LUCA BETTINI
BICIKLIZAM

Dvije momčadi se povukle s Gira zbog koronavirusa, Rumčeva ekipa "preživjela"

Drugi tjedan utrke Giro d‘Italia nije dobro počeo za momčadi Mitchelton-Scotta i Jumbo-Visma.
Piše: Hrvoje Sliškovć/JLObjavljeno: 13. listopad 2020. 21:54

Zbog većeg broja slučajeva pozitivnih na covid-19 obje ekipe kompletno su se povukle s jedne od tri najveće utrke na svijetu.

U utorak ujutro prvi su takvu vijest objavili iz australskog Mitchelton-Scotta koji je još u subotu ostao bez jednog od glavnih ljudi Simona Yatesa. I on je bio pozitivan na koronavirus, a kad su stigli nalazi da su još četvorica članova prateće ekipe pozitivna, vođe ekipe odlučili su se kompletno povući iz Italije.

Nekoliko sati kasnije Giro d'Italia je ostao bez još jednog od favorita iz istog razloga. Zbog pozitivnog testa na koronavirus i Nizozemac Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma), koji bio 11. u ukupnom redoslijedu s minutom i 24 sekunde zaostatka za vodećim, Portugalcem Joaom Almeidom (Deceuninck-QuickStep), morao je odustati, a zatim se i cijela momčad odlučila na povlačenje.

Dan odustajanja zbog virusa koji je promijenio čitav svijet, ne samo svijet sporta, nastavio se povlačenjem sprintera momčadi Sunweb Michael Matthews.

S obzirom na to kako je počeo dan, jedina dobra vijest prije podneva bila je da nitko iz momčadi našeg Josipa Rumca, Androni-Giocattoli Sidermac, nije bio pozitivan nakon obaveznog testiranja koje je obavljeno u ponedjeljak pa je talijanska ekipa u punom sastavu nastavila ovogodišnju utrku. Osim prema rezultatima testiranja, posljednjih dana pomnije se pratila vremenska prognoza jer peloton ovaj tjedan stiže i u Alpe. Hladno je, povremeno i zasniježi, ali nema nikakvih naznaka da bi prijelaz prijeko prijevoja Stelvio, najvišeg vrha ovogodišnjeg Giro d'Italia (Cima Coppi), bio zatvoren. A tih dana karavana će doći i do dijela koji je najbliži Hrvatskoj. Vozit će se po Furlaniji, tik do granice između Italije i Slovenije.

Josip Rumac prvu trećinu utrke završio je na ukupno 88. mjestu redoslijeda, s najboljim pojedinačnim rezultatom, 22. mjestom, u 8. etapi. I dalje je na 12 bodova koje je osvojio za sprint dok je utrka još bila na Siciliji.

Linker
27. travanj 2024 01:21