Srbić, Warholm i Dončić
 AFP
PREGLED DANA

Nova medalja priča je dana u Hrvatskoj, veliko nogometno finale, slijede košarkaške poslastice!

Hrvatska je stigla do osme medalje u Tokiju, trenutno imamo po tri zlata i srebra te dvije bronce!
Piše: SN, HinaObjavljeno: 03. kolovoz 2021. 16:42

Sjajni Tin Srbić uzeo srebro

Nakon natjecanja održanih u utorak broj medalja koje su osvojili hrvatskih sportaši na Olimpijskim igrama u Tokiju povećao se na osam i to zahvaljujući gimnastičaru Tinu Srbiću koji je osvojio srebro na preči.

Svjetski prvak iz Montreala 2017. i srebrni sa SP-a u Stuttgartu dvije godine kasnije, te dvostruki osvajač srebra na europskim prvenstvima (2019, 2020) tako je stigao i do svoje prve olimpijske medalje. Srbić je u kvalifikacijama sa sjajnom vježbom, sa startom 6.2 i na kraju ocjenom 14.633 u finale ušao kao trećeplasirani. Međutim, za finale je pripremao svoju najjaču vježbu sa startom 6.5 najavivši kako ide na sve ili ništa. Rizik se isplatio i sjajnim nastupom stigao je do srebra s ocjenom 14.900. Bolji od njega bio je samo Japanac Daiki Hashimoto koji je bio najbolji i u kvalifikacijama. U finalu je osvojio zlato s ocjenom 15.066, dok je broncu osvojio Rus Nikita Nagornji sa 14.533.

Životnu priču Tina Srbića pročitajte OVDJE, a njegovu reakciju nakon finala OVDJE

Huklek na korak do medalje

Hrvač Ivan Huklek poražen je u polufinalu kategorije do 87 kilograma grčko-rimskim stilom od Ukrajinca Zhana Belenjuka s 1-7. Nakon što je ostvario dvije pobjede, Huklek nije uspio iznenaditi srebrnog iz Rio de Janeira, te dvostrukog svjetskog i europskog prvaka. Huklek je protiv Ukrajinca poveo 1-0 i prednost je uspio održati do kraja prve runde. Ukrajinac je agresivno krenuo u drugu rundu, izjednačivši na 1-1 nakon čega je dobio priliku iz partera koju je iskoristio za vodstvo 7-1. Huklek je u osmini finala ostvario premijernu olimpijsku pobjedu protiv Amerikanca Johna Waltera Stefanowitza na bodove 5-3, a potom je u četvrtfinalu pobijedio Uzbekistanca Rustama Asakalova na bodove 4-1. Porazom u polufinalu, 24-godišnji član HK Sesveta imat će u srijedu još jednu priliku osvojiti prvu hrvačku medalju za Hrvatsku od osamostaljenja.

Huklekovu analizu polufinala i najavu borbe za broncu pročitajte OVDJE

Mihaljević ostao bez finala

Hrvatski rekorder u bacanju kugle Filip Mihaljević (27) nije se kvalificirao u finale Olimpijskih igara, on je u kvalifikacijama ostvario 15. rezultat s bačenih 20.67 metara, a plasman u finale u četvrtak izborilo je 12 najboljih. Mihaljević, koji je ranije ove godine u Karlovci postavio novi hrvatski rekord od 21.94 metara što je šesti najbolji rezultat u svijetu, u utorak nije imao svoj dan. Nakon prestupa u prvoj seriji, u drugoj je bacio 20.09m, a u trećoj 20.67 metara, no to je bilo za više od pola metra manje od kvalifikacijske norme koja je iznosila 21.20m. Mihaljeviću je finale izmaknulo za 23 centimetra koliko je više od njega bacio Amerikanac Payton Otterdahl, posljednji koji je izborio finale. Najbolji u kvalifikacijama očekivano je bio svjetski rekorder Amerikanac Ryan Crouser koji je u prvom pokušaju kuglu bacio na 22.05m.

Razočaranje za Saru

Kopljašica Sara Kolak ostala je bez plasmana u finale nakon što je u kvalifikacijama prestupila u sva tri pokušaja. Dva od ta tri prijestupa su bila namjerna jer je koplje išlo na vrlo male daljine za Sarin ugled.

>>> OPŠIRNIJE O NASTUPU SARE KOLAK PROČITAJTE OVDJE

Svoju su priču u Tokiju završili i naši jedriličari

Jedriličari Mihovil i Šime Fantela osvojili su osmo mjesto u klasi 49-er, dok su zlato osvojili Britanci Dylan Fletcher i Stuart Bithell. Hrvatski jedriličari su na startu plova za odličje napravili pogrešku nakon što su prerano startali, zbog čega su se morali vratiti. Bio je to zaostatak kojeg više nisu uspjeli nadoknaditi i na koncu su bili deveti zadržavši ukupno osmo mjesto. Zlatnu medalju osvojili su Britanci Dylan Fletcher i Stuart Bithell ispred zlatnih iz Rija Novozelanđanina Petera Burlinga i Blaira Tukea. Obje su posade završile s po 58 bodova, no Britancima je pripalo zlatno odličje jer u bili bolji u zadnjem plovu. Do bronce su se probili Nijemci Erik Hell i Thomas Ploessel nakon što su u plovu za odličje bili drugi, a Španjolci Diego Otin i Iago Lopez tek sedmi.

>>> OPŠIRNIJE O NASTUPU JEDRILIČARA PROČITAJTE OVDJE


Izdvajamo:

Veliko nogometno finale! Brazilci i Španjolci uz dosta muke izborili borbu za zlato >>> OPŠIRNIJE PROČITAJTE OVDJE

-----------------

Egipat izbacio Njemačku, Francuzi se poigrali sa suparnikom! Poznati polufinalni parovi u rukometu >>> OPŠIRNIJE PROČITAJTE OVDJE

-----------------

Dominacija svjetskog rekordera

Šveđanin Armand Duplantis (21) dominantno je stigao do naslova olimpijskog pobjednika u skoku s motkom u Tokiju.

Aktualni svjetski rekorder Duplantis je do zlata stigao bez ijednog rušenja, pet puta je izlazio na zaletište, na 5.55, 5.80, 5.92, 5.97 i 6.02 metara, i svaki put bio uspješan.

Nakon što je osigurao zlato, Duplantis je pokušao postaviti i novi svjetski rekord podigavši letvicu na 6.19m te je u prvom pokušaju bio nadomak tog ostvarenja, no prsima je ipak rušio. U preostala dva pokušaja nije bio blizu svjetskog rekorda.

Srebro je sa 5.97m osvojio Amerikanac Christopher Nilsen, dok je branitelj naslova iz Rio de Janeira otprije pet godina Brazilac Thiago Braz osvojio broncu sa 5.87m.

-----------------

Uzbekistanac srušio olimpijski rekord

Uzbekistanac Akbar Djuraev zlatni je u dizanju utega u kategoriji do 109 kg na Olimpijskim igrama u Tokiju nakon što je u utorak u finalu digao 430 kg što je novi olimpijski rekord.

Ovaj 21-godišnjak je u trzaju podigao 193 kg, a u izbačaju 237 kg.

Armenac Simon Martirosyan je osvojio srebro sa 423 kg, a Latvijac Arturs Plesnieks broncu sa 410 kg.

-----------------

Thompson-Herah u Tokiju ponovila Rio

Jamajčanska sprinterica Elaine Thompson-Herah (29) na Olimpijskim je igrama u Tokiju ponovila vlastiti uspjeh otprije pet godina iz Rio de Janeira osvojivši zlata na 100 i 200 metara.

Nakon što je prije tri dana obranila zlato na 100 metara, Thompson je u utorak to uspjela i na dvostruko dužoj dionici, a kao i prije tri dana ponovno je trčala drugi najbolji rezultat svih vremena.

Thompson-Herah je ciljem prošla za 21.53 sekundi, samo 19 stotinki sporije od nestavrnog 33 godine starog rekorda Florence Griffith-Joyner iz Seula.

Srebro je osvojila 18-godišnja Namibijka Christine Mboma s novim svjetskim rekordom za mlađe od 20 godina sa 21.81, dok je Amerikanka Gabrielle Thomas osvojila broncu sa 21.87.

Jamajčanka Shelly-Ann Fraser-Pryce ovaj je put ostala bez odličja, četvrta sa 21.94.

-----------------

Legendarna Poljakinja za povijest

Legendarna poljska bacačica kladiva Anita Wlodarczyk (35) postala je prva žena u povijesti koja je uspjela osvojiti tri olimpijska zlata u nekoj atletskoj disciplini, ona je do novog trijumfa u Tokiju stigla s najboljim rezultatom sezone od 78.48 metara.

Uz tri olimpijska naslova Wlodarczyk ima i četiri naslova svjetske prvakinje te je svjetska rekorderka.

Srebro je sa 77.03m osvojila Kineskinja Zheng Wang, a broncu još jedna Poljakinja Malwina Kopron.

-----------------

Nezaustavljivi La Cruz! Teška kategorija dobila fantastično finale, Kuba došla do prvog ovogodišnjeg boksačkog zlata >>>VIŠE PROČITAJTE OVDJE

-----------------

Hrvanje: Zlato za Mađara, Rusa i Amerikanku

Mađar Tamas Lorincz osvojio je zlato u hrvanju grčko-rimskim stilom u kategoriji do 77 kg, Rus Musa Evloev u kategoriji do 97 kg, a Amerikanka Tamyra Mensah-Stock u hrvanju slobodnim stilom u kategoriji do 67 kg.

Mađar Lorincz je u finalu svladao Kirgistanca Akzhola Makhmudova rezultatom 2-1, a broncu su osvojili Japanac Shohei Yabiku i Azerbajdžanac Rafig Huseynov.

U kategoriji do 97 kg Rus Musa Evloev je bio bolji od Armenca Artura Aleksanyana sa 5-1, dok su Poljak Tadeusz Michalik i Iranac Mohammadhadi Saravi uzeli brončane medalje.

Amerikanka Tamyra Mensah-Stock je do zlata u hrvanju slobodnim stilom u kategoriji do 67 kg došla pobjedom nad Nigerijkom Blessing Oborududu 4-1.

Ukrajinki Alli Cherkasovoj i Kirgistanki Meerimi Zhumanazarovoj pripala je bronca.

-----------------

Australci uništili Argentince, Luka Dončić i društvo igrat će protiv Francuza za finale OI >>> VIŠE PROČITAJTE OVDJE

-----------------

Brazilski nogometaši u dramatičnom susretu izborili finale Olimpijskih igara >>> VIŠE PROČITAJTE OVDJE

-----------------

Sena Irie ispisala povijest japanskog boksa, Finkinja Potkonen oborila 113 godina star rekord >>> VIŠE PROČITAJTE OVDJE

-----------------

>>> Sjajni norveški atletičar Karsten Warholm opet je srušio svjetski rekord u disciplini 400 metara s preponama. Samo mjesec dana nakon što je "skinuo" Kevina Younga iz Barcelone u svom Oslu, Warholm je to ponovio, i to na kakav način. Prvi u povijesti istrčao je to za manje od 46 sekundi! >>> OPŠIRNIJE PROČITAJTE OVDJE

-----------------

>>> Slovenska košarkaška reprezentacija rano jutros plasirala se u polufinale. Pobjedom 94:70 protiv Njemačke momčad izbornika Aleksandera Sekulića uključila se izravno u borbu za medalje u Tokiju, Bila je to nova sjajna partija nezaustavljivog Luke Dončića! >>> OPŠIRNIJE PROČITAJTE OVDJE

Slovencima su se u polufinalu prključili Amerikanci >>> OPŠIRNIJE PROČITAJTE OVDJE

-------------------

Gruzijski bacač suspendiran zbog dopinga

Gruzijski bacač kugle Benik Abramjan (36) privremeno je suspendiran nakon što je bio pozitivan na dopinškom testu i neće nastupiti na OI u Tokiju.

Gruzijac je bio pozitivan na nedozvoljene steroide na testu koji je obavljen 31. srpnja.

Gruzijac ima pravo tražiti i "B" test.

Abramjanu su ovo trebale biti druge OI nakon što se u Rio de Janeiru nije uspio plasirati u finale.

----------------

Kineskinje na proglašenju nosile značke s likom Mao Ce Tunga

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) zatražio je odgovor od kineske olimpijske delegacije zašto su osvajačice zlatnih medalja u biciklizmu Bao Shanju i Zhong Tianshi na ceremoniji dodjele medalja nosile značke s likom komunističkog lidera Mao Ce Tunga.

MOO je istaknuo kako će procijeniti je li došlo do kršenja pravila Olimpijske povelje koje zabranjuje političke stavove na pobjedničkom postolju.

"Kontaktirali smo Kineski olimpijski odbor i zatražili izvješće o situaciji", rekao je glasnogovornik MOO-a Mark Adams dodavši "Istražujemo cijelu stvar."

MOO je zatražio i "više detalja" o potezu američke bacačice kugle Raven Saunders koja je prilikom nedjeljne ceremonije dodjele medalja prekrižila ruke u znak "X" nakon što je osvojila srebro.

Američki mediji su objavili kako je Afroamerikanka koja otvoreno zagovara LGBTQ prava, rekla da je njezina gesta napravljena u znak solidarnosti s “potlačenim ljudima”.

Američki olimpijski odbor je objavio kako neće kazniti bacačicu kugle.

----------------

Grčka se povukla iz natjecanja u umjetničkom plivanju zbog COVIDa-19

Grčka se povukla s natjecanja u umjetničkom plivanju na Olimpijskim igrama u Tokiju nakon što su četiri njene sportašice pozitivne na COVID-19, objavio je u utorak Grčki olimpijski savez (HOC).

Jedna je plivačica bila pozitivna u ponedjeljak, a ostale tri su dobile pozitivan rezultat u utorak zbog čega su svi stavljeni u karantenu.

"Ekipa od prvog dana ulaska u olimpijsko selo nije bila u kontaktu ni sa jednim drugim članom iz grčke olimpijske reprezentacije iz očitih razloga", navodi se u priopćenju HOC-a.

Svi su sportaši po dolasku u Japan pod strogim mjerama s obzirom da se zemlja bori sa sve većim brojem zaraženih i OI se održavaju bez gledatelja.

Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju prijavili su u utorak 18 novih slučajeva COVID-19 povezanih s Igrama, čime je ukupan broj od 1. srpnja porastao na 294.

----------------

Grael i Kunze obranile zlato u 49-eru, a Scott u Finu

Britanci Dylan Fletcher i Stuart Bithell, te Brazilke Martine Grael i Kahena Kunze u klasi 49-er, Britanac Giles Scott u Finu, te Talijani Ruggero Tita i Caterina Bantiu klasi Nacra 17 osvojili su zlatna olimpijska odličja.

Fletcher i Bithell su klasi 49-er iznenađujuće slavili ispred zlatnih iz Rija Novozelanđanina Petera Burlinga i Blaira Tukea.

Obje su posade završile sa po 58 bodova, no Britancima je pripalo zlatno odličje jer u bili bolji u zadnjem plovu.

Do bronce su se probili Nijemci Erik Hell i Thomas Ploessel nakon što su u plovu za odličje bili drugi, a Španjolci Diego Otin i Iago Lopez tek sedmi.

Hrvatski jedriličari Mihovil i Šime Fantela osvojili su osmo mjesto nakon što su u plovu za odličja bili deveti. Hrvatski jedriličari su na startu plova za odličje napravili pogrešku nakon što su prerano startali, zbog čega su se morali vratiti. Bio je to zaostatak kojeg više nisu uspjeli nadoknaditi i na koncu su bili deveti zadržavši ukupno osmo mjesto.

U ženskom 49-eru slavile su Brazilke Martine Grael i Kahena Kunze obranivši zlato iz Rio de Janeira. Brazilke su plovu za odličje bile treće što im je bilo dovoljno za ukupnu pobjedu. Druge su bile Njemice Tina Lutz i Suzann Beucke, dok su Nizozemke Annemiek Bekkering i Annette Duetz osvojile broncu.

Za Grael je ovo drugo olimpijsko zlato, a zanimljivo njezin otac i trener Torben Grael je brazilski sportaš s najviše medalja na Olimpijskim igrama (dva zlata, srebro i dvije bronce). Njegov brat Lars ima dvije olimpijske bronce, pa obitelj Grael ima čak devet olimpijskih medalja.

Zlato u klasi Finn osvojio je Britanac Giles Scott obranivši naslov iz Rio de Janeira. Drugi je bio Mađar Zsombor Berecz, a treći Španjolac Joan Cardona Mendez.

Scott je u zadnjem plovu bio četvrti što je bilo dovoljno za slavlje premda je "srebrni" Mađar Zsombor Berecz bio najbolji.

U klasi Nacra 17 zlato odlazi u Italiju, slavili su Caterina Banti i Ruggero Tita ispred Britanaca Johna Gimsona i Anne Burnet, dok su broncu osvojili Nijemci Alica Stuhlemmer i Paul Kohlhoff.

-----------------

Skokovi u vodu: Još jedno zlato za Kineze

Kinez Xie Siyi osvojio je u utorak svoje drugo zlato u skokovima u vodu s odskočne daske s tri metra na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Njegov partner u sinkroniziranim skokovima Wang Zongyuan osvojio je srebro, dok je bronca pripala Britancu Jacku Laugheru.

Četverostruki svjetski prvak Xie Siyi je dobio ukupno 558.75 bodova, dok je Wang Zongyuan sakupio 534.90, a Laugher 518.

-----------------

Treće uzastopno zlato za Lisu Carrington

Četiri kompleta odličja podijeljena su u kajaku i kanuu na mirnim vodama na Olimpijskim igrama u Tokiju, a dan je obilježila Novozelanđanka Lisa Carrington osvojivši treće uzastopno zlato u kajaku jednosjedu na 200 metara.

Carrington je u finalu utrke na 200m pobijedila s rezultatom 38:120 što je novi olimpijski rekord. Carrington je u ovoj disciplini slavila i u Londonu, te Rio de Janeiru postavši prva novozelandska sportašica s tri zlatne medalje na uzastopnim igrama, a prije nje to je uspjelo jedino veslaču Hamishu Bondu.

Druga je bila Španjolka Teresa Portela (+0.76), a broncu je osvojila Dankinja Emma Jorgensen (+0.78).

Samo sat vremena kasnije Carrington je osvojila zlato i u kajaku dvosjedu na 500 metara zajedno s Caitling Regal.

"Ovo je bilo nevjerojatno putovanje. Ostvarila sam nešto za što sam mislila da je nemoguće, a medalja s Caitlin je lijepa trešnja na vrhu," kazala je 32-godišnja Novozelanđanka, Srebro su osvojile Poljakinje, dok bronca odlazi u Mađarsku.

U muškom dijelu programa bile su dvije finalne discipline - kanu dvoklek na 1000m, te kajak jednosjed na 1000m.

U kajaku jednosjedu slavio je Mađar Balint Kopasz ispred sunarodnjaka Adama Varge, dok je treći bio Portugalac Fernando Pimenta.

Kubanci Serguey Torres i Fernando Jorge osvojili su zlato u kanuu na 1000 metara. Kinezi Liu Hao i Zheng Pengfei bili su drugi, dok je bronca pripala Nijemcima Timu Heckeru i Sebastianu Brendelu.

-----------------

Vratila se stolnoteniska reprezentacija

Nizu onih koji su završili svoj nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju i već 48 sati kasnije vratili se u domovinu, pridružila se i olimpijska stolnoteniska reprezentacija.

U Hrvatsku su se vratili Andrej Gaćina, Tomislav Pucar, Frane Tomislav Kojić i Filip Zeljko, uz trenera Nevena Karkovića.

Hrvatska je u Tokiju imala dva predstavnika u pojedinačnoj, a nastupila je i u momčadskoj konkurenciji.

Najiskusniji među njima, Andrej Gaćina, kojem su to bile četvrte Olimpijske igre, prošao je jedno kolo. U drugom je morao priznati premoć Francuzu Emmanuelu Lebessonu sa 4-0 (11-5, 11-6, 11-6, 13-11).

Tomislav Pucar je pak, bio slobodan u 1. kolu. Nakon toga, ždrijeb ga je vodio na susjeda iz Slovenije Bojana Tokića. I tu je nažalost, završio svoj nastup jer je poražen 4-0 (11-7, 11-9, 11-5, 11-7).

U momčadskom natjecanju, Hrvatska je zaustavljena odmah na startu od Tajpeha sa 3-0.

"Hvala vam na lijepoj dobrodošlici iako je kasno. Dojmovi su super, zajedništvo unutar hrvatskog tima je super. Čak smo uhvatili vremena i za druženje. Što se tiče samog rezultata, 50:50 smo. Zadovoljni smo jer smo dali sve od sebe, ali rezultat je mogao biti bolji. Međutim, što je tu je. Idemo sad malo odmoriti, a onda se vraćamo u dvoranu," kazao je Andrej Gaćina.

Linker
02. svibanj 2024 07:23