Spaladium Arena

 IVANA MARINIC KRAGIC/CROPIX Cropix
PALA JE ODLUKA

HOO prihvatio kandidature Splita i Osijeka za velika natjecanja, evo koliko bi ti projekti koštali

Sve je stavljeno na papir, a ovo je računica po kojoj bi sve bilo itekako isplativo
Piše: Dean BauerObjavljeno: 20. travanj 2023. 19:28

Temeljem predstavljanja Elaborata o ekonomskoj opravdanosti projekata Europske igre Split 2027. i ljetni Europski olimpijski festival mladih (EYOF) Osijek 2025., Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora je na 50. sjednici u aktualnom sazivu prihvatilo kandidature dvaju hrvatskih gradova za spomenuta domaćinstva.

Procjenu gospodarskih učinaka izradili su predstavnici tvrtke PricewaterhouseCoopers, a obilje pozitivnih izravnih i neizravnih učinaka najbolje je dočarati brojčano. Za organizaciju najvećeg višesportskog događaja koji bi se ikad održao u Hrvatskoj - Europskih igara u Splitu (oko 7.000 sportaša i oko 2.000 pratećih osoba), trebalo bi izdvojiti oko 57 i pol milijuna eura. Uz procjenu da bi u prihodovnoj strani moglo biti i do 70 posto sponzorskog udjela, iznimno važan je neizravni (ponajviše turistički) učinak, prema kojem bi Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija ostvarili oko 155.000 dodatnih noćenja, što se procjenjuje na vrijednost od 21.7 milijuna eura. Za sportsku infrastrukturu, bez stadiona u Poljudu i Spaladium Arene koji su u zasebnom investicijskom projektu, predviđeno je izdvajanje od oko 2,8 milijuna eura.

Organizacija ljetnog EYOF-a 2025. u Osijeku (oko 2.500 sportaša i 750 ostalih sudionika) iziskivala bi ulaganje od oko 13.7 milijuna eura, s tim da bi se samo od kotizacije sudionika iz oko 50 europskih država ostvario izravni prihod od 4.9 milijuna eura. Osijek i susjedni gradovi, uključujući Vukovar, od dodatnih bi noćenja, procijenjenih na 41.300, ostvarili dobit od oko 7.4 milijuna eura. Za obnovu sportske infrastrukture predviđen je iznos od oko 1.8 milijuna eura. Osim gospodarskog, učinci domaćinstava ovih dvaju višesportskih natjecanja ostavili bi traga i na društveni, sportski i ekološki život dvaju gradova, a svako bi izvansportsko infrastrukturno ulaganje omogućilo kvalitetniji život građanima. Jednoglasno prihvaćena suglasnost članova Vijeća HOO-a o kandidaturama Splita i Osijeka bit će proslijeđena Skupštini HOO-a, a potom će se čekati još i "zeleno svjetlo" hrvatske Vlade.

Linker
10. svibanj 2024 16:10