DIJAMANTNA BLANKA

Blanka Vlašić i peti put pokorila Pariz

Piše: Agencija TotalsportObjavljeno: 20. srpanj 2010. 14:54

Najbolja hrvatska atletičarka Blanka Vlašić ostvarila je i četvrtu pobjedu u skoku u vis na isto toliko mitinga Dijamantne lige. U Parizu je slavila preskočivši 2.02 metra.

Zadržala je Splićanka na taj način maksimalan učinak na ove godine pokrenutom natjecanju, najbolja je bila, podsjetimo, i u Dohi, Oslu i Rimu. Jasno, i dalje je u uvjerljivom vodstvu u Dijamantnoj utrci, s nova četiri boda sada ukupno ima 16 bodova, dvostruko više od najbliže pratiteljice Chaunte Howard-Lowe.

Upravo je Amerikanka, baš kao i na prethodnim mitinzima Dijamantne lige, bila najveća konkurentica Blanki, ali je još jednom ostala na drugom mjestu s preskočenih 2.00 metra. Zanimljivo, u Dohi, Oslu i Rimu su Vlašić i Howard-Lowe preskakale jednaku visinu, ali je hrvatska rekroderka pobjeđivala zbog manjeg broja pokušaja. U Parizu je, međutim, nadletjela Amerikanku, premda je u jednom trenutku “živjela” vrlo opasno.

Blanka je, naime, isprva preskakala 1.86, 1.90 i 1.96 m, ali je u prva dva pokušaja na 1.98 bila neuspješna. Kako je Howard-Lowe tu visinu “riješila” iz drugog zaleta, dvostruka svjetska prvakinja je bila blizu poraza, no u trećem se pokušaju vratila u igru, a onda uzvratila udarac Amerikanki. Isprva je svladala 2.00 i preuzela vodstvo budući da su vodećoj visašici svijeta ove godine trebala dva pokušaja. Konačna potvrda pobjede najbolje hrvatske sportašice došla je na 2.02, Blanki je ponovno bio dovoljan samo jedan izlazak na zaletište, dok je Howard-Lowe tri puta rušila letvicu.

Pokušala je Blanka nakon toga preskočiti 2.04 m, ali nije bila uspješna. Iako često naglašava kako joj podloga na Stade de Franceu nikako ne odgovara, ostat će zapisano da je u francuskoj prijestolnici pobijedila već peti put, a četvrti put zaredom.

Ujedno je 92. put na jednom natjecanju letjela iznad dva metra, deseti put ove godine.

IAAF Dijamantna liga (Pariz), skok u vis, atletičarke:



1. Blanka Vlašić (Hrv) 2.02

2. Chaunte Howard-Lowe (SAD) 2.00

3. Svjetlana Školina (Rus) 1.96

...

Poredak u Dijamantnoj utrci:

1. Blanka Vlašić (Hrv) 16 bodova

2. Chaunte Howard-Lowe (SAD) 8

3. Lavern Spencer (SL) 2

Linker
10. svibanj 2024 06:21