MATTHEW LLOYD
NOVI SHOW U HRVATSKOJ

Legendarni Željko Mavrović pomaknuo konja, a onda je uslijedila makljaža, brutalan udarac i nokaut

Boksački ring, dvojica boraca i najavljivač koji viče u mikrofon ono famozno ‘let’s get ready to rumble‘
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 21. listopad 2020. 15:54

Boksački ring, dvojica nabrijanih boraca i najavljivač koji viče u mikrofon ono famozno “let’s get ready to rumble”. Ali umjesto da navuku rukavice i krenu izmjenjivati udarce, ovi neobični borci sjedaju za stol i počinju povlačiti figure na crno-bijeloj ploči. Nakon tri minute čuje se zvono, iznosi se stol iz ringa i kreće boksačka “makljaža”. I onda poslije tri minute primanja udaraca, od kojih dobar dio odsjeda na glavi, ponovno se treba koncentrirati na razmišljanje nad šahovskom pločom. Tako otprilike izgleda šah-boks, neobičan hibrid misaonog i borilačkog sporta koji bismo u skorijoj budućnosti mogli gledati i u Hrvatskoj.

Alojzije Janković je naš šahovski velemajstor, glavni tajnik Hrvatskog šahovskog saveza, mnogima poznat i kao voditelj emisije Šahovski komentar na HTV-u. Osim toga je i magistar ekonomije, a završio je i sportski menadžment, u svakom slučaju vrlo svestrani lik pun energije i ideja, pa i ne čudi da je upravo od njega potekla zamisao o dovođenju šah-boksa u Hrvatsku.
- Šah-boks je postao popularan u zapadnim zemljama krajem devedesetih, a početkom 2000-ih su se počela igrati službena natjecanja. Format je šest rundi šaha i pet rundi boksa, a meč može završiti nokautom, matom u šahu ili istekom vremena u šahu - objašnjava Janković.

Sport je osmislio Nizozemac Iepe Rubingh koji je inspiraciju pronašao u stripu Enkija Bilala.
- Radi se o dva sporta koji spadaju među one s najvećom tradicijom. Šah donosi ono misaono, a boks fizičku snagu. Nije lako naći nekoga tko je dobar u obje discipline iako ima i takvih. Recimo, svjetski šahovski prvak Max Euwe, koji je 1935. pobijedio Aljehina, bio je i boksač, čak je bio amaterski prvak Nizozemske. Uglavnom, pokretači šah-boksa su odlučili vidjeti kako mozak djeluje pod pritiskom. Pričao sam s boksačima, kad ti tutnji u glavi, jako je teško zadržati fokus - ističe Janković.

Dodaje kako je šah vrlo popularan među mnogim boksačima i tu njegova ideja zapravo postaje vrlo zanimljiva.
- Braća Kličko su aktivni šahisti, imaju čak i neku šahovsku titulu, a i Lennox Lewis je često igrao šah. Što se naših tiče, znam da Željko Mavrović jako voli šah. Moja je ideja da napravimo neki pokazni meč, ali korona je sve usporila. E sad, imamo Željka koji se jako zainteresirao za to, a vjerujem da možemo naći još kojeg boksača koji igra šah i da će biti jako zanimljivo.
Ima Janković u glavi i jednu veliku želju, ali svjestan je da će to biti jako teško realizirati.

- Bilo bi idealno da imamo Željka i jednog od braće Kličko, predstavnike ruske škole, koja je uključivala i učenje šaha u fazi sportskog i životnog razvoja. To bi bio posao, izvrsna promocija i za boks i za šah. A poznato je da je i Mirko Filipović veliki obožavatelj šaha, možda i to mogla biti opcija, Željko i Mirko. U svakom slučaju, i taj drugi čovjek mora biti spreman i dobar u boksu, jer ne želim od toga napraviti cirkus, dovesti Željku nekoga tko je totalni početnik, kao što ne želim imati ni u šahu nekoga tko ne zna micati figure.

Linker
09. svibanj 2024 00:18