BIVŠI PARAOLIMPIJAC

Pistorious uskoro na slobodi? Roditelji ubijene spremni su na razgovor: ‘Moramo to učiniti za svoju kćer‘

Razgovor između počinitelja zločina i obitelji žrtve sastavni je dio južnoafričkog zatvorskog programa

Oscar Pistorius

 Gianluigi Guercia/AFP

Bivši južnoafrički trostruki zlatni paraolimpijac i prvi paraolimpijac s nastupom na Olimpijskim igrama, Oscar Pistorious, koji trenutno služi zatvorsku kaznu od 13 godina zbog ubojstva svoje djevojke Reevae Steenkamp, mogao bi ranije izaći iz zatvora.

Kako javlja Reuters, Pistorious je premješten iz zatvora u blizini Johannesburga u drugi na istočnoj obali Južnoafričke Republike, u blizini obitelji njegove djevojke i žrtve Reevae. Dio je to organizacije skorašnjeg dijaloga žrtve i počinitelja koji bi mogao pomoći u atletičarevom okončanju kazne.

Razgovor između počinitelja zločina i obitelji žrtve sastavni je dio južnoafričkog zatvorskog programa kako bi se pokušalo činu zločina pomirljivim razgovorom dati svojevrsni završetak.

- June i Barry Steenkamp sudjeluju u procesu jer osjećaju da to trebaju učiniti za svoju kćer - kazala je odvjetnica Steenkampovih Tania Koen, dok Pistoriousov odvjetnik nije želio komentirati situaciju.

Oscar Pistoriuos postao je megapopularan 2012. godine. Tada se sa svojim protezama od karbonskog vlakna pojavio na stazi londonskog olimpijskog stadiona čime je postao prvi paraolimpijac s nastupom na Olimpijskim igrama. U utrci na 400 metara plasirao se u polufinale i postao jednim od junaka tog izdanja najveće sportske manifestacije.

Pokušao je nastupiti i na Olimpijadi u Pekingu 2008., ali je Međunarodna atletska federacija zabranila njegovo sudjelovanje jer su nakon zdravstvenih istraživanja smatrali da zbog proteza ima prednost nad ostalim natjecateljima.

Ipak, "Blade Runner" je 2013. punio svjetske medijske stupce zbog posve drugog razloga. Tada je, naime, nakon svađe upucao svoju djevojku Reenau koja se nalazila u kupaonici.

Na sudu se branio da je mislio da se radi o provalniku, no opravdanja nisu urodila plodom - osuđen je 2016. na šest godina zatvora.

Nakon žalbe tužitelja kazna mu je produžena na 13 godina, a sada je sa svojim odvjetničkim timom pokušava skratiti. Još uvijek se ne zna datum kojeg će Pistorious sjesti za stol s roditeljima svoje bivše djevojke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 11:52