Halil Jaganjac

 MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix
EUROPSKA LIGA

Nexe dijeli 60 minuta od Final Foura, Jaganjac poručio: ‘Znam da ćemo svi poginuti na terenu pa što bude‘

Nexe je na uzvratni susret četvrtfinala u Gudme stiglo s pet golova prednosti iz prve utakmice
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 03. svibanj 2022. 10:54

Sve što su ove sezone do sada radili u Europskoj ligi svodi se na današnjih 60 minuta. Nexe je na uzvratni susret četvrtfinala u danski Gudme stigao s 18 igrača, ponovo bez prvog pivota Maria Tomića, ali i s 5 golova “viška” zarađenih u Našicama (32:27). Razlika koja, naravno, ništa ne garantira, ali dobar je temelj na kojem Našičani mogu izgraditi najveći uspjeh u povijesti kluba - plasman na Final Four.

Europska liga se naziva “malom Ligom prvaka”, ne bez razloga, a malo-veliko Nexe došlo je korak do završnice i to protiv kluba koji je u ovogodišnje natjecanje ušao kao jedan od favorita, a tako je bio i tretiran uoči prvog susreta protiv kluba iz Slavonije. No, ne i uoči uzvrata. Našičani su se pobrinuli da se njih sad gleda drukčijim očima i kako god završila današnja utakmica u “najrukometnijem selu na svijetu” to je njihova velika pobjeda.

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

Temelj je dobar

Europska sezona obilježena Dancima. Kad su Našičani u pitanju onda ova rečenica ima itekakvo uporište. U drugom pretkolu su izbacili danski Silkeborg, sad im na putu do Final Foura stoji GOG. Puno su problema imali igrači Branka Tamšea tijekom sezone, igrali su i prvi susret protiv GOG-a bez Tomića, Markušića i Velkavrha, da spomenemo samo “friško” ozlijeđene ili kako bi to Tamše rekao “niti jedan susret ove sezone nismo bili kompletni, a nećemo ni biti do kraja sezone”.

No, Našičani imaju dovoljnu širinu, a bit će zanimljivo vidjeti hoće li Danci uspjeti vratiti nekoga od svojih ozlijeđenih igrača. Njima su ozljede i bolesti prorijedile momčad u završnici sezone, a posebno je to bilo vidljivo na desnoj strani gdje su u Našicama falila oba desna vanjska (Gidsel koji je dugo ozlijeđen i Madsen) i prvo desno krilo (Kildelund).

- Napravili smo temelj za uzvrat, ali to ništa ne znači, mi moramo razmišljati samo o pobjedi. Znamo o kakvoj ekipi pričamo, znamo kako igraju kod kuće gdje su jako neugodni i moramo odigrati jako dobru...

Moramo biti vrhunski

A onda se trener Tamše ispravio...

- Moramo odigrati vrhunsku utakmicu kako bismo ostvarili san koji sanjamo.

Halil Jaganjac je bio prvo ime prvog susreta. Lijevi vanjski Našičana zabio je 9 golova iz 14 pokušaja (64%) uz 4 asistencije. Uz takvog Jaganjca Final Four izgleda sve bliže, ali sve izjave Našičana od trenutka kad je završio prvi susret svode se na isto - znamo da je tek pola posla riješeno, znamo što nas čeka, ali idemo po pobjedu.

- Bit će to teška, možda i naša najteža utakmica ove sezone s obzirom na njihovu snagu i na ono što nas čeka u Gudmeu. Njihova dvorana je strašno akustična, bit će puna do posljednjeg mjesta, a njihova publika je isto sjajna i rade odličnu atmosferu - kaže Jaganjac.

No, to je ozračje koji igrači Nexea vole. Uostalom imaju i vrlo svježe iskustvo iz osmine finala Europske lige kad su sjajnom igrom u uzvratu protiv Eurofarma Pelistera ne samo utišali puno dvoranu u Bitoli, nego su i ispraćeni pljeskom za ono što su prikazali.

- GOG je poznat da doma igra još agresivnije i brže nego u gostima, a ovih pet razlike neće nam značiti puno ako naš pristup neće biti pravi od prve minute. Samo s pravim pristupom i borbom za pobjedu možemo izvući pozitivan rezultat - dodaje Jaganjac.

Nekoliko varijanti u glavi

A što je trener pripremio za uzvrat, ima li nekih taktičkih iznenađenja?

- Imam u glavi nekoliko varijanti i kako će utakmica odmicati i kako će se kretati tako ćemo ih koristiti, a sad da kažem kako ćemo i što igrati, to neću - jasan je Tamše.

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

S obzirom na to kako je prošla njegova momčad u Našicama nije bio iznenađenje komentar trenera GOG-a kako za uzvrat moraju puno toga promijeniti. Mogu li Danci smisliti nešto sasvim novo, nešto čime će vas iznenaditi?

- Baš me zanima. Nakon svih analiza igre GOG-a koje smo radili vidjeli smo kako oni iz utakmice u utakmicu “šaltaju” četiri kombinacije. Znam da će sigurno igrati “sedam na šest”, možda će nešto mijenjati u obrani, ali ne znam s čime bi nas mogli iznenaditi.

Tamše je u Dancu odveo 18 igrača. U Gudme su Našičani doputovali u ponedjeljak prijepodne, navečer imali jedan trening, danas ujutro će još jedan.

- Na žalost s nama nema Maria Tomića zbog ozljede, a nakon jutarnjeg treninga u utorak ću odrediti kojih će 16 igrača nastupiti.

Kojih god 16 izašlo na teren u Gudmeu, borit će se do kraja, kaže Halil Jaganjac:

- Trenutačno smo u dosta dobroj formi što se jasno vidi iz činjenice da u proteklom mjesecu nismo izgubili niti jednu utakmicu. Daj Bože da se to prenese i u sad u svibanj. Ja stvarno vjerujem u momčad, znam da ćemo svi poginuti na terenu i onda što bude.

Varaždinci poslužili kao zagrijavanje za Dance

Našičani su između dva dvoboja protiv Danaca odradili obvezu u domaćoj Ligi za prvaka i u “šarenom” sastavu pregazili Varaždince s 49:25.

Tamše je logično odmarao neke svoje najjače adute (Radovanović, Melić, Jaganjac, Kević, Vejin), ali je ostatak društva vrlo ozbiljno shvatio posao i zaradio pohvalu trenera.

Krila Bakić i Vida su postigli po 7 golova, isti učinak i to bez promašaja imao je Miha Kavčič, Saša Barišić Jaman je šutirao 6/6, Luka Moslavac i Borna Manci Mičević 4/4...
- Skroz smo promiješali ekipu, neki nisu uopće igrali, a pristup, zalaganje i borbenost bili su pravi. Pozitivno su me iznenadili, bilo je naravno i pogrešaka, ali zabiti 49 golova... Varaždin nije toliko loš koliko smo mi to dobro odradili - kaže Tamše. (rb)

10 golova Laerkea i 14 obrana Hallgrimssona uoči Nexea

GOG je u subotu odigrao utakmicu danskog play-offa, pobijedio u gostima Aarhus 29:24 (13:13) i osigurao nastup u polufinalu.

U odnosu na utakmicu u Našicama u sastavu su još bili Anders Beuschau, Mikkel Kjær Møller i Frederik Clausen.

Lijevi vanjski Emil Laerke i lijevo krilo Jerry Tollbring zabili su 19 od 29 golova GOG-a, pritom je Laerke imao učinak 10/16, a Tollbring 8/9 iz igre i 1/3 iz sedmeraca. Preostalih 10 golova zabili su Anders Zachariassen (4/5) i Morten Olsen (4/8) i Mikkel Kjær Møller 2 iz sedmeraca. Viktor Hallgrimsson je obranio 14 lopti od 35 udaraca na gol (40%). (rb)

GOG - NEXE (18.45, Arenasport)

GUDME Phönix Tag Arena

Sutkinje: Charlotte i Julie Bonaventura (Francuska)

GOG: Hallgrímsson - Tollbring, Vlastos - Zachariassen - Pytlick, Olsen, Laerke

Klupa: Dorgelo; Bergendahl, Larson, Dreyer, Jørgensen, Zachariassen, Ostersen, Clausen, M. Møller.

TRENER: Nicolej Krickau

NEXE: Radovanović - Jelinić, Melić - Pribetić - Jaganjac, Kević, Vejin

KLUPA: Kuzmanović; Blažević, Severec, Moslavac, Kavčič, Bakić, Barišić Jaman, Vida, Manci Mičević, Velkavrh, Markušić.

Trener: Branko Tamše

Linker
09. svibanj 2024 11:41