Ratko Rudić i Valent Sinković

 DAMIR KRAJAC Cropix
HUMANITARNI KARAKTER ŠAHA

Sportska elita u ‘zaokretu karijere‘, okušala se i legenda Hrvatske: ‘O njemu sam čuo jednu antologijsku‘

‘Uvijek se naživciram nakon lošeg poteza‘, kaže Valent Sinković
Piše: Vito TomasObjavljeno: 07. travanj 2024. 19:37

Šah. Bezvremenska igra koja spaja stare i mlade, imućne i siromašne, žene i muškarce - igra koja ne dijeli ljude - i ove je godine okupila brojne poznate ličnosti u zagrebačkoj Konobi Mašklin i Lata.

Treće izdanje humanitarnog turnira ponovno je bilo u organizaciji hrvatskog šahovskog velemajstora i voditelja HRT-ove emisije ‘Šahovski komentar‘ Alojzija Jankovića. Održavanjem turnira projekt se uključio u donacijski program OTP banke, koji ove godine prikuplja sredstva za dječje odjele Opće bolnice Pula i KBC-a Split.

Humanitarni naglasak

- Taj humanitarni naglasak je ključan, svi smo mi naravno osjetljivi na djecu i meni je drago da smo prošle godine skupili veliki iznos i da je naš turnir dao također jedan lijepi obol cjelokupnom projektu – rekao je Janković.

Svi koji su mogli, pozivnicu na turnir objeručke su prihvatili, no pojedini sportaši zbog obaveza nisu mogli prisustvovati ovom događaju.

- Ivan Ljubić, Borna Ćorić, Marin Čilić i brojni drugi imali su veliku želju doći, ali nažalost radi obaveza nisu mogli. No, drago mi je da su tu s nama prije svega mnogi drugi sportaši koji zaista igraju odlično! Bio je s nama nakratko i Zvonimir Boban, ali zbog obaveza nije mogao sudjelovati. Tu je s nama i Ratko Rudić, koji me ugodno iznenadio svojom igrom. Čuo sam jednu antologijsku o njemu, da je na odlasku na Olimpijadu u Sydneyju 2000. godine cijeli avionski put koji traje dosta dugo proveo igrajući šah.

image

Silvio Marić, Dudo Šimenc, Jerko Leko

DAMIR KRAJAC Cropix

image

Ivica Račan i Zvonimir Boban

DAMIR KRAJAC Cropix

Proslavljeni hrvatski vaterpolist i vaterpolski trener dogurao je do osmine finala. Za cijelo događanje imao je samo riječi hvale.

- Najvažnije je od svega da natjecanje ima humanitarni karakter. Bez obzira koliko smo svi mi amateri i koliko rezultat na kraju krajeva nije važan, ipak je natjecanje i to daje jednu posebnu draž. Zaista akcija za svaku pohvalu, čestitke organizatorima što je sve na tako visokoj razini - poručio je Rudić.

Iako na prvi pogled prilično monotona i fizički ne zahtjevna igra, šah može biti itekako izazovan i iscrpljujuć za tijelo. Tako je Valent Sinković uz osmijeh prokomentirao promjenu s veslačkih čamaca na pomicanje figura.

- Totalno je to drugačije, no sportski geni u meni uvijek žele pobijediti pa kad nešto lošije odigram se naživciram, ali to je tako. U svakom slučaju super osjećaj i atmosfera, lijepo je što je u humanitarnom tonu pa je sve povezanije i ljepše – rekao je dvostruki zlatni Olimpijac.

Sa skija na ploču

‘Drastični zaokret‘ u karijeri napravio je i Natko Zrnčić-Dim zamijenivši skijaške staze s udobnim naslonjačem i šahovskom pločom.

- Pa imam već iskustva u šahu, moj djed je bio počasni predsjednik Šahovskog saveza Hrvatske, tako da me on od malena učio šah. Naravno da mi bolje ide skijanje hahah, ali volim igrati i šah iz gušta, kao neki oblik razonode – poručio je umirovljeni hrvatski skijaš, ne propustivši pohvaliti humanitarni karakter cijelog turnira.

Cjelokupnim događajem oduševljen je bio i brončani Vatreni iz Francuske Silvio Marić.

- Stvarno jedna nevjerojatna akcija, s obzirom da nisam znao da ljudi toliko vole šah. Zaista lijepa priredba, svaka čast svim organizatorima na ovom prekrasnom događanju, doista mi je drago što sam došao te se nadam da će taj humanitarni dio koji je neophodan pomoći svima kojima je potrebno.

image

Održan 3. Humanitarni sahovski turnir poznatih za pomoc djecjim bolnicama.

DAMIR KRAJAC Cropix

image

Mile Kekin i Ratko Rudić

DAMIR KRAJAC Cropix

Sjajna atmosfera zaokupila je sve sudionike, hrana i piće pali su u drugi plan, a uzbudljivi dvoboji plijenili su pozornost svih prisutnih. Još jedan Olimpijac, srebreni iz Barcelone 1992., Danko Cvjetićanin nije krio svoje zadovoljstvo što se odazvao na ovo sportsko-humanitarno okupljanje.

- Drago mi je da sam dio grupe koja je tu iz humanitarnih razloga, koji su zapravo najljepši segment ovog događanja. Šah mi je uvijek bila draga igra, pogotovo u ovako jednoj predivnoj priredbi s poznatim licima, ali ja sam navikao sa svojim bližnjima igrati jedan smireni šah, bez hendikepa od sedam minuta koji postoji ovdje – rekao je proslavljeni hrvatski košarkaš.

image

Tina Živkovic i Gordan Kožulj

DAMIR KRAJAC Cropix

Natjecanje se održalo u dva dijela, prvo je osam skupina spojilo pet igrača, dok je nokaut faza donijela neke velike i napete dvoboje. Tako smo u polufinalu vidjeli ogled saborskog zastupnika Tomislava Ćorića i pjevača Prljavog kazališta Mladena Bodaleca, koji su šahovski fantazisti u konobi proglasili ‘finalem prije finala‘. Pobjedu je odnio Ćorić, a u finalu ga je neočekivano svladao pisac Bruno Šimleša uz poruku: "Pobijedio sam te sad, ali znam da si bolji od mene."

Organizaciji turnira pridonio je i vlasnik Konobe Žarko Ivanković, u produkciji je bio Zvonimir Sunara, dok je program vodila Maja Ciglenečki.

Linker
07. travanj 2024 19:38