘uznemirujuće‘ pismo

‘Nikad nismo doznali pravu istinu. Ne vjerujem njegovoj verziji jer je tri puta mijenjao priču‘
Piše: SNObjavljeno: 16. studeni 2021. 19:26

Nekad je bio najslavniji svjetski paraolimpijac, sportski junak čiji su dugogodišnju borbu za pravo nastupa među sportašima bez tjelesnog hendikepa mnogi podržavali, vidjevši u njemu simbol borbe protiv krutih pravila i dokaz da su u životu sve prepreke savladive, čak i uz amputirane obje potkoljenice. Danas je osuđeni ubojica koji se svim silama bori da bude pušten na uvjetnu slobodu.

Oscar Pistorius, šesterostruki paraolimpijski pobjednik, ali i jedini čovjek u povijesti koji ima medalju (štafetnu) sa Svjetskog atletskog prvenstva za tjelesno zdrave sportaše, ubio je na Valentinovo 2013. svoju djevojku Reevu Steenkamp s četiri metka kroz vrata kupaonice. Na sudu se pravdao da ju je usred noći zamijenio za provalnika i njegova je obrana djelomično prihvaćena, pa je proglašen krivim za ubojstvo iz nehaja za što je dobio pet godina zatvora. Međutim, nakon žalbenog je postupka presuda preinačena u ubojstvo, a u konačnici mu je u studenome 2017. kazna povećana na 13 godina i pet mjeseci zatvora.

image

Oscar Pistorius

GIANLUIGI GUERCIA Afp

Nakon što je odležao šest godina u zatvoru niske sigurnosti u Pretoriji, Pistorius bi mogao biti pušten na uvjetnu slobodu, a kao dio procesa napisao je pismo Reevinim roditeljima, Barryju i June Steenkamp. Oboje su ovih dana gostovali u televizijskoj emisiji Good Morning Britain u kojoj su priznali da je vijest kako Oscar može tražiti izlazak iz zatvora za njih bila poput horora. Ustvrdili su kako ubojica njihove kćeri i nikad nije pokazao kajanje, te da je pismo koje im je uputio bilo emocionalno uznemirujuće.

- Nikad nismo doznali pravu istinu. Ne vjerujem njegovoj verziji jer je tri puta pod zakletvom mijenjao priču. Jedino što želimo je istina. Ovo je za nas horor - istaknula je June Steenkamp, dok je njezin suprug dodao:

- June i ja smo bili zapanjeni kada smo primili pismo. Samo smo nas dvoje i naša odvjetnica pročitali što je napisao i još uvijek to nismo spremni podijeliti ni s kime. Možda kasnije... Jednog dana bih želio razgovarati s njim licem u lice jer smatrao da je još uvijek puno nejasnoća u ovoj priči i nadamo se da će nam Oscar reći istinu.

image

Oscar Pistorius

ALON SKUY Afp

June Steenkamp jasno je dala do znanja kako smatra da Pistorius nije proveo dovoljno vremena u zatvoru.

- Smatram da mora odslužiti punu kaznu i platiti za ono što je učinio. I to je ono što očekujemo.

Voditeljica je na kraju pitala roditelje misle li da će ikada moći oprostiti ubojici svoje kćeri.

- Isprika ni u kojem slučaju nije dovoljna. Nije dovoljna za oduzimanje njezina života. Pred njom je bila budućnost, a nikad nije dočekala vjenčanje, nije nam podarila unuke, nije imala ništa... Oduzeo je sve i njoj i nama. Oprostila sam mu po Bogu jer vjerujem u Boga. Kršćanka sam i morala sam. Ali, to ne znači da ne mora platiti za ono što je učinio. Nije pokazao kajanje, a mi ne vjerujemo u njegovu priču. Još uvijek ne znamo što se dogodilo. Želimo istinu - zaključila je u emotivnom istupu June Steenkamp.

Linker
18. svibanj 2024 14:16